Hărțuirea online, creștere alarmantă în România
Internetul este o lume fascinantă și plină de posibilități, dar si o lume in care există și multe pericole, iar cyberbullying reprezintă pericolul întâlnit frecvent în mediul online.
Articol de Antena Satelor, 19 Octombrie 2023, 16:40
Acesta apare atunci când o persoană utilizează tehnologia digitală pentru a hărțui, umili, amenința, intimida sau răni în mod deliberat și repetat o altă persoană.
Catalina Florea, director exececutiv la Asociatia Telefonul Copilului, explica termenul de cyberbullying, aducand date referitoare la statisticile privind hartuirea online si Campania de prevenire a abuzului de tip cyberbullying. (Cyberbullying vs BeCyberSafe.)
"Din păcate, încă din perioada pandemiei asistăm la acest tip de abuz în rândul copiilor. În perioada pandemiei au fost captivi în mediul online. Acolo și-au făcut temele, acolo s-au întâlnit cu prietenii, de acolo și-au luat toate informațiile. Așadar, viața lor reală s-a transformat într-o viață virtuală. De aici și abuzurile care s-au îndreptat către ei. Vorbim despre umilire, hărțuire, în mediul online. Utilizarea tehnologiilor informaționale și comunicaționale, pentru a sprijini un astfel de comportament, un comportament repetat ostil, pe care o persoană sau alta, le rulează față de copii, tineri, pentru că sunt foarte mulți copii și tineri care suferă în urma hărțuirii online.
La telefonul copilului, anul trecut am înregistrat o creștere de peste 70% a numărului solicitărilor de acest tip. Jumătate dintre solicitări au făcut referire la situații precum, șantajul online, amenințarea cu distribuirea unor materiale cu caracter explicit sau grooaming. Vorbim despre grooming, atunci când cineva construiește cu un copil sau cu un tânăr o relație emoțională și de încredere în mediul online, pentru a putea să-l manipuleze, să-l exploateze.
Copiii și tinerii care sunt ademeniți astfel, pot fi agresați sexual, exploatați și chiar traficanți. De aceea este foarte important să fim alături de ei. Părinții să fie aproape de ei. Părinții au un rol extrem de important. Ei pot contribui foarte mult la îndrumarea copiilor către relații sociale în viața reală și la hrănirea acestora. Știm foarte bine, copiii se dezvoltă, din punct de vedere psiho-emoțional, datorită interacțiunilor față în față cu ceilalți. Probabilitatea de a vorbi, de a și controla emoțiile și de ce nu de a iubi, nu se dezvoltă dacă nu avem relații sociale sănătoase în viața reală, dacă nu avem relații puternice și pozitive în familie.
Am realizat pentru copii o platformă online educațională 116111.ro/becybersafe este denumirea acestei platforme. Am realizat și un material video în care se regăsesc informații utile despre cum pot copiii gestiona astfel de situații. Îi invităm să ne contacteze, atât la linia dedicată lor, 116111 cât și online la adresa de email vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro sau 116111@ telefonulcopilului.ro. Suntem acolo mereu, prezenți pentru ei. Ne îngrijorează când aflăm la telefonul copilului că, avem un procent atât de mare de creșterea numărului solicitărilor de consiliere. Vorbim despre peste 3000 de situații, în care mi s-a solicitat consilierea psihologică. Este alarmant faptul că, în peste 85% dintre situații copiii au refuzat să solicite sprijinul unei persoane adulte, cum ar fi părinții, profesorii. Au preferat să gestioneze singuri situația. De aici escaladarea acestui tip de abuz și problemele cu care s-au confruntat ulterior."