Campania de prevenire a dispariției voluntare în rândul minorilor
Poliția Română și Asociația Telefonul Copilului desfășoară de șase luni campania națională de prevenire a dispariției voluntare în rândul minorilor „Plecatul de acasă nu e o soluție”.

Articol de Antena Satelor, 22 Noiembrie 2023, 15:49
Obiectivul principal al proiectului îl constituie creșterea nivelului de conștientizare cu privire la fenomenul dispariției voluntare a minorilor și la efectele negative ale acestei forme de dispariție
Cătălina Surcel – directorul executiv al Asocatiei Telefonul Copilului a sesizat creșterea numărului de situații în care copiii și-au exprimat intenția de a părăsi domiciliul dar si alte pericole la care sunt expusi copiii si tinerii in timpurile actuale."E mai bine de jumătate de an de când am demarat campania "Plecatul de acasă nu e o soluție".
Un număr foarte mare de copii s-a îndreptat către noi, au apelat 116111 telefonul Copilului, pentru a pune întrebări.
Despre ce înseamnă plecarea voluntară, despre consecințe, despre efecte, despre cum pot să prevină astfel de situații.
Dar au fost și cazuri în care copiii deja au plecat de acasă, dar este bine că au sunat să ceară ajutor. Au știut că se află în situații limita și că ceea ce au făcut nu este bine pentru ei și atunci au cerut ajutorul și împreună cu Poliția Română am reușit să venim în sprijinul lor și să îi aducem înapoi acasă.
Am vorbit cu copiii și în cadrul sesiunilor educaționale în unitățile de învățământ, despre expunerea lor la situații de risc, despre îndepărtarea de prieteni și familie și izolarea socială în situația în care iau decizia de a pleca de acasă, despre dificultăți de reintegrare școlară și multe alte probleme de ordin psiho-emoțional cu care ei se pot confrunta. Cum ar fi consumul de droguri. Pentru că este doar un pas către acest fenomen. De ce? Pentru că auzim tot mai des vorbindu-se despre astfel de cazuri. De asemenea, copiii care ne contactează ne contactează în număr tot mai mare. Avem o creștere de peste 50% a numărului cazurilor de consum de substanțe psihotrope în rândul copiilor, față de anul trecut.
Am lansat și proiectul "Nu ti accidenta viața în consumul de droguri", un proiect pe care îl putem realiza cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului, prin departamentul pentru dezvoltare durabilă și, desigur, în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog"