Bistrițenii mizează pe lavandă, cătină și nuci
Fermierii, în special cei tineri, sunt tentați de oportunitățile de valorificare ale acestor culturi. De altfel, în valea Bârgăului, există deja suprafețe importante de teren cultivate cu lavandă. Principalul avantaj al acestei culturi este că există două recolte anuale, una în iunie și una în august.
09 Martie 2016, 06:49
Și cultura de cătină ia din ce în ce mai mare amploare. La Lechința, pe lângă o importantă cultură de cătină, a fost înființată, cu ajutorul fondurilor europene și o unitate de procesare, care va constitui oportunitate de valorificare și pentru alți producători.
În plus nu este o cultură foarte pretențioasă, necestiând o miniimă îngrijire, apă și soare.
În privința culturilor intensive de nuci, inițiatorii sunt încă la nivelul tatonărilor, încercând să determine dacă solul este propice livezilor de acest tip.
Sursa: Vorel Grosu , corespondent AS în județul Bistrita Nasaud pentru Fermier în România din 8.03.2016