Atenţionare cu privire la riscul apariţiei diabetului la copii. 8% din populaţia judeţului Buzău, diagnostică cu această boală
La nivelul judeţului Buzău sunt înregistraţi peste 34.000 de pacienţi diagnosticaţi cu diabet, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 8% din populaţia totală, potrivit specialiştilor Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU).
14 Noiembrie 2023, 12:43
În fiecare an, data de 14 noiembrie marchează Ziua Mondială a Diabetului, o campanie iniţiată de către Federaţia Internaţională de Diabet (IDF - International Diabetes Federation), care se derulează în peste 160 de ţări din întreaga lume, pentru a atrage atenţia cu privire la impactul diabetului zaharat asupra sănătăţii populaţiei.
'La nivelul judeţului Buzău, sunt înregistraţi 34.266 de de pacienţi diagnosticaţi cu diabet, dintre care aproximativ 7.000 de pacienţi sunt sub tratament cu insulină. Cei mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu diabet zaharat sunt la grupa de vârstă 45-65 de ani. Repartizarea pe sexe este aproape egală', a transmis medicul şef al secţiei Diabet, Nutriţie ş Boli Metabolice din cadrul SJU, dr Dana Marinescu.
Potrivit datelor provizorii înregistrate de către Direcţiei Judeţeană de Statistică, la data de 1 ianuarie 2023 la nivelul judeţului Buzău erau înregistrate 444.694 de persoane, ceea ce înseamnă că 7,7 procente din întreaga populaţie suferă de diabet zaharat.
Medicii atrag atenţia, totodată, cu privire la riscul apariţiei diabetului la copii.
'Spre deosebire de diabetul zaharat de tip II, care este mai frecvent la adulţi, la copii de obicei, se întâlneşte diabetul zaharat de tip I, care este diferit ca mecanism de declanşare faţă de diabetul de tip I, la copii, fiind o boală autoimună, cu distrugerea celulelor secretante de insulină, astfel se impune insulino-terapia. De cele mai multe ori, părinţii pot observa la copii anumite simptome cum ar fi: sete şi consum mare de lichide, cu urinat chiar şi pe timpul nopţii; deşi au poftă de mâncare, unii copii slăbesc foarte mult, fără un motiv evident. În aceste cazuri, este de preferat ca părinţii împreună cu copiii să se adreseze medicului de familie sau pediatrului pentru a fi evaluaţi şi ulterior direcţionaţi după caz', informează medicul primar din cadrul secţiei Diabet, Nutriţie ş Boli Metabolice, dr Ecaterina Zoican.
Potrivit reprezentanţilor SJU, ca noutate, la nivelul secţiei de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a demarat tratamentul la pacienţii cu diabet zaharat tip I, cu infuzie continuă cu insulină-pompă de insulină şi monitorizarea continuă a glicemiilor cu ajutorul senzorilor de monitorizare continuă a glicemiilor.