Avocat: Atenție mare când cumpărați o casă sau un teren
Când faceți o tranzacție imobiliară trebuie să va asigurați că locuința pe care o achiziționați are toate documentele în regulă și nu există neconcordanțe juridice în acte.
07 Noiembrie 2022, 11:07
Avocatul Adrian Cuculis va sfatuieste, in primul rând, sa va asigurati că zona in care se afla imobilul/ casa/apartamentul/terenul este una pe placul vostru si nu exista niciun impediment care sa va creeze neplaceri.
“Așa că in primul rând treceți și dimineața ,treceți și seara pe acolo, în mai multe momente ale zilei, în așa fel încât să vedeți dacă vă convine. “
Daca zona este cea e care v-o doriti atunci trebui să verificați legalitătatea documentelor imobilelor si actele pe care urmează să le semnați.
“Verificați întotdeauna succesiunea si istoricul unei proprietăți. Cu cât este mai detaliat istoricul unei proprietăți și cu cât se poate verifica pe 2, 3, 5 generații in spate, cu atât este mai sigur și mai clar că nu veți avea niciun fel de problemă cu acel imobil”,a mai declarant la Antena Satelor Aavocatul Adrian Cuculis.
Dacă ați trecut și de partea aceasta, verificați să nu existe litigii cu privire la acel imobil pe portalul instanțelor de judecată și neapărat faceți demersuri pentru a verifica dacă există în cartea funciară înscrise interdicții, sarcini sau orice alte litigii care ar putea să facă dificil de vandut imobilul respective sau pe viitor sa ajungenti cumva sa nu mai aveti proprietatea lui, ne mai sfatuieste Adrian Cuculis
Nu în ultimul rând, trebuie verificat ce procent de ocupare a terenului au casele construite într-o anumită zonă, ce regim de înălțime pot avea si daca locuinta pe care doriti sa o cumparati respecta conditiile.
De asemenea, este necesar că toate tranzacțiile sa fie făcute la notar iar banii sa fie transferuerati prin banca, pentru a avea dovada că ati plătit suma inscrisa in contract.
“Dacă vom considera că există vreun viciu ascuns, iar banii vor fi dați mult mai puțin, se va considera că am da mai puțini bani, pentru că am acceptat acel viciu pe care acum noi venim și spunem că este un viciu ascuns. “
In cazul caselor si apartamentele vechi, întotdeauna trebuie verificat la primărie, dacă nu cumva acel imobil face parte din lista imobilelor care sunt cu risc seismic, indiferent de grad.
Foto: pixabay