-

Ceremonii dedicate împlinirii a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial

Zeci de şefi de stat au participat la ceremoniile consacrate împlinirii a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial, România fiind reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis. Detalii:

După ceremonia simbolică menită să ilustreze reconcilierea franco-germană, desfăşurată chiar pe locul unde a fost semnat armistiţiul în urmă cu un secol, liderul francez Emmanuel Macron a oferit un dineu în onoarea şefilor de stat şi de guvern prezenţi la Paris.

În Sala de bal a Muzeului Orsay din Paris preşedintele francez Emmanuel Macron şi soţia sa Brigitte participă la un dineu protocolar oferit unui număr de aproximativ 100 de convivi de marcă, printre care se afla peste 50 de şefi de stat şi de guvern veniţi să participe la comemorarea centenarului încheierii Primului Război Mondial.

Un omagiu adus şefilor militari ai Franţei din perioada 1914-1918 a avut loc ceva mai devreme la Palatul Invalizilor din Paris, iar preşedintele Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au participat la o emoţionantă ceremonie organizată în apropiere de oraşul Compiegne, locul unde a fost semnat, pe 11 noiembrie 1918, armistiţiul care a pus capăt Primului Război Mondial.

Ei au semnat Cartea de Aur în vagonul-muzeu unde a fost încheiat armistiţiul în urmă cu 100 de ani, un gest simbolic de reconciliere pe care l-au consacrat Uniunii Europene Ceva mai devreme preşedintele Emmanuel Macron a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său american Donald Trump, care a declarat şi el că doreşte o Europă puternică.

Sursa: rador

Articole înrudite