5 alimente de evitat la micul dejun
Când ne trezim, ieșim dintr-un post de cel puțin 8 ore. Prima masă de dimineață este cea mai importantă a zilei. Dar indiferent dacă ești sărat sau dulci, anumite alimente trebuie cu siguranță evitate la micul dejun.
02 Februarie 2023, 08:17
Paine de tip sandwich: este plina de aditivi
„Mulți oameni adaugă pâine pentru sandvișuri la masa lor de dimineață, dar este un obicei prost”, explică Florence Foucaut, dietetician-nutriționist. Bogat în carbohidrați, acest aliment este rapid absorbit de organism. Senzația de foame revine așadar rapid după masă.
Un alt motiv pentru a evita painea de tip sandwich dimineata: nu ofera nutrienti sau vitamine. Sărac în fibre, este adesea plin de aditivi industriali. Pe scurt, multele calorii pe care le oferă nu sunt neapărat de interes.
În cele din urmă, cercetătorii în fiziologie de la Georgia State University, din Statele Unite, au avertizat deja în 2016 despre existența unei legături între consumul zilnic de pâine tip sandwich și cancerul de colon. Lucrările lor, publicate în revista științifică Cancer Research, au studiat șoarecii și au demonstrat că la aceste animale, pâinea tip sandwich ar putea fi responsabilă pentru o alterare a barierei intestinale.
Cu ce pot înlocui pâinea?
Mai bine preferați pâinea integrală, care oferă organismului fibre, vitamine și minerale. Notă: pentru un echilibru nutrițional bun, este indicat să alternați meniul de mic dejun în fiecare zi.
Produse de patiserie vieneze: sunt pline de acizi grași
Un croissant bun cu o cafea...un deliciu! Dar produsele de patiserie și produsele de patiserie sunt alimente extrem de dulci și prea grase. Trebuie spus că foietajul și crema de patiserie aduc partea lor de vești proaste.
Zaharurile furnizate de aceste dulciuri sunt rapid asimilate de organism, ceea ce nu este o veste buna. La două ore după ce le-am gustat, senzația de foame revine.
Prin urmare, aceste mici delicatese nu trebuie consumate în fiecare zi.
Cu ce pot înlocui produsele de patiserie?
Înlocuiește-le cu pâine integrală și, din când în când, te poți răsfăța în weekend. Prin urmare, produsele de casă sau de panificație sunt de preferat. Marii comercianți cu amănuntul abandonează adesea untul pentru alternative pline de acizi grași saturati, care prezintă un risc pentru sănătatea cardiovasculară.
Cereale: prea bogate în carbohidrați
Potrivit lui Florence Foucaut, dietetician-nutritionist, „nu ar trebui sa fii tentat de bolul cu cereale in fiecare dimineata”. De ce ? Pentru ca cerealele sunt satioase si rareori respectam portiile indicate pe ambalaj (de obicei 30-45g).
Ca să nu mai vorbim că nu toate cerealele sunt create egale. Cele dedicate copiilor, sub formă de ursuleți sau altele aromate cu caramel sau ciocolată, sunt pline de zaharuri.
Ce cereale sa alegi pentru sanatate?
Cele mai naturale, precum musli sau fulgi de ovăz, sunt de preferat. Dar nu ezitați să comparați pachetele pentru că chiar și acestea pot ascunde o mulțime de carbohidrați.
Sucuri industriale de fructe: numai zaharuri rele!
Este important să știi cum să-ți alegi sucul de fructe! Și pe care să le eviți. Florence Foucaut sfătuiește să preferați un produs de suc 100% pur și fără zaharuri adăugate, chiar dacă sunt puțin mai scumpe.
Celelalte sucuri, pe bază de concentrat, vă vor aduce doar zahăr rău, adăugat la preparatul de bază. Desigur, nimic nu înlocuiește un suc proaspăt stors, care încă mai conține multe vitamine.
Cum să faci suc de fructe sănătos?
Sucul natural de fructe poate înlocui aportul de vitamine de care are nevoie organismul... dar numai dacă știi dozele. Un pahar de suc corespunde aproximativ 3 fructe înghițite.
Brânzeturi: prea bogate în grăsimi
Brânza este un produs lactat care trebuie consumat cu moderație. „Dacă îți place dimineața, bine, dar nu în fiecare zi pentru că este foarte bogat”, explică Florence Foucaut, dietetician-nutriționist.
În general, este indicat să îl consumați în porții mici și doar o dată pe zi. Pentru că dacă brânzeturile din lapte crud oferă probiotice, acest lucru nu este valabil pentru toată lumea. Mai ales că majoritatea specialităților sunt foarte grase.