Şeful ANPC, Horia Constantinescu, atrage atenţia asupra siguranţei cumpărăturilor de sărbători
Atenţie la ce cumpăraţi şi de unde vă aprovizionaţi! Miei vânduţi din portbagaj, ouă vechi, cozonaci gătiţi de persoane fizice fără a se şti din ce ingrediente şi în ce condiţii, legume murdare de pământ în mod intenţionat, pentru a apărea din grădină, sunt doar câteva dintre descoperirile inspectorilor de la Protecţia Consumatorului în această perioadă.
14 Aprilie 2023, 15:00
Peste 80% dintre cei care vând în pieţe simulează doar că sunt producători - atrage atenţia şeful ANPC, Horia Constantinescu.El spune că şi preţul prea mic, comparativ cu media, ar trebui să fie un semnal de alarmă. Horia Constantinescu: „Preţul mic nu trebuie să fie criteriul principal, pentru că nu de puţine ori s-a dovedit că acolo unde era un preţ foarte mic de fapt se ascundeau foarte multe nereguli. Cumva, în componenţa preţului intră şi respectarea tuturor acestora, pentru că a păstra carnea sau ouăle sau oricare dintre produsele specifice acestei perioade în condiţii legale cu siguranţă generează costuri suplimentare pentru producători.”
Şi dacă tot vorbim despre producători, nu de puţine ori am descoperit în acţiunile de control că vorbim de falşi producători, în sensul că aceştia eventual achiziţionau mărfurile din zonele angro şi doar pretindeau a fi cei care le-au şi crescut, în cazul mieilor, sau adus la piaţă, în cazul ouălor şi al celorlalte produse specifice.
Dar la ce anume trebuie să fim atenţi pentru a nu fi păcăliţi?
Horia Constantinescu: „Aspectul cărnii trebuie să fie unul neuscat. De asemenea, ouăle cu siguranţă nu pot fi achiziţionate numai pentru că sunt murdare şi credem noi că acestea provin dintr-un cuibar - pentru că am întâlnit situaţii în care ouăle cumpărate din comerţ erau ulterior murdărite, tocmai pentru a păcăli vigilenţa consumatorilor. Legumele, de asemenea, nu trebuie să fie murdare pentru a proveni din grădină. Cele mai multe dintre cele pe care le-am verificat noi, atât la Cluj, la Bucureşti, cât şi în alte pieţe din Bucureşti, erau de asemenea murdărite într-o formă intenţionată, pentru a părea proaspete, din grădină, în condiţiile în care ele de fapt proveneau din angrourile specifice.”
RADOR