Coşurile de fum trebuie curăţate doar cu specialişti, altfel sunt foarte periculoase
În acest an, trei persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 14 au fost afectate în urma intoxicaţiilor cu monoxid de carbon, una dintre cauze fiind coşurile de fum obturate, astfel că operaţiunea de curăţare a coşurilor trebuie făcută doar cu specialişti, potrivit unui comunicat al Delgaz, citat de Agerpres.
15 Noiembrie 2021, 10:18
'Suntem în plin sezon de pornire a sistemelor de încălzire care funcţionează cu gaze naturale şi ne aflăm pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte curăţarea coşurilor de fum şi a sistemelor de evacuare a gazelor arse. Sunt operaţiuni deosebit de importante întrucât intoxicaţiile cu monoxid de carbon, soldate din păcate cu numeroase decese, sunt cauzate în cea mai mare parte de coşuri de fum obturate sau de neetenşeităţi la sistemele de evacuare a gazelor arse', spun reprezentanţii companiei.
Nu mai puţin de opt incidente au avut loc în aria de activitatea a companiei Delgaz Grid, în primele zece luni ale anului, iar în urma lor trei persoane şi-au pierdut viaţa asfixiate, alte 14 fiind grav intoxicate cu monoxid de carbon.
'Trebuie să acordăm o mare atenţie operaţiunilor care se fac înainte de intrarea în sezonul rece, la instalaţiile de încălzire. Este vorba în principal de curăţarea coşurilor de fum şi a canalelor de evacuare a gazelor arse care sunt parte a acestor instalaţii. Nu trebuie ignorate nici alte aspecte care ţin de modul în care utilizăm anumite aparate din casă, spre exemplu, folosirea aragazului ca sursă de încălzire trebuie să fie neapărat exclusă', afirmă Petre Stoian, directorul general adjunct al Delgaz Grid.
De aceea, până iarna îşi intră în drepturi depline, curăţarea coşurilor de fum şi a canalelor de evacuare a gazelor arse este o prioritate. În mod obligatoriu, operaţiunile trebuie să fie făcute numai de către persoane autorizate în domeniu.
'Inspecţia pe exterior a casei pentru a vedea dacă putem face curăţarea fără a pune în pericol ceva sau pe cineva, inspecţia video pe interior a coşurilor de fum, curăţarea propriu-zisă care poate fi urmată, în funcţie de ce găsim în interiorul coşului, de proba de etanşeitate sau o videoinspecţie sunt etapele pe care profesioniştii în domeniu le parcurg atunci când se ocupă de coşurile de fum', spune Cristian Simion, preşedintele Asociaţiei Hornarilor, Constructorilor de Coşuri de Fum şi Seminee ASFOCH.
Pentru a preveni intoxicaţiile cu monoxid de carbon, trebuie să ne asigurăm că în bucătăriile de la blocuri, unde sunt instalate aragazuri, sunt canale sau grile de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere spre exterior şi că acestea nu sunt obturate, precizează sursa citată.
Totodată, copiii trebuie supravegheaţi permanent în încăperile în care se află mijloace de încălzire în funcţiune, iar aragazurile nu trebuie utilizate pentru încălzirea locuinţei. La case trebuie verificate nu doar coşurile de fum şi hornurile, ci şi îmbinările între aparatele de încălzire şi coşurile de evacuare, precum şi garniturile de etanşare de la focare.
Recomandarea este ca în locuinţe să fie montate detectoare de monoxid de carbon care emit semnale sonore când identifică prezenţa acestui gaz nociv.
Monoxidul de carbon nu are culoare şi miros, ceea ce îl face foarte greu de depistat şi odată acumulat în încăpere devine periculos.
Simptomele intoxicaţiei se manifestă prin greaţă, ameţeli, dureri de cap şi somnolenţă. De aceea, victimele trebuie scoase la aer curat, încăperile aerisite şi contactat serviciul medical de urgenţă.
Foto: pixabay