Legea muntelui, o gură de oxigen pentru comunitățile din zonele montane
Aceasta va fi însoțită de legi precum cea a investițiilor pentru zona montană, de înființare a centrelor de sacrificare a animalelor, de colectare, spălare si prelucrare de lână de oaie.
26 Iunie 2018, 14:38
Consilierul personal al ministrului Agriculturii pe probleme montane, Tiberiu Stef, a subliniat că în acest fel vor fi rezolvate probleme precum delimitarea unităților adiministrativ teritoriale din munți: "Sunt optimist, pentru că o problemă cu care se confrunta zona montană a fost legată de delimitarea unităților administrativ teritoriale. Acum, se va face prin ordin al ministrului Agriculturii. Prin legile care vor face obiectul investițiilor viitoare, va fi alocat un miliard de euro timp de 10 ani pentru finanțarea proiectelor de investiții. Apoi, avem reorganizarea Agenției zonei montane, care va deveni agenție națională si se vor organiza si centre regionale".
Primarul comunei Răstolița, Ioan Marius Lircă e convins că prin apariția acestei legi sunt sanse mari să se reducă subdezvoltarea zonei montane din România.
"În primul rând, această lege ne protejează pe noi ca si UAT-uri, pe cetățenii din comună. Chiar ne bucurăm că nu avem un centru de colectare a fructelor de pădure, pentru ciuperci ar fi bine, ca si pentru animale. Avem probleme cu proprietățile, cu limitele dintre unitățile administrative teritoriale.
Apoi, s-ar putea atrage fonduri europene pentru proiecte si chiar a fi benefic pentru comuna noastră".
Camera Deputaţilor a adoptat, marti, 26 iunie 2018, cu 245 voturi pentru, unul împotrivă şi 28 abţineri, proiectul Legii muntelui. Acesta prevede instituirea unui program de încurajare a activităţilor din zona montană, pentru care se alocă de la bugetul de stat un miliard de euro pe o perioadă de 10 ani.
Conform proiectului specialiştii agricoli, medicii, profesorii tineri, până la vârsta de 35 de ani, care se stabilesc cu domiciliul în comune sau sate montane aflate la peste 20 km distanţă faţă de un oraş beneficiază de o "primă de munte", echivalentă cu 100% faţă de salariul de bază.
Camera Deputaţilor este for decizional.