-

Fructele de pădure s-au copt mai devreme anul acesta

Gustoasele fructe de pădure au apărut deja la vânzare, mai repede decât în alţi ani. Pieţele bistriţene sunt invadate de fructe de pădure gustoase, iar preţul acestora este pentru fiecare buzunar.

Afinele negre culese din Munţii Bârgăului, zmeura roşie şi catifelată, murea cea neagră dar şi gingaşele frăguţe sunt oferite zilnic spre vânzare iar cumpărătorii nu întârzâie să apară, aflăm de la Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

Dacă în alţi ani aceste fructe de pădure apăreau mai târziu , anul acesta se pare că este unul îmbelşugat. Ploile înregistrate în ultimele săptămâni dar şi faptul că în primăvară ploile cu gheaţă ne-au ocolit zona de nord a ţării au generat, iată, belşug pe munţii acolo unde se fac fructele de pădure.

Afinele se vând la 10 - 12 kilogramul, specialiştii din domeniul nutriţional susţinând că aceste fructe întăresc sistemul imunitar şi datorită conţinutului bogat în antioxidanţi, afinele contribuie la întărirea sistemului imunitar şi prevenirea îmbolnăvirilor.

Dacă sunt consummate regulat, afinele au rolul de a reduce tensiunea arterială de asemenea previn îmbătrânirea şi protejează împotriva cancerului.

Antioxidanţii care se află în afine reduc daunele cauzate de stresul oxidativ şi previn îmbătrânirea pielii şi apariţia ridurilor. Totodată, ajută corpul să neutralizeze radicalii liberi, protejând împotriva cancerului, a diabetului şi a bolilor cardiovasculare.

Au proprietăţi anti-inflamatorii. Afinele previn inflamaţiile, crescând cantitatea de molecule numite proteine de şoc termic, care scad odată cu înaintarea în vârstă. Îmbunătăţesc tranzitul intestinal.

Afinele au rolul de a îmbunătăţi digestia, reducând inflamaţiile şi tratând constipaţia şi diareea. Ele ajută totodată la menţinerea sănătăţii tractului urinar. Un pahar de afine are în jur de 80 calorii şi zero grăsimi sau colesterol.

Aceeaşi cantitate are şi 10 mg sodiu, 20 g carbohidraţi şi 4 g de fibre, însemnând 15% din cantitatea zilnică recomandată .

Articole înrudite