Campanie de depistare a bolilor oncologice în mediul rural
Peste 1.000 de persoane din mediul rural au beneficiat de controale medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am făcut destul”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), desfasurata in perioada 9 septembrie – 5 noiembrie a.c.
Articol de Robina Cornaciu, 14 Noiembrie 2023, 12:22
Nu am făcut destul” este o caravană de controale medicale gratuite în mediul rural, ajunsă la a X-a ediție.
Investigațiile au avut ca scop depistarea bolilor oncologice și au inclus: analize de sânge și urină, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, teste PSA pentru prostată, dermatoscopii pentru depistarea afecțiunilor pielii, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar, măsurarea tensiunii, glicemiei, greutății, înălțimii, indicelui de masă corporală. Aceste controale au fost realizate de către medici specialiști și rezidenți, asistente medicale, studenți la facultăți de medicină și elevi la școli postliceale sanitare.
Caravana a ajuns anul acesta în județele Galați (comunele Suhurlui și Cuza Vodă), Vrancea (Cîmpuri și Tulnici), Vaslui (Girceni și Oltenești), Dolj (Măceșu de Sus) și Brașov (Teliu).
Ce afecțiuni au fost descoperite la persoanele care au fost investigate în cadrul caravanei în această perioadă
“Ne-am dus către publicul ar cu mai multe patologii. Aș începe cu cancerul mamar unde în urma investigațiilor ecografice au fost recomandat treizeci și șapte mamografii. Noi am programat pe toți cei care au necesitat mamografie, le-am suportat costurile, dar din 37 au mers doar 25 și am găsit un cancer recidivat, un cancer confirmat. Pacienta deja s-a operat, două suspiciuni. Se recomandă biopsie de cancer. O pacientă nu vrea să meargă.
Vorbeam de politica struțului și o pacientă care preferă să meargă să se controleze, să se investigheze în Germania. Astăzi am avut o biopsie, așteptăm rezultatul și două recomandări pentru RMN, RMN mamar. La urologie am avut 22 de recomandări de consult suplimentar față de ce am identificat noi prin ecografie.
16 persoane s-au prezentat la consult, două sunt programate pe 16 noiembrie, o biopsie la care așteptăm rezultatul. Trei persoane au fost programate ieri pentru biopsie.
Urmează rezultatul în 2-3 săptămâni, o persoană care așteaptă rezultatul la RMN. În dermatologie, aici unde avem și multe necazuri cu cancere de piele și vorbesc aici de melanomul mali-metasazat, care are o evoluție fantastică și pierdem mulți cetățeni care nu își dau seama că suferă de această afecțiune.
Am avut 41 de recomandări, douăzeci și șase s-au prezentat la consult, un cancer de pe piele recidivat, șase recomandări de excizie și examen hiistopatologic. Nu știm dacă e cancer sau nu.Avem deja o biopsie din care să iasă rezultatul. În pulmonar am avut 21 de recomandări, 17 de suspici suspiciuni, conform riscogramei făcute de medicii noștri, 17 s-au prezentat și nu am depistat aici nimic grav și ne bucurăm că , cancerul pulmonar, care face destule victime în România și vă dau un procent din cei nou diagnosticați pe an, cam 90% pierd lupta cu cu boala nu am depistat nimic grav.
Deci și în cancerul mamar ne bucurăm că nu am depistat nimic grav și din cei 17, toți sunt care s-au prezentat la medic, sunt în regulă”, a declarat la Radio România Antena Satelor, Cezar Irimia, președinte al Asociației Federațiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Pe parcursul celor nouă ediții precedente, caravana a testat peste 10.100 de persoane din localități rurale din 34 de județe, cu implicarea a peste 600 de medici, asistente și studenți voluntari.
Doar în ultimii 5 ani, caravana a facilitat diagnosticarea a cel puțin 28 de cazuri de cancer (mamar și de piele).