-

Lâna de oaie – material ideal pentru construcții!

Lâna de oaie și-a pierdut interesul pe piața românească. De foarte multă vreme oierii se plâng că lâna nu mai poate fi valorificată, că nu mai are căutare în industria textilă.

Asta în condițiile în care tunsul oilor este obligatoriu. 

O soluție în acest sens s-ar putea să vină dintr-o inițiativă guvernamentală de stimulare a valorificării materialelor naturale în domeniul construcțiilor.

Conform specialiștilor, lâna este un material eficient în domeniul izolației, fiid extrem de eficientă, atât din punc de vedere termic cât și hidro. Mai mult decât atât, vorbim despre un material ecologic care nu putrezește.

Dumitru Sas, fermier din județul satu Mare spune că inițiativa este lăudabilă, dar efectele benefice depind de valoarea de achizișie a lânii. Pentru ca acest proiect să aibe efectele scontate ar trebui caachiziția de lână să se facă la o valoare minimă de 2 – 3 lei pe kilogram.

Mulți crescători de oi sunt sceptici, susținând că va trece multă vreme până când cei implicați în domeniul construcțiilor vor renunța la soluțiile tradiționale și vor folosi lâna.

Sursa: Leontin Cupar – corespondent AS în județele Maramureș și Satu Mare ( pentru Fermier în România din 8.08.2016)

Articole înrudite