Noi prevederi legale pentru asistaţii social
Asistaţii social care refuză chiar şi o singură dată un loc de muncă sau un curs de calificare pierd ajutorul de la stat.
23 Iulie 2018, 08:21
Legea care modifică în acest sens reglementările privind venitul minim garantat a fost promulgată recent de preşedintele Klaus Iohannis.
Ajutorul social va fi sistat, dacă beneficiarii acestui sprijin sunt apţi de muncă, dar refuză oportunitatea de angajare sau un curs de formare profesională.
În situaţia pierderii dreptului la ajutor social, familia sau persoana în cauză pot depune o nouă solicitare abia după un an. În parlament, proiectul a fost susţinut de către toate partidele, iar iniţiatorii au subliniat că scopul este acela de a încuraja munca şi de a responsabiliza persoanele asistate social. Deputatul ALDE,
Ştefan Băişanu: „ A venit momentul ca România fiecare cetăţean să primească venituri funcţie de munca pe care o depun. Această lege nu se referă la cei care sunt într-adevăr persoane cu nevoi speciale, acestea trebuie ajutate, iar ceilalţi trebuie trimişi la muncă. Există şi soluţia de a munci sezonier, atunci când e nevoie de munci în agricultură sau în construcţii”.
Potrivit noilor prevederi, persoanele apte de muncă din familiile care beneficiază de ajutor social vor avea obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local. Munca în beneficiul comunităţii se execută raportat la cuantumul banilor primiţi, fără a se depăşi regimul normal de lucru. Sunt stabilite obligaţii şi pentru primari.
Aceştia trebuie să întocmească un plan de activităţi sezoniere, pe baza cererilor primite de la firmele care au nevoie de forţă de muncă şi funcţionează pe raza localităţii respective. Pentru neîndeplinirea acestei sarcini, primarul este sancţionat cu amendă de la 1.000-5.000 de lei.