Proiecte cu finanțare europeană pentru "Bunicii comunității"
"Bunicii comunității" este un proiect prin care se solicită finanțare pentru reducerea numărului de persoane vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale, medicale adecvate nevoilor vârstei.
09 Octombrie 2018, 07:11
„Prin proiectul propus, orașul Năsăud urmărește să contribuie la creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale de la nivel local. Astfel, prin intermediul acestui proiect se dorește abordarea exclusivă a persoanelor vârstnice, mai precis a acelor persoane de 65 de ani și peste de la nivelul orașului Năsăud, prin furnizarea unor servicii sociale diferite.
În Centru de zi vor fi activități de socializare/ reintegrare socială și de asistență și recuperare, pentru un număr de minimum 100 de vârstnici.
De asemenea, Unitatea de îngrijire la domiciliu va oferi servicii pentru un număr de minimum 50 de vârstnici”, se arată în anunţul Primăriei Năsăud.
Astfel, în Centru de zi, care va fi amenajat tot printr-un proiect european, vor fi furnizate servicii sociale destinate persoanelor vârstnice, şi anume îngrijire social-medicală prin terapii specializate de recuperare fizică, psihică, mentală; supraveghere, asistare și îngrijire personală pe timpul zilei; gimnastică și terapii de relaxare; activități de voluntariat și implicare activă în viața comunității; activități de socializare, companie și petrecere a timpului liber; informare și consiliere socială și psihologică; consiliere juridică, lobby și advocacy; linie telefonică de urgență; suport pentru realizarea activităților instrumentale ale vieții zilnice: prepararea hranei, efectuarea de cumpărături, activități de menaj și spălătorie, facilitarea deplasării în exterior și însoțire, activități de administrare și gestionare a bunurilor, acompaniere și socializare; consiliere, informare și suport pentru familia persoanei vârstnice dependente care asigură îngrijirea acesteia; educație informală pentru o viață sănătoasă și activă; campanii de informare în masă privind nevoile persoanelor vârstnice și beneficiile îmbătrânirii active; acțiuni caritabile pentru vârstnicii aflați în risc de sărăcie, mici reparații și amenajări pentru adaptarea locuinței vârstnicului în scopul facilitării unei vieți independente.
Prin Unitatea de îngrijire la domiciliu, îngrijitori formali vor acorda ajutor persoanelor vârstnice dependente pentru efectuarea activităților de bază și instrumentale ale vieții zilnice.
Sursa: Viorel Grosu