Republica Moldova, cât de aproape de UE?
Relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană au fost formal lansate odată cu semnarea, în noiembrie 1994, a Acordului de Cooperare şi Parteneriat, intrat în vigoare patru ani mai târziu.
13 Februarie 2018, 17:46
Apropierea dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova a fost jalonată, ulterior, de includerea, în 2004, a Republicii Moldova în Politica Europeană de Vecinătate a UE, doi ani mai tărziu aceasta fiind acceptată în calitate de membru cu drepturi depline în Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est, iar, din mai 2009, Chişinăul participă la iniţiativa Parteneriatului Estic. Urmând paşii fireşti, la sfârşitul lui noiembrie 2013, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Bruxellesul, iar în septembrie 2014, cei 28 de miniştri de externe ai Uniunii Europene au consemnat intrarea în vigoare a acestui acord. În prezent, Bruxellesul şi Chişinăul îşi consolidează relaţia, prin integrarea economică treptată, concomitent cu aprofundarea cooperării pe direcţia politică.
Altfel spus, beneficiind de susţinerea Bruxellesului în acest demers, prin toate acţiunile sale guvernul pro-occidental de la Chişinău rămâne consecvent obiectivului clar de integrare a ţării în Uniunea Europeană. La Bucureşti, profesorul universitar Ştefan Popescu, invitat la Radio România, este, însă, mai degrabă sceptic că acest obiectiv va fi atins prea curând: "Cu trupe ruseşti în Transnistria îşi face cineva iluzia că va intra în Uniunea Europeană Republica Moldova? Sigur că reformele trebuie făcute, dar de ce, pentru că Republica Moldova se depopulează mai mult, mai repede decât România, pentru că riscă să devină în primul rând un stat eşuat. Are nevoie de investiţii, dar din păcate e foarte greu pentru un stat oligarhic să capete încrederea investitorilor. România, aici, are o mare responsabilitate şi m-aş bucura ca tot mai multe firme româneşti să treacă Prutul, dar desigur trebuie şi autorităţile de la Chişinău să faciliteze această trecere a Prutului."
Situaţia din regiunea separatistă rusofonă Transnistria, din estul Republicii Moldova............
CItește mai departe pe Radio România Internațional