Ascultă Radio Antena Satelor Live

Materialul genetic al grâului a fost decodificat

O echipă internaţională de cercetare a decriptat aproape complet genomul de grâu. Rezultatele au fost publicate în revista „Science”. Detalii:

27 August 2018, 09:54

Oamenii de ştiinţă speră astfel că vor putea fi cultivate mai multe soiuri de grâu care vor fi mult mai profitabile şi mai bine adaptate condiţiilor de mediu. Cu informaţia genetică se poate determina, de exemplu, care sunt genele active la anumite temperaturi sau în infestarea dăunătorilor, a declarat Nils Stein, de la Institutul Leibniz de Genetică a Plantelor şi Cercetare a Culturilor.

Adaptarea grâului la medii extreme şi sporirea randamentului sunt adesea caracteristici care se contrazic între ele. Pe baza genomului decodificat, ar putea fi cultivate pentru persoanele care suferă de alergii mai multe soiuri de grâu, eliminând structurile genetice alergene, a spus Stein.

Peste 200 de oamenii de ştiinţă din 73 de instituţii de cercetare din 20 de ţări au participat la proiectul genomului de grâu, printre care Centrul Helmoltz din München şi Institutul Leibniz de Genetică a Plantelor. Lucrările au durat 13 ani.

Genomul de grâu este considerat deosebit de complex şi este de aproximativ cinci ori mai mare decât genomul uman. „Decodificarea completă a genomului de grâu alimentar a fost mult timp consideartă imposibilă, deoarece este foarte mare şi complexă”, a spus Niels Stein.

Genomul uman conţine 20.376 de gene. Cercetătorii au descoperit 107.891 de gene în gârul comun (Triticum aestivum).

Oamenii de ştiinţă de la Consorţiul Internaţional pentru Secvenţa Genomului de Grâu (International Wheat Genome Sequencong Consortium – IWGSC) speră să vadă îmbunătăţiri în nutriţia mondială.

„Decodificarea genomului de grâu face parte din etape importante ştiinţifice şi tehnologice”, a declarat Beat Keller, de la Universitatea din Zürich, unul din coordonatorul studiilor din cadrul consorţiului.

Grâul este alimentul de bază pentru o treime din populaţia lumii şi reprezintă 20% din caloriile şi proteinele consumate de oameni, mai mult decât orice alt produs alimentar. Totodată, este o importantă sursă de vitamine şi de minerale.

Pentru a satisface cerinţele viitoare ale unei populaţii estimate la 9,8 miliarde de oameni până în anul 2050, productivitatea grâului trebuie să crească cu 1,6% în fiecare an. Cunoaşterea genomului va facilita producţia de soiuri care se vor adapta la schmbările climatice. Într-un studiu suplimentar, cercetătorii analizează acele gene care sunt implicate în alergii.

Acest lucru oferă speranţe persoanelor cu intoleranţe la gluten, de exemplu. De asemenea, va deschide calea pentru producţia de noi soiuri de grâu care vor fi mai bine adaptate provocărilor climatice, vor avea randament ridicat şi o mai bună durabilitate.

Sursa: rador

Vezi și Trusa medicală de voiaj și alte sfaturi de călătorie

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli

Etichete : stiinta grau genetica rador
Inteligența artificială va afecta masiv piața muncii, în următorii cinci ani
Stiinta 30 Mai 2025, 11:18

Inteligența artificială va afecta masiv piața muncii, în următorii cinci ani

Aproximativ 25% dintre locurile de muncă din întreaga lume vor fi afectate în mod direct de inteligența artificială...

Inteligența artificială va afecta masiv piața muncii, în următorii cinci ani
O maşină zburătoare dezvoltată de o companie din Slovacia se pregăteşte să intre în producţia de serie
Stiinta 18 Mai 2025, 23:41

O maşină zburătoare dezvoltată de o companie din Slovacia se pregăteşte să intre în producţia de serie

Compania slovacă Klein Vision se pregăteşte să înceapă producţia de serie a maşinii zburătoare AirCar 2. Modelul este capabil...

O maşină zburătoare dezvoltată de o companie din Slovacia se pregăteşte să intre în producţia de serie
Expunerea la ecrane poate afecta grav dezvoltarea copiilor sub 6 ani, susțin experții
Stiinta 30 Aprilie 2025, 10:23

Expunerea la ecrane poate afecta grav dezvoltarea copiilor sub 6 ani, susțin experții

Oamenii de știință atrag atenția asupra riscurilor majore asociate expunerii copiilor sub 6 ani la ecrane, precum...

Expunerea la ecrane poate afecta grav dezvoltarea copiilor sub 6 ani, susțin experții
O eclipsă parțială de Soare va fi vizibilă în România pe 29 martie
Stiinta 25 Martie 2025, 13:53

O eclipsă parțială de Soare va fi vizibilă în România pe 29 martie

Cerul va oferi un spectacol astronomic impresionant pe 29 martie: o eclipsă parțială de Soare, vizibilă din vestul și...

O eclipsă parțială de Soare va fi vizibilă în România pe 29 martie
România are cea mai mică alocare bugetară pentru cercetare, comparativ cu statele UE
Stiinta 25 Martie 2025, 13:36

România are cea mai mică alocare bugetară pentru cercetare, comparativ cu statele UE

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește investițiile publice în sectorul cercetare-...

România are cea mai mică alocare bugetară pentru cercetare, comparativ cu statele UE
Bebelușii încep să-și formeze amintiri mai devreme decât credeam
Stiinta 21 Martie 2025, 13:09

Bebelușii încep să-și formeze amintiri mai devreme decât credeam

Un nou studiu schimbă complet felul în care privim memoria celor mici. Se pare că bebelușii pot reține informații și...

Bebelușii încep să-și formeze amintiri mai devreme decât credeam
110 ani de la prima fotografie a planetei Pluto
Stiinta 19 Martie 2025, 11:39

110 ani de la prima fotografie a planetei Pluto

Sunt marcați 110 ani (1915) de când a fost fotografiată pentru prima dată planeta Pluto, însă abia în 1930 a fost recunoscută...

110 ani de la prima fotografie a planetei Pluto
Programul RO-SCUD, pentru dezvoltare durabilă
Stiinta 06 Martie 2025, 10:20

Programul RO-SCUD, pentru dezvoltare durabilă

Programul RO-SCUD, care abordează Ştiinţa, Cultura şi Diplomaţia ca factori ai dezvoltării durabile a României, cu suportul...

Programul RO-SCUD, pentru dezvoltare durabilă