Parva, un sat de munte unde natalitatea este în regres
O comună bistriţeană din zona montană se confruntă de ani buni cu o problemă ce pare că nu îşi mai găseşte rezolvarea. Rata natalității, potrivit ultimei analize demografice, este îngrijorătoare.
20 August 2018, 07:37
La Parva, în perioada 1900-1910, se năşteau 454 de copii, iar în intervalul 2000-2010, au fost 417 de nou născuți, regresul în acest sens fiind vizibil.
Depopularea satelor este, din păcate, un fenomen ce nu ține doar de statistică, ci e o realitate tristă pentru așezările rurale, aflăm de la Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.
Conform aceleași surse, site-ul Primăriei Parva, există un numar de 346 copii între 0-7 ani si un numar de 459 elevi.
Îmbătrânirea populației, scăderea natalității și mai ales migrația masivă reprezintă drama satelor românești, pentru că zonele rurale sunt de departe cele mai afectate, iar comuna Parva nu face excepție de la valul mare de oameni care au plecat în străinatate pentru un trai mai bun și, de unde, o mare parte nu s-au mai întors.
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei se ridica la 2.371 de locuitori, în scădere cu 283 de locuitori față de recensământul din 2001.
Un alt fenomen întâlnit la Parva este părăsirea satului şi migrarea populaţiei spre zonele de şes. Foarte mulţi tineri părveni au lăsat în urmă traiul greu de la munte şi au plecat, în special spre comuna Dumitra.
La Cepari şi-au cumpărat terenuri, şi-au construit case şi, de ceva vreme, e un cartier întreg unde s-au mutat părvenii.
Ei spun că la Cepari e viaţa mai uşoară. Pot să-şi cultive şi pământul cu de toate, fiind o zonă roditoare, pot creşte animale şi pot să muncească şi la oraş, naveta fiind de doar 10 kilometri.