-

Ce motive stau în calea fermierilor bistrițeni să nu producă mai mult?

Principalele probleme care îi determină pe micii fermieri din Bistrița-Năsăud să nu producă mai mult par să fie prețurile foarte mici pe care intermediarii le oferă pentru produsul brut.

De asemenea, alte probleme sunt lipsa forței de muncă necesară pentru activitățile zilnice și nivelul scăzul al subvențiilor.

Concluziile au fost trase în urma unor întâlniri cu fermierii din Măgura - Ilvei și Târlișua în cadrul unui proiect SALSA implementat de Highclere Consulting și finanțat de Comisia Europeană prin Programul de cercetare Orizont 2020, informeaza Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

Principalul scop al acestor întâlniri cu fermierii este de a se afla mai multe despre situația actuală a producției de hrană din România, dar și cum putem să ne asigurăm că vom avea și pe viitor produse sănătoase, care în același timp mențin și un mod specific de viață, vital pentru comunitațile rurale și pentru biodiversitate.

Deși subvențiile sunt binevenite, acestea asigură doar limita supraviețuirii miciilor fermieri, așa cum au spus cei din Măgura Ilvei. Mulți au spus că fără subvenții nu ar mai crește nici măcăr o vacă.

Producția de lapte în unele zone se limitează doar la consumul individual și mulți au renunțat să mai iasă pe piață.

O soluție la o parte din aceste probleme se poate găsi prin asociere, așa cum vor să demonstreze cei peste 200 de membri ai Cooperativei Agricole Țibleș-Someș-Meleș, recent înființată. ”Ne-am asociat pentru că așa sperăm să obținem prețuri mai bune pentru munca noastră și chiar să ajungem să colectăm și să procesăm noi produse din lapte și carne în viitorul apropiat”, spune Florin Burzo, Președintele Cooperativei din Târlișua.

În primăvară întâlniri similare au fost organizate în sudul țării, în județul Gurgiu și în București și s-au concentrat pe producția de legume, producția de cereale și consumatori/ autorități. Au participat, în total, aproximativ 100 de persoane: mici fermieri și alți producători agricoli din Giurgiu, comercianți, distribuitori, reprezentanți ai hypermarketurilor, reprezentanți ai autorităților regionale și centrale și ai asociațiilor de consumatori.

Următoarea întâlnire de acest fel se va organiza la Cluj-Napoca, în luna iulie 2018.

Ce este SALSA?: un proiect european de cercetare, început din 2016, dedicat să afle care este rolul micilor fermieri și a afacerilor din domeniu hranei în Europa și Africa.

Desfășurat pe o perioadă de 4 ani, cuprinde 30 de zone de studiu din țări din Europa si Africa, printre care și România, cu județele Giurgiu și Bistrița Năsăud.

Articole înrudite