Sarea, între a ne fi prieten sau dușman
Un proverb bengalez spune “Laudă pe acela care îţi dă sare”, evidenţiind valoarea nemăsurată a acestui ingredient, pe care noi îl asociem astăzi aproape în totalitate cu bucătăria.
30 Iunie 2022, 08:24
Taina ascunsă a proverbului de mai sus era regasită şi în Roma Antică, unde sarea era considerată atât de valoroasă încât ţinea loc de monedă, cu care soldații erau plătiți uneori. Poate părea uimitor însă cuvântul „salariu” vine din latinescul „sal”, adică „sare”.
În vremurile de demult, puterea de a conserva mâncarea faceau din sare o adevărată comoară pentru cei ce o deţineu şi o exploatau. Puţini ştiu că orașul italian Veneția, celebru astăzi pentru canalele sale, a devenit o putere economică influentă la sfârșitul secolului al -XIII-lea, graţie importului de sare.
În gastronomie sarea este, fără doar şi poate, ingredientul de bază în potenţarea gustului preparatelor culinare.“Sarea în bucate” este o sintagmă păstrată din moşi strămoşi care vorbeşte despre importanţa de netagăduit a sării atunci când vine vorba de gătit.
Chiar dacă nutritioniştii ne recomandă moderaţie în consumul de sare, cu toţii suntem conştienţi de faptul ca mâncarea fără sare nu are gust.
Astăzi putem vorbi despre o multitudine de feluri de sare, clasificate după mai multe criterii: conţinutul de iod, origine, procesul de prelucrare, etc.
Unele studii susţin faptul că sarea de mare este mai sănătoasă decât sarea de masă, însă conține cam aceeași proporție de sodiu – aproximativ 40%.
O altă sare la mare căutare în zilele noastre este sarea de Himalaya, despre care specialiştii sunt de părere că aceasta este alcătuită din rămăşite uscate ale Mării Primordiale.
Cea mai scumpă sare din lume este „Amethyst Bamboo 9X”, care costă aproape 400 de dolari kilogramul. Pentru producerea acesteia este nevoie de mult timp și de un proces elaborat: este prăjită de nouă ori într-un stâlp de bambus, la temperaturi de peste 760 de grade Celsius.
Vă prezentăm alte câteva date interesante despre sare: peste 75% din sodiul pe care îl consumăm provine din mâncărurile procesate: pâinea, mezelurile și supa la plic sau la conservă sunt în vârful listei.
Sarea facilitează transportul nutrimentelor și al oxigenului, permite nervilor să transmită mesaje și ajută la funcționarea mușchilor. Corpul unui adult de 50 de kilograme conține aproximativ 200 de grame de sare; cam 40 de lingurițe sau câteva solnițe pline.
Una dintre cele mai îngrijorătoare curiozități despre sare, este aceea că aceasta crează o oarecare dependenţă.Cei mai mulți oameni cunosc riscurile la adresa sănătății asociate cu sodiul, însă nu este întotdeauna ușor să reduci cantitatea de sare pe care o consumi.
Pe de alta parte, pentru cei vârstnici, în special, consumul exagerat de sare poate cauza dureri de cap.Un studiu făcut pe 975 de oameni cu hipertensiune și cu vârste între 60 și 80 de ani a arătat că reducerea consumului de sare însemna scăderea riscului de apariție a durerilor de cap.
O altă curiozitate despre sare este legată de utilizarea sa.În ciuda aşteptărilor, cea mai răspândită utilizare a sării nu are nimic de-a face cu bucătăria.
Aproximativ 44% din sare este folosită pentru dezghețarea șoselelor și doar 3% pentru agricultură și procesarea alimentelor.