Culturile de cais și piersic, afectate din cauza temperaturilor scăzute
Fermierii din Maramureş trag un semnal de alarmă după ce temperaturile negative înregistrate în acest sezon au afectat, în mare parte, culturile de cais și piersic.

Articol de Petruț Mazilu, 08 Mai 2025, 11:18
Gerul târziu de primăvară a lovit în plină perioadă de înflorire a pomilor fructiferi, afectând serios șansele unei recolte normale.
Astfel, recolta e posibil să fi fost compromisă, a declarat, joi, vicepreşedintele Asociaţiei Fermierilor din Maramureş, Daniel Pop, pentru Agerpres.
Conform acestuia, culturile de piersic şi cais sunt prezente în zonele de deal şi câmpie ale judeţului Maramureş, iar recolta se valorifică pe piaţa locală.
'Caisul şi piersicul sunt cultivaţi în zonele de şes şi deal, culturi care se pretează şi corespund terenului şi solului din zona noastră. (...) Foarte rare sunt culturile extinse, predomină culturile individuale care, de regulă, au o producţie bună, soiuri de calitate şi material săditor luat din pepinierele româneşti. Fructele sunt valorificate pe piaţa locală sau târgurile producătorilor autorizaţi. Piaţa locală este concurată de obicei de aceleaşi fructe importate care se comercializează prin magazine sau unele direct pe piaţa liberă de mici comercianţi', a mai adăugat Daniel Pop.