De la 1 iulie, medicamentele prescrise pot fi ridicate de la orice farmacie din țară
De la 1 iulie, medicamentele pot fi ridicate de la orice farmacie, indiferent dacă aceasta are sau nu contract cu aceeași casă de asigurare de sănătate ca și medicul care prescrie rețeta.
01 Iulie 2021, 08:14
Noul contract-cadru ce reglementează serviciile de sănătate (n.r. document ce a intrat in vigoare la 1 iulie 2021) aduce o serie de noutăţi, printre care şi asigurarea unui pachet de prevenţie pentru persoanele de peste 40 de ani.
Pachetul pentru cei de peste 40 de ani include până la trei consultații pentru evaluarea riscurilor de sănătate și intervenție pentru reducerea acestora.
De asemenea, creşte numărul consultațiilor la domiciliu pe care le pot acorda medicii de familie - câte una pe lună decontată față de patru pe an în prezent pentru toate tipurile de afecțiuni cronice.
Şi tot medicii de familie pot acorda noi servicii, precum spirometria și măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore.
A fost introdusă și o consultație suplimentară la domiciliu pentru urmărirea lăuzei la patru săptămâni de la naștere.
Noul contract-cadru mai include posibilitatea ca medicii specialiști cardiologi și pneumologi se recomande pacienților vindecați de COVID-19, cu efecte pe termen lung ale bolii, servicii de fizioterapie, consiliere psihologică și psihoterapie.
O altă noutate se referă la spitalele private, care au un contract cu o casă de asigurări de sănătate și care pot percepe o contribuție personală de la pacienții care optează pentru spitalizarea în aceste unități. Acest lucru înseamnă că pacientul va suporta diferența dintre suma decontată de stat pentru acel serviciu, pentru ziua de internare în spital public și prețul perceput de cel privat, transmite Radio Romania Actualitati.
Foto: pixabay