Bacteria care poate fi transmisă prin strănut
Stafilococul auriu este o bacterie de care se tem mulți părinți. Aceasta poate produce meningită sau chiar septicemie. Sunt însă și persoane purtătoare care nu sunt afectate de acest microb.
28 August 2018, 10:27
Aproximativ 30% dintre oameni sunt purtători de stafilococ auriu, o bacterie care populează cavitatea nazală și pielea. Aceasta poate produce infecții, sinuzite, pneumonii, iar în cazul bebelușilor născuți prematur chiar septicemie. La aceste afecțiuni sunt însă predispuse doar anumite persoane.
„Există în unele cazuri defecte ale imunității, pacienții sunt predispuși la unele infecții. în alte cazuri există infecții precedente contactului cu stafilococul auriu, care scad rezistența temporar, dar suficient cât să îl iei și să faci boala, iar cea mai frecventă si vestită boală ca risc este varicela sau vărsatul de vânt”, afirmă Alexis Cochino, medic specialist pediatrie și alergologie clinică.
Stafilococul auriu, se transmite prin strănut sau tuse. De aceea, pentru a evita contaminarea, este nevoie de respectarea regulilor de igienă, dar și de o floră microbiană benefică.
„Pe toate suprafețele și cavitățile noastre, sunt foarte mulți microbi. Există în si pe organismul uman de două ori mai multe celule de microbi decât celule umane. Dacă între ele există un echilibru, cel mai probabil, atunci când pătrunde un microb nou acolo, din cauza concurenței, nu va prolifera, nu va fi capabil să declanșeze o boală și nici nu va fi capabil să persiste în acel loc”, explică în continuare medicul.
Vezi și Trusa medicală de voiaj și alte sfaturi de călătorie
Îmbolnăvirile repetate sau curele agresive cu antibiotice, cresc riscul infectării cu stafilococ auriu. În aceste cazuri, tratamentul este unul medicamentos.
„Stafilococul auriu, dacă a apucat să se înmulțească și să producă o boală, este periculos prin substanțele pe care le produce și care au un efect de distrugere a țesuturilor, eventual și a sângelui, pentru că poate să producă anemie, moartea celulelor albe, care ne apără de infecții”.
De cele mai multe ori, stafilococul auriu este descoperit întâmplător, în urma unui exsudat nazal sau faringian, însă medicii recomandă să se intervină doar dacă acesta provoacă infecții în organism.
Sursa: Bzi
Sursa Foto: descopera.ro