Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cartoful mov - cea mai profitabilă afacere a momentului, în România

Cartoful mov - o afacere profitabilă. Datorită cerinţelor pieţei, în România ultimilor ani, multe dintre culturile tradiţionale au fost înlocuite cu succes de cele mai multe ori, de fel de fel de culturi cu care agricultura ţării noastre nu era familiarizată. Astfel, auzim din ce în ce mai des de suprafeţe întregi de teren cultivate cu lavandă, goji, aronie sau alte plante ce aduc profit fermierilor care au curajul de a îşi extinde orizonturile propriilor afaceri.

22 Mai 2017, 07:42

Un superaliment originar din Peru, recunoscut pentru proprietăţile sale extraordinare în lumea întreagă a cucerit rapid piaţa din România şi a încurajat agricultorii să investească în cultivarea acestuia.

Este vorba despre cartoful mov, o specie de cartof care creşte de obicei în Anzii Cordilieri, în America de Sud, la 3.000 de metri altitudine, dar care în ultimii ani a fost aclimatizat şi adoptat cu succes şi de către fermierii români. Tuberculul se remarcă atât prin aspectul său inedit – la exterior arată ca un cartof obişnuit, dar miezul este mov, aproape violet – cât şi prin concentraţia ridicată de antioxidanţi, cu un rol vital în protejarea organismului contra cancerului.

Cultura acestuia nu impune condiţii speciale, fapt pentru care cartoful mov reprezintă în prezent cea mai profitabilă cultură din România, care poate sta la baza unei afaceri de succes, pe termen lung. Iar cei ce s-au încumentat să înlocuiască clasicele culturi de grâu sau porumb cu cele de cartof mov, confirmă acest lucru.

„Am început cu patru soiuri aduse direct din Peru, din care doar două au rezistat. Acum plantăm pe 6.000 mp. Anul trecut, recolta obţinută a fost echivalentă cu 30 de tone la hectar, dar anul acesta ne aşteptăm la 39 de tone la hectar, o producţie foarte bună chiar şi pentru cartoful obişnuit. Întreaga recoltă de anul trecut am vândut-o în străinătate, în Italia. Preţul pentru un kilogram de sămânţă sau de tuberculi pentru consum este de 30 de lei, iar anul acesta am decis să vindem şi în România şi deja avem jumătate din producţie rezervată. Ca şi până acum, cred ca nu vom putea face comenzilor, foarte mulţi români fiind interesaţi de cartofii mov, mai ales proprietarii de restaurante.”, afirmă Gabi S., un investitor din Piatra-Neamţ.

Şi pentru doamna Viorica L. din Târgu Mureş, cultura de cartov mov s-a dovedit un proiect de succes: "Cartoful mov este bogat în vitamina C, dar şi în fier, calciu, potasiu, proteine, fibre şi carbohidraţi. Cultivarea lui poate fi o mină de aur pentru agricultori, deoarece câştigurile sunt de cel puţin zece ori mai mari decât investiţia.”

Cartoful mov. Cum se cultivă şi ce randament are?

Leguma violet are o foarte mare rezistenţă la mană şi la secetă, dar cade şi ea pradă gândacului de Colorado. Se cultivă după aproximativ aceeaşi tehnologie ca a cartofului comun: se plantează când temperatura solului are peste 8 grade Celsius, într-un sol cu un pH între 5 şi 6, perioada de maturare fiind de 90 -100 de zile.

Despre profitabilitatea culturii, se poate vorbi la superlativ. De pe urma unui singur hectar se pot obţine 35-40 de tone de cartofi mov, care, valorificate cu 30 de lei kilogramul, aduc încasări de peste 1.000.000 de lei! Şi, nici măcar nu e nevoie să cultivi direct 1 hectar, poţi începe cu o suprafaţă de doar 1.000 de metri pătraţi – câştigul va fi de cca. 100.000 de lei/an, echivalentul unui job plătit cu 8.000 de lei/lunar!

Datorită succesului său, cartoful mov a devenit o prioritate şi pentru Institutul Național de Cercetare, Dezvoltare pentru Cartof și Sfecla de Zahăr de la Brașov, care îşi propune să investească pe viitor în acest produs. „Împreună cu specialiști ai Universității din Cluj, dar și din Coreea, lucrăm la un proiect pentru producerea semințelor de cartof violet, care conține antioxidanți în cantități chiar mai mari decât fructele de pădure. Până se brevetează un soi de cartof durează între 12 și 14 ani de cercetare, dar sperăm ca acest termen să se reducă cu 3-4 ani având în vedere tehnologiile noi care au apărut”, a afirmat Sorin Chiru, directorul Institutului.

Seceta din 2024 lasă județul Olt într-o criză agricolă. Pagube majore și incertitudini pentru fermieri
Actualitatea agricola 05 Septembrie 2024, 16:37

Seceta din 2024 lasă județul Olt într-o criză agricolă. Pagube majore și incertitudini pentru fermieri

Seceta severă din vara anului 2024 a avut un impact devastator asupra agriculturii din România, afectând aproximativ 2,5...

Seceta din 2024 lasă județul Olt într-o criză agricolă. Pagube majore și incertitudini pentru fermieri
Institutul de Cercetare-Dezvoltare Ștefănești marchează 65 de ani de contribuții în horticultură
Actualitatea agricola 03 Septembrie 2024, 11:33

Institutul de Cercetare-Dezvoltare Ștefănești marchează 65 de ani de contribuții în horticultură

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Ștefănești, Argeș, Academia de Științe...

Institutul de Cercetare-Dezvoltare Ștefănești marchează 65 de ani de contribuții în horticultură
Arad: 300 de expozanţi, anunţaţi la Agromalim, cel mai mare târg agricol din vestul ţării
Actualitatea agricola 30 August 2024, 13:28

Arad: 300 de expozanţi, anunţaţi la Agromalim, cel mai mare târg agricol din vestul ţării

Aproximativ 300 de producători, importatori şi profesionişti din industriile agricolă, alimentară şi a ambalajelor şi-au...

Arad: 300 de expozanţi, anunţaţi la Agromalim, cel mai mare târg agricol din vestul ţării
Pesta rumegătoarelor mici afectează grav Tulcea: 50 de focare din totalul de 62 din România
Actualitatea agricola 29 August 2024, 17:30

Pesta rumegătoarelor mici afectează grav Tulcea: 50 de focare din totalul de 62 din România

România înregistrează în prezent 62 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM), cele mai multe (50) fiind consemnate în...

Pesta rumegătoarelor mici afectează grav Tulcea: 50 de focare din totalul de 62 din România
Pepenele indian Kajari, cu gust dulce de miere sau îngheţată de vanilie, cultivat și în România
Actualitatea agricola 27 August 2024, 11:57

Pepenele indian Kajari, cu gust dulce de miere sau îngheţată de vanilie, cultivat și în România

Kajari melon, o specie de pepene indian cu gust similar mierii de albine sau îngheţatei de vanilie, care poate fi consumat la...

Pepenele indian Kajari, cu gust dulce de miere sau îngheţată de vanilie, cultivat și în România
Creștere a agriculturii ecologice în Bihor. Tot mai mulți fermieri adoptă practici sustenabile
Actualitatea agricola 27 August 2024, 11:45

Creștere a agriculturii ecologice în Bihor. Tot mai mulți fermieri adoptă practici sustenabile

Agricultura ecologică câștigă teren în Bihor, atrăgând tot mai mulți fermieri interesați de practici sustenabile.

Creștere a agriculturii ecologice în Bihor. Tot mai mulți fermieri adoptă practici sustenabile
Fermierii vor avea dificultăţi în noul an agricol
Actualitatea agricola 26 August 2024, 14:07

Fermierii vor avea dificultăţi în noul an agricol

Fermierii se pregătesc pentru noul an agricol, însă seceta a lăsat pagube însemnate, iar oamenii se gândesc cum să meargă mai...

Fermierii vor avea dificultăţi în noul an agricol
Recolta de porumb a UE va scădea din cauza secetei din România, unde producţia va coborî cu 30%
Actualitatea agricola 25 August 2024, 12:57

Recolta de porumb a UE va scădea din cauza secetei din România, unde producţia va coborî cu 30%

Uniunea Europeană se îndreaptă spre o recoltă mai mică de porumb în acest an, după ce seceta şi canicula au devastat...

Recolta de porumb a UE va scădea din cauza secetei din România, unde producţia va coborî cu 30%