-

Masuri pentru protejarea animalelor pe perioada caniculei

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor readuce în atenția crescătorilor de animale o serie de reguli care se referă la măsurile de protejare a animalelor domestice împotriva caniculei.

Astfel, prioritar pentru protejarea animalelor este asigurarea unor spații umbrite, în care acestea să se poată adăposti de razele fierbinți ale soarelui, aflam de la Viorel Grosu, corespondent Antena Satelor.

Aceste adăposturi pot consta într-o litieră alcătuită din câțiva arbori sau dintr-un acoperiș instalat pe stâlpi. Important este să fie bine ventilat și să asigure spațiu suficient animalelor.

În grajdurile moderne pentru vite, schemele pentru bunăstarea animalelor cuprind și instalații de răcorire cu pulverizare. Este vorba despre aceleași instalații folosite și la terasele urbane, care pulverizează picături foarte fine de apă, menite a răcori atmosfera.

În privința vacilor, protejarea împotriva căldurii excesive are un dublu scop. Primul este acela de a asigura un minim de confort animalelor iar cel de-al doilea este , de a evita, pe cât posibil, pierderile de producție. Deși tolerează foarte bine frigul, chiar gerul, vacile sunt foarte sensibile la căldură.

Temperaturile de peste 30-35°C pot fi cauza unei reduceri a cantității de lapte produs cu până la 90%. Așadar, este foarte important să scădem, atât cât ne stă în putere, temperaturile din grajdul vacilor.

O altă măsură obligatorie pe timp de caniculă se referă la asigurarea unui spațiu suficient. Animalele trebuie să aibă la dispoziție suficient loc astfel încât să se poată distanța unele de altele.

Aceleași norma emise de ANSVSA interzic folosirea animalelor de tracțiune sau de povară între orele 12 și 18. În acest interval, ele trebuie lăsate să se odihnească, într-un loc adăpostit (umbrar, litieră, etc.).