Românii, în topul cetăţenilor europeni cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Aproximativ 8,3% din populaţia Uniunii Europene nu îşi permitea în 2022 o masă care să conţină carne, peşte sau echivalentul vegetal odată la două zile, în creştere cu un punct procentual faţă de situaţia din 2021, arată datele publicate luni de Eurostat.
![Românii, în topul cetăţenilor europeni cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată](https://www.antenasatelor.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.antenasatelor.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2023%2F7%2F10%2F32891%2F16889931965763d77d.jpg&w=960&h=540&c=1)
10 Iulie 2023, 15:43
Mai mult, în rândul persoanelor aflate în risc de sărăcie, ponderea celor din UE care nu îşi permiteau o masă adecvată era de 19,7% în 2022, în creştere cu 2,2 puncte procentuale comparativ cu situaţia din 2021.
Această diferenţă între populaţia totală şi cea expusă riscului de sărăcie, în termeni de capacitate de a-şi permite o masă adecvată, era vizibilă şi în rândul statelor membre UE.
Cea mai mare pondere a persoanelor în risc de sărăcie care nu îşi permiteau o masă adecvată se înregistra în Bulgaria (44,6%), urmată de România (43%) şi Slovacia (40,5%).
La polul opus, cel mai mic procent se înregistra în Irlanda (5%), Luxemburg (5,1%) şi Cipru (5,6%).
Când vine vorba de populaţia totală, 22,1% dintre români nu îşi permiteau în 2022 o masă adecvată, acesta fiind cel mai mare procent din UE, faţă de doar 1,4% dintre irlandezi.