Lucrări în grădina de legume și în livadă, în luna iunie
În luna iunie, livada și grădina reprezintă spațiile în care îți petreci majoritatea timpului. Totul înflorește, este înmiresmat, crește și se răsfiră.
Articol de Robina Cornaciu, 09 Iunie 2023, 11:56
Așadar, nu trebuie să uiți că îngrijirea livezii sau grădinii în luna lui Cireșar este esențială pentru a avea o recoltă cât mai bogată. Plantele și pomii trebuie ajutați să se dezvolte în continuare prin lucrări, precum plivit, tăieri și stropiri împotriva dăunătorilor.
Lucrări în grădina de legume
“Pune accentul pe irigare Udarea plantelor în luna lui Cireșar reprezintă o prioritate fiindcă mugurii de flori și fructele sunt în formare și, ca atare, ele trebuie păstrate. Apariția unei secete poate fi ucigătoare pentru recoltă din cauza faptului că poamele se pot scutura, iar fructele ulterioare nu se mai dezvoltă corect. Prin urmare, îți recomandăm irigarea plantelor dimineața și seara, atunci când soarele nu este atât de puternic.
Afânează solul de sub plante Este important să te îngrijești de solul plantelor pentru ca rădăcinile și tulpinile să nu fie sufocate. În luna iunie, când razele solare „coc” pământul, acesta trebuie afânat pentru a asigura rădăcinile cu oxigen. Astfel, facilitezi creșterea plantelor și le ajuți să suporte mai ușor canicula. Pentru afânarea solului poți folosi o săpă de mici dimensiuni cu care să pătrunzi ușor plantele din grădina ta. Administrează îngrășăminte Solul sărac în substanțe nutritive îți poate cauza o cultură neproductivă. Ai grijă de acest pas încă din etapa înfloririi și ajută creșterea plantelor cu îngrășăminte complexe", a explicat la Radio România Antena Satelor, grădinar Adina Luca.
Lucrări în livadă
“Îngrijirea pomilor și a plantelor de fructe din livadă în luna iunie reprezintă o etapă peste care nu poți trece dacă vrei să obții o recoltă sănătoasă și îmbelșugată. Iată câteva lucruri de făcut în grădina cu pomi fructiferi și cea a fructelor de pădure: Îți recomandăm stropirea pomilor pentru combaterea bolilor și a dăunătorilor în zilele neploioase; Fertilizează pomii cu azot sau macerat din gunoi pentru o creștere rapidă și sănătoasă; Verifică zmeurul și leagă ramurile. Astfel previi culcarea acestora la pământ; Fixează în pământ stolonii de căpșuni pentru ca aceștia să prindă rădăcini. După două-trei săptămâni, îi poți transfera pe un strat nou pentru a reînnoi culturile”, a mai precizat , grădinar Adina Luca.
Iunie în grădină:
”Este timpul pentru copilirea tomatelor. Sapă tufele de cartofi timpurii deoarece este posibil ca tuberculii să fi ajuns deja la maturitate; Apucă-te de treabă și plivește straturile de buruieni care sufocă legumele și absorb umiditatea; Verifică straturile de mărar și dacă au atins înălțimea de 10-15 cm, atunci acesta poate fi tăiat și uscat sau congelat pentru iarnă.
Iunie în solariu:
"Pune-te pe treabă și recoltează primii castraveți. Dacă îți plac cornichonii murați, aceștia sunt numai buni de pregătit; Cum iunie semnifică și luna în care zilele devin tot mai fierbinți, plantele au nevoie de accesul permanent al aerului proaspăt. Îți recomandăm să ții ferestrele solariului deschise; Efectuează irigarea prin picurare. În acest fel economisești timp, iar plantele primesc cantitatea necesară de apă; Îți reamintim că trebuie să creezi umbră în partea sudică a solariului, unde soarele încălzește în mod deosebit, pentru a nu risca întunecarea plantelor”, a conchis grădinar Adina Luca.