Ascultă Radio Antena Satelor Live

Oierii adevărați năsăudeni oferă spre vânzare „brânza ustunoie”

Dacă valorificarea mieilor nu le-a adus oierilor bistriţeni câştiguri prea consistente, se pare că acum caşul de oaie are mare căutare în piață.

24 Iunie 2018, 07:46

Astfel, caşul de oaie este cel mai căutat produs în această perioadă în pieţele din Bistrița - Năsăud. Acesta este deseori vândut chiar de la stână unde ajung orăşenii să-l cumpere direct de la sursă. Un kilogram de brânză caş costă, în județ, între 15 şi 20 de lei, mulţi bistriţeni preferând să cumpere unul sau chiar mai mulţi caşi spre a conserva brânza pentru sezonul rece. Există încă săteni care apelează chiar şi acum la o conservare a brânzei pe cât de veche, pe atât de inedită.

După ce brânza este frământată cu sare , aceasta este „bătută” bine într-un recipient din lemn numit „bărbânţă”. Bărbânţa este închisă bine, ermetic, cu un capac tot din lemn şi se pune la păstrare la rece într-un beci răcoros şi întunecos sau chiar este îngropată în pământ un an sau chiar doi ani de zile . Acest produs rezultat, brânza păstrată astfel, se va numi la deschiderea bărbânţei peste un an, brânză ustunoie , adică o brânză gălbuie la culoare şi iute la gust. Produsul este foarte apreciat de sătenii bistriţeni şi sunt o mulţime de reţete gastronomice în care ingredient principal este tocmai „brânza de oi ustunoie”.

VIOREL GROSU

Export record de cereale: România, cel mai mare furnizor din UE în trimestrul 1
Actualitatea agricola 04 Noiembrie 2025, 10:57

Export record de cereale: România, cel mai mare furnizor din UE în trimestrul 1

România și-a consolidat statutul în structurile europene de comerț agricol, înregistrând o performanță notabilă în primul...

Export record de cereale: România, cel mai mare furnizor din UE în trimestrul 1
Soiurile tradiționale de pomi fructiferi revin în Țara Făgărașului
Actualitatea agricola 03 Noiembrie 2025, 14:48

Soiurile tradiționale de pomi fructiferi revin în Țara Făgărașului

Un amplu proiect dedicat reintroducerii soiurilor tradiționale de pomi fructiferi în Țara Făgărașului a fost prezentat recent...

Soiurile tradiționale de pomi fructiferi revin în Țara Făgărașului
Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă
Actualitatea agricola 27 Octombrie 2025, 14:40

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă

Standardizarea practicilor ecologice în agricultura românească primește un impuls major. Ministerul Mediului a pus la bătaie...

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă
Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 16:24

Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere

Apicultorii din județul Gorj se confruntă cu una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Din cauza condițiilor...

Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere
Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:44

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure

Toamna nu înseamnă doar frunze ruginii și recolte, ci și un moment simbolic pentru lumea satului: coborârea oilor de la...

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani