România a obţinut recunoaşterea europeană a produsului 'Plăcintă Dobrogeană'
România a obţinut recunoaşterea europeană cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) a produsului 'Plăcintă Dobrogeană', a anunţat Comisia Europeană.
Articol de Petruț Mazilu, 30 Martie 2023, 11:58
Cererea României de înregistrare a denumirii 'Plăcintă dobrogeană' ca indicaţie geografică protejată a fost publicată în 29 martie 2023 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
România are recunoscute până în prezent pe sisteme de calitate europene 10 produse, din care nouă cu IGP, respectiv: Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, Salata tradiţională cu icre de crap, iar unul, Telemeaua de Ibăneşti, cu Denumire de Origine Protejată (DOP).
Totodată, la nivel european sunt înregistrate şi băuturi spirtoase, respectiv din categoria Rachiu de fructe (Pălincă, Tuică Zetea de Medieşu Aurit, Ţuică de Argeş, Horincă de Cămârzana) şi din categoria Rachiu de vin (Vinars Târnave, Vinars Vaslui, Vinars Murfatlar, Vinars Vrancea, Vinars Segarcea).
Din cele 1.760 de produse alimentare din statele membre, înregistrate în sistemele de calitate europene, doar zece sunt produse alimentare româneşti.
Plăcinta dobrogeană este o specialitate culinară tradițională din zona Dobrogei, regiune situată în sud-estul României, în apropierea Mării Negre.
Această plăcintă este preparată cu un aluat fraged și pufos, iar umplutura este de obicei alcătuită din brânză dulce de vaci, brânză feta, spanac sau varză călită.