Internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe au fost suspendate
Pe fondul presiunii tot mai mari cu care se confruntă sistemul medical şi cel de urgenţă, autorităţile au decis suspendarea operaţiilor şi internările pacienţilor non-covid, care nu reprezintă urgenţe, timp de 30 de zile.
05 Octombrie 2021, 18:43
Anunţul a fost făcut de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Raed Arafat: Este una din soluţiile care s-a aplicat în foarte multe ţări când au fost probleme serioase şi când au intrat în valuri grave, cum este valul prin care trecem la acest moment. Suntem nevoiţi să emitem un ordin de 30 de zile, care prevede că, începând cu data emiterii acestuia, managerii unităţilor sanitare publice dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenţii chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă o urgenţă. Prevederile nu se aplică femeilor însărcinate, care necesită controale obligatorii, pacienţilor cu afecţiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă, care trebuie să se prezinte periodic pentru monitorizare, investigaţii sau tratament.
Raed Arafat a precizat că astăzi autorităţile din România vor activa mecanismul de protecţie civil al Uniunii Europene, în vederea achiziţionării medicamentului Tocilizumab, folosit în tratarea cazurilor de Covid, el a mai spus de asemenea că personalul de la unităţile de primiri urgenţe va fi completat cu medici rezidenţi şi că se vor face ture de 12 ore la spitalele cu deficit de cadre.
Mai multe organizații neguvernamentale cer autorităților să nu pună în pericol viața pacienților bolnavi cronic și să anuleze decizia prin care au fost suspendate pentru 30 de zile internările și intervențiile chirurgicale, precum și alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgențe.
Reprezentanții acestor asociații subliniază că bolnavii devin urgenţe majore în situația în care nu primesc la timp îngrijirile necesare.
Coaliţia Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România reamintește că 88% dintre bolnavii de cancer aflați în tratament au decedat anul trecut în timpul pandemiei, iar 25 de procente dintre cei cu boli cardiovasculare nu au mers deloc la medic.
Şi Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA atragere atenția că sunt peste 17.000 de persoane care suferă de această afecțiune, iar fără investigații și tratament adecvat imediat, când apar problemele, în câteva săptămâni se ajunge la deces, informeaza Radio Romania Actualitati.
Foto: pixabay