Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plantele au nevoie de atenție și în sezonul rece

Majoritatea plantelor au nevoie de îngrijire specială și bineînțeles anumite condiții pentru a supraviețui în timpul anotimpului friguros.

Plantele au nevoie de atenție și în sezonul rece

27 Ianuarie 2023, 14:29

Fie ca le tinem pe terasa, pe balcon sau in casa, ele au nevoie de atentie sporita pentru a putea sa creasca frumos si sanatos. In aceasta perioada multe dintre ele se afla in repaus vegetativ, insa asta nu inseamna ca trebuie sa ne oprim din a le uda, curata si ingriji.

Marian Carli, inginer horticol si specialist florist a precizat la Antena Satelor ca în perioada de iarnă ziua este mult mai scurtă și atunci se induce oarecum în mod natural perioada asta de repaus, de hibernare a plantelor iar acest lucru îl corelăm întotdeauna cu temperatura și udarea.

“Indiferent unde ținem plantele, este extrem de important să le asigurăm o plajă de temperaturi între 15-18 grade și un maxim de 20 de grade pentru plantele care sunt mai pretențioase și care provin din zonele subtropicale, tropicale. Plantele care suportă temperaturi de până în 15 grade grade, aici mă refer la cartul și la sculente. Ele pot sta foarte bine la temperaturi mai scăzute, însă cu amendamentul să le udăm o dată pe lună în perioada rece a anului și pot sta chiar și 3 luni fără udare, adică să treacă tot sezonul rece fără niciun fel de udare. Dar temperatura trebuie să fie scăzută, adică să fie undeva la 12 grade Celsius la temperaturi de 15 grade 15 16 grade putem ține majoritatea plantelor mediteranene. Întotdeauna lăsăm pământul să se usluce aproape complet pentru a face o udare. Și asta se întâmplă undeva la 3 săptămâni o lună de zile. Iar cele din categoria cu 20 de grade sunt plantele, așa cum spuneam, care preferă căldura în mod natural pe tot parcursul anului. Și aici mă refer, de exemplu, la la toate speciile de plante cu frunze lucioase și cu frunze mai luxuriante. “

Specialistul horticol Marian carli afirma ca udarea principalul factor din cauza căruia plantele mor pe parcursul iernii, pentru că nu știm că trebuie să le dăm un pic mai rar comparativ cu restul anului. La udare este foarte important să nu folosim apa rece. În mod normal luăm apă de la robinet, o punem în stropitoare și sau într-o într-un PET în plastic și udăm plantele. Putem folosi si apa de ploaie.

Marian Carli recomanda să umplem cu câte 2-3 zile înainte aceste PET-uri de plastic sau stropitoarea și sa lăsăm la decantat să se vapore și clorul din apă, să se decanteze și calcarul, pentru că acel calcar nu face altceva decât să alcaninizeze foarte mult solul și să blocheze absorbția anumitor nutrienți de către plantă.. Este foarte nociv. De asemnea, trebuie să avem grijă să nu fie foarte rece.

Deci este foarte important să acordăm o atenție sporită și la apa de udare și la temperatura ei.

O altă chestiune legată de îngrijirea în timpul ieri este să le verificăm din când în când, să le eliminăm frunzele galbene, să verificăm dosu frunzelor, pentru că de cele mai multe ori în perioada de iarnă din cauza temperaturii mai ridicate, să spunem 20-22 de grade Celsius a prafului care se depune, pentru că aerisim mai rar comparativ cu zilele de primăvară-vară când probabil aerisi în fiecare zi și lăsăm geamurile să ventileze aerul, să-l promenească mult mai des.

Și atunci avem o cantitate mai mare de praf care se așează pe frunzele plantelor, iar acest lucru vine în detrimentul ăprocesului de foto-sinteză, bașca că nu avem nici multă lumină. Și dacă mai ecranăm și frunzele cu praf, lucrul ăsta este în defavoarea plantei.

De aceea este important să verificăm de dăunători și să ștergem și frunzele plantelor în cazul în care depistăm că avem păduchi, fie că sunt lânoși, fie că sunt țestoși sau observăm că frunzele încep să aibe, să se îngălbenească și să prezintă așa niște puntulețe micuțe, semn că acolo se întâmplă ceva și că este un dăunător care ușor nu este vizibil cu ochiul liber. Este vorba de peangenul roșu, dar care de foarte multe ori își face de cap.

În perioadele de iarnă când aerul este stagnant, praf și căldură temperatura e ceva mai ridicată și atunci trebuie să intervenim fie cu un insecticid chimic, fie cu o variantă ceva mai prietenoasă cu plantele și cu mediu și recomand celor care se confruntă cu probleme legate de dăunători să folosească uleiul de nim.

Uleiul de in este o un extras din planta de in. Se găsește destul de ușor în farmacii sau în plasare la fiole destul de micuțe și este ca să folosești acest ulei de mim. Se face o soluție din 7 mililitri de ulei de min. Circa 50 de militri de alcool și 50 de mililitri de apă.

Se pune într-un pulverizator, se agită bine și pulverizăm planta de jos în sus, de sus în jos, astfel încât să o îmbăiem efectiv de foarte multe ori, a explicat Marian Carli.

Trebuie sa verificăm si spatele frunzelor pe tulpină, acolo unde este cazul, să îndepărtăm frunzele galbene, îngălbenite sau care s-au uscat, pentru că acolo pot se pot adăposti foarte ușor dăunători și să intervenim cât mai repede, astfel încât să nu se infecteze și plantele din jur. Pentru că iarna încercăm să le grupăm, riscul să se infecteze una de la cealaltă este foarte mare.

Pentru cei care locuiesc la bloc, nu este recomandat să așeze plantele în zona caloriferelor, a radiatoarelor, deși pervazele întotdeauna au la bază un calorifer. In aceste situatii Marian Carli, inginer horticol ne sfatuieste să folosim și niște recipiente cu apă sau umidificatoare.

De asemenea, pentru curatarea frunzelor, specialistul Marian Carli recomanda să nu folosim nici apă cu bere, să folosim doar apă simplă, ușor călduță. Dacă vrem, putem adăuga câteva picături de oțet, pentru că în perioada de vară să zicem, sau în perioada de toamnă când mai stropim plantele, unele frunze rămân cu calcar pe pe ele.

Și atunci cu această apă cu puțin oțet sau zeamă de lămâie va dizolva acel calcar, iar frunza va rămâne curată. Apă călduță cu puțină zeamă de lămâie sau oțet și o lavetă curată este solutia ideala pentru a șterge frunzele.

Foto: pixabay

Lucrări în grădina de legume și în livadă în luna martie
Gradina mea 01 Martie 2024, 09:32

Lucrări în grădina de legume și în livadă în luna martie

Calendaristic vorbind, a sosit primăvara. Vremea ne mai poate surprinde cu o ninsoare trecătoare sau un ger mai aspru, dar...

Lucrări în grădina de legume și în livadă în luna martie
Lucrări în grădină în luna februarie
Gradina mea 09 Februarie 2024, 15:36

Lucrări în grădină în luna februarie

Primăvara ne bate la ușa, așa că e momentul să ne pregătim de lucrările în grădina, specifice lunii februarie.

Lucrări în grădină în luna februarie
Nouă lecții pentru o grădină hipoalergenică
Gradina mea 10 Ianuarie 2024, 15:47

Nouă lecții pentru o grădină hipoalergenică

Prin schimbarea peisajului nostru, am introdus un număr mare de specii de plante alergene și am dezvoltat noi alergii. Nu...

Nouă lecții pentru o grădină hipoalergenică
Grădinărit fără pesticide
Gradina mea 09 Ianuarie 2024, 15:44

Grădinărit fără pesticide

Pesticidele sunt substanțe chimice toxice utilizate pe scară largă pentru a proteja culturile de insecte, ciuperci și alte...

Grădinărit fără pesticide
Lucrări în grădina de legume în luna  noiembrie
Gradina mea 24 Noiembrie 2023, 15:03

Lucrări în grădina de legume în luna noiembrie

Cоnfіrmându-șі dеnumіrеа рорulаră „Brumar”, luna nоіеmbrіе șі-а intrat deja în drерturі, аduсând cu ea рrіmеlе brumе,...

Lucrări în grădina de legume în luna noiembrie
Lucrări generale în grădină, în noiembrie
Gradina mea 10 Noiembrie 2023, 15:58

Lucrări generale în grădină, în noiembrie

În prima perioadă din noiembrie poţi curăța în continuare frunzele din grădină şi poţi realiza compostul. Acoperă-l pentru...

Lucrări generale în grădină, în noiembrie
Alegerea florilor pentru evenimente
Gradina mea 13 Octombrie 2023, 12:13

Alegerea florilor pentru evenimente

Sustenabilitatea florală are mai multe dimensiuni. În primul rând, și probabil cea mai importantă, dar și cea mai vizibilă,...

Alegerea florilor pentru evenimente
Sfaturi pentru grădinari: Lucrări de toamnă, toaletare șii îngrijire pomi fructiferi
Gradina mea 02 Octombrie 2023, 16:04

Sfaturi pentru grădinari: Lucrări de toamnă, toaletare șii îngrijire pomi fructiferi

Luna octombrie este una importantă în ceea ce privește lucrările ce trebuie făcute în livadă, în această perioadă a anului....

Sfaturi pentru grădinari: Lucrări de toamnă, toaletare șii îngrijire pomi fructiferi