YVE.RO - Tusea cronică. Simptome, diagnostic și tratament
Tusea este cel mai frecvent simptom pentru care pacienții solicită asistență medicală specializată. Episoadele de tuse cronică sunt mai frecvente în rândul femeilor decât al bărbaților, și poate persista de ani de zile, cu efecte fizice substanțiale, sociale și psihologice.
04 Aprilie 2017, 07:18
Tusea cronică nu este o boală în sine, ci mai degrabă un simptom al unei stări de bază, o problemă de sănătate care rezultă din alte condiții.
Cele mai frecvente cauze ale tusei cronice sunt drenajul postnasal, astmul și boala de reflux gastroesofagian sau arsurile la stomac.
Oricare dintre aceste condiții pot fi cauza tusei cronice, în plus față de o serie de alte cauze mai puțin frecvente.
Un alergolog sau un medic pneumoftiziolog pot ajuta la diagnosticarea cauzei tusei cronice. (PM)
Simptomele tusei cronice
Printre simptomele si semnele tusei cronice se numara urmatoarele:
- nasul infundat;
- respiratie de tip zgomotos;
- prezenta dispneei;
- senzatia de arsura pe esofag;
- prezenta tusei cu expectoratii.
Consultul medical in cazul tusei cronice
Medicul specialist va dori sa stie daca pacientul acuza tuse cauzatoare de insomnie si daca este o tuse cu expectoratii.
Cauzele tusei cronice
Tusea se declanseaza in momentul in care o substanta irita nervii din tractul respirator. In cazul in care tusea nu dispare, se poate pune problema aparitiei hipersecretiei de mucus din sinusuri, a astmului bronsic, a bolilor de reflux gastr-esofagian, a infectiilor tractului inferior, a medicamentelor antihipertensive, a bronsitei cronice, a bronsiectaziilor, respectiv a cancerului pulmonar.