-

Opt focare active de PPA la porcii domestici, în judeţul Bihor

Numărul focarelor active de pestă porcină africană la porcii domestici din judeţul Bihor este, în prezent, de opt, ca urmare a faptului că în ultima lună au mai fost descoperite patru focare noi, deşi specialiştii DSVSA Bihor au stins şase focare, potrivit DSVSA Bihor.

Noile cazuri au fost identificate în baza buletinelor de analiză emise de laboratoare naţionale acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în perioada 12.11.2021- 15.12.2021.

Cele opt focare active de PPA se găsesc în cinci localităţi: Cociuba Mare (comuna Cociuba Mare), Popeşti (comuna Popeşti), Călacea (comuna Olcea), Bogei (comuna Tăuteu) şi Avram Iancu (comuna Avram Iancu).

În ceea ce priveşte evoluţia PPA la porcii mistreţi, în această perioadă au fost diagnosticate 5 cazuri noi, fiind afectate trei noi fonduri de vânătoare - FV 46 Lunca Sprie, FV 57 Roşia şi FV 35 Oşand, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care s-a depistat PPA este de 22.

'Toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie,' se arată în comunicat.

DSVSA mai face precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Foto: pixabay

Articole înrudite