Schimbări importante în domeniul asigurărilor obligatorii de locuințe
De luna viitoare se anunță schimbări importante în domeniul asigurărilor obligatorii de locuințe. Cea mai de impact modificare pentru populație este creșterea prețului acestei polițe cu 30% și exprimarea lui în lei, a anunțat la Antena Satelor, directorul general Paid România, Nicoleta Radu.

Articol de Claudia Ruse, 24 Octombrie 2023, 16:03
Pana acum, tariful era stabilit in euro și pentru că leul este moneda națională în care își câștigă veniturile românii, s-a decis exprimarea lui în RON.
Practic, acest cost se majorează de la 20 euro, aproximativ 100 lei, cât este in prezent, la 130 lei pe an.
Este vorba de o majorare cu 30 lei pe an și asta numai pentru locuințele care sunt construite din materiale rezistente, locuințele din beton, cărămidă, materiale de regulă tratate termic și chimic, a explicat Nicoleta Radu.
Pentru aceste locuințe, suma asigurată se transformă și ea din euro în lei și devine 100.000 lei, în loc de 20.000 euro, cât era până în acest moment.
Pentru locuințe de tip B, care sunt construite din materiale mai puțin rezistente, atât costul asigurării cât și suma asigurată nu suportă majorări. Este vorba doar de o transformare a sumelor în moneda națională, respectiv costul acestei asigurări va deveni 50 lei pe an, iar suma asigurată va fi de 50.000 lei pe an.
„Am considerat că trebuie să păstrăm acest acest beneficiu pentru populația vulnerabilă. Deci, pentru această categorie am încercat să preluăm noi riscul acesta de majorare al primei”, spune directorul general Paid România, Nicoleta Radu.
Toate modificările aduse acestei legi au în vedere creșterea gradului de cuprindere și nicidecum găsirea unor metode prin care să sancționăm oamenii sau primăriile sau orice altă parte interesată, a mai spus Directorul General Paid Romania.
Legea mai prevede ca nimeni nu si va mai putea inregistra locuinta la Cartea Funciara si nici schimba statutul respectivei locuinte faea a detine o asigurare obligatorie impotriva dezstrelor, a avertizat Nicoleta Radu
„Una dintre modificările pe care noi le-am găsit oportune si le-am propus, iar Parlamentul a aprobat, a fost introducerea unui punct de control al poliței de asigurare obligatorie la cartea funciară si în plan real. Oorice înscriere sau operațiune care va avea loc si va avea ca obiect o locuință, va trebui să fie însoțită de și să facă dovada existenței unei polițe de asigurare obligatorie. Deci, iată încă o pârghie prin care am găsit că se pot se poate conștientiza mai mult existent beneficiile acestei polițe de asigurare
De asemeni, o altă modificare de natură a crește accesul oamenilor la acest tip de polițe, mai ales in cazul populației din zonele rurale și mici urbane, care nu prea au acces la societăți de asigurare, a fost lărgirea distribuției și prin alte categorii de distribuitori, cum ar fi brokerii si chiar autoritățile publice locale", a mai afirmat Nicoleta Radu.
O alta modificare, solicitata de banci, care va duce la o creștere a gradului de cuprindere, se referă la introducerea polițelor multianuale.
Astfel, persoanele care au credite ipotecare pot să opteze pentru a avea o poliță multianuală pe durata creditului și in felul acesta se poate elimina riscul de a nu reînnoi polița atunci când ea expiră.
Legea nu modifică și riscurile asigurate, despăgubirile fiind acordate în continuare doar pentru pagubele provocate de cutremur, inundație și alunecări de teren.
Toate celelalte riscuri sunt asigurate printr-o poliță de asigurare facultativă.