Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pepenele indian Kajari, cu gust dulce de miere sau îngheţată de vanilie, cultivat și în România

Kajari melon, o specie de pepene indian cu gust similar mierii de albine sau îngheţatei de vanilie, care poate fi consumat la o singură masă, cântărind în jur de 300 - 400 de grame, a fost aclimatizat la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău.

Pepenele indian Kajari, cu gust dulce de miere sau îngheţată de vanilie, cultivat și în România
Foto: photosforyou / Pixabay

27 August 2024, 11:57

Cucumis melo var. dudaim sau pepenele Kajari este puţin cunoscut în Europa, fiind originar din Asia, din zona de nord-est a Indiei, statul Punjab.

Potrivit BRGV, spre deosebire de alte varietăţi de pepeni care au fost intens cultivate şi exportate la nivel global, Kajari melon a rămas o curiozitate locală, apreciată în special în pieţele locale şi de către fermierii tradiţionali.

'În România, destul de recent, a crescut interesul pentru varietăţile de fructe exotice, fapt ce i-a determinat pe specialiştii BRGV Buzău să procure surse de material iniţial din specia Cucumis melo var. dudaim, explorând caracteristicile fenotipice, genetice şi biochimice ale acestuia. După parcurgerea etapei de aclimatizare a varietăţii, specialiştii au identificat mai multe genotipuri cu expresivitate fenotipică distinctă ce au fost introduse în programul intensiv de ameliorare. Unul dintre aceste genotipuri a demonstrat superioritate în ceea ce priveşte productivitatea, calitatea şi stabilitatea genetică', informează BRGV.

La maturitate, pepenii Kajari cântăresc în jur de 300-400 de grame, foarte rar jumătate de kilogram, putând fi consumaţi la o singură masă spre deosebire de celelalte soiuri care, din pricina greutăţii, au nevoie de condiţii pentru păstrare.

'Noi avem o preocupare pentru conservarea şi obţinerea de noi soiuri sau aclimatizarea unor specii noi. La pepene galben, în Muntenia erau două varietăţi cu denumiri populare, cel înecăcios şi cel zemos. Am reuşit să le salvăm şi să adăugăm şi alte soiuri aclimatizate. Pepenele galben este puţin cunoscut în România în ceea ce priveşte gustul, aroma, capacitatea lui de exprimare. În lume sunt multe varietăţi cu pulpa albă, verzuie, zemos-crocant. Avem o varietate din India, denumită Kajari melon, cultivată de o comunitate care o păstrează prin seminţe autentice, fiind recunoscuţi pentru cultivarea ei. Specia este însă puţin cunoscută în lume. La noi s-a aclimatizat foarte bine, am obţinut un soi cu caractere distincte, cu fructe foarte mici, de până la 500 de grame, ultraconcentrat, pentru o singură persoană şi pentru o singură masă', a declarat, pentru AGERPRES, directorul BRGV, Costel Vînătoru.

Fructul este o melonidă rotundă de culoare verde deschis. La maturitatea fiziologică şi de consum, fructul devine cărămiziu cu striuri portocalii, degajând o aromă puternică, foarte plăcută, specifică pepenelui galben, care indică momentul optim de recoltare.

'Este deosebit de parfumat, gustul este inegalabil, are o uşoară aromă de miere, când este copt chiar un gust similar cu cel al îngheţatei de vanilie, dar foarte dulce şi cu pulpa puţin crocantă, dar şi suculentă. Are o formă frumoasă, este rotund şi poate fi folosit şi ca un odorizant natural, parfumează foarte frumos încăperea. La început este verde, apoi se transformă într-un roşu cărămiziu. Credem în acest soi, de aceea i-am făcut şi documentaţia în vederea omologării', a precizat cercetătorul.

Deşi nu a fost larg răspândit la nivel global, redescoperirea recentă a soiului subliniază importanţa conservării unor varietăţi.

Pe lângă varietatea de Kajari, banca de resurse vegetale deţine în portofoliu şi alte soiuri de pepeni galbeni, de la cei cu gust picant, la cei cu gust de miere sau chiar de coniac.

'Mai avem o varietate cunoscută popular drept castravetele armenesc, cea mai veche varietate de castraveţi, un părinte al castraveţilor şi al pepenilor. Când sunt mici, fructele pot fi consumate ca şi castravetele, iar când ajung la maturitate se transformă într-un pepene galben. Fructul este lung, cu pulpa albă, ajunge până la 3 kg şi foarte parfumat. Mai avem şi alte varietăţi, până la dovleacul indian, tot o varietate de pepene pe care o avem în studiu, pepenele de miere, iarăşi un soi interesant, alungit, de până la 1,5 kg, pulpa albă şi foarte dulce, de unde şi denumirea de pepenele de miere. Când îl tai, zeama fructului se lipeşte de degete ca şi mierea de albine. Mai sunt pepeni galbeni cu gust de pară, de vanilie, ba chiar şi cu gust uşor de coniac', a subliniat Costel Vînătoru.

BRGV Buzău continuă cercetările pentru ameliorarea şi introducerea în cultură de noi genotipuri din această specie, în paralel cu activitatea de conservare a resurselor genetice vegetale pe termen mediu şi lung.

APIA. Plăţi de peste 104,6 milioane lei (21 milioane euro) pentru Campania 2024
Actualitatea agricola 11 Iunie 2025, 18:41

APIA. Plăţi de peste 104,6 milioane lei (21 milioane euro) pentru Campania 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 26 mai - 06 iunie 2025, plăţi pentru anul...

APIA. Plăţi de peste 104,6 milioane lei (21 milioane euro) pentru Campania 2024
APIA a plătit fermierilor peste 21 milioane de euro în perioada 26 mai - 6 iunie
Actualitatea agricola 10 Iunie 2025, 18:48

APIA a plătit fermierilor peste 21 milioane de euro în perioada 26 mai - 6 iunie

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 26 mai - 6 iunie, plăţi fermierilor pentru...

APIA a plătit fermierilor peste 21 milioane de euro în perioada 26 mai - 6 iunie
Fermierii mai pot depune cererile APIA pentru Campania 2025 până pe 13 iunie
Actualitatea agricola 10 Iunie 2025, 09:22

Fermierii mai pot depune cererile APIA pentru Campania 2025 până pe 13 iunie

Fermierii mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a depune cererile de plată în cadrul Campaniei APIA 2025. Agenția de...

Fermierii mai pot depune cererile APIA pentru Campania 2025 până pe 13 iunie
Termene prelungite pentru fermierii din viticultură
Actualitatea agricola 07 Iunie 2025, 10:51

Termene prelungite pentru fermierii din viticultură

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat recent modificarea unor termene-limită pentru accesarea sprijinului...

Termene prelungite pentru fermierii din viticultură
Fermierii mai au timp până pe 13 iunie să depună cererilor de plată aferente campaniei 2025
Actualitatea agricola 06 Iunie 2025, 10:48

Fermierii mai au timp până pe 13 iunie să depună cererilor de plată aferente campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat oficial prelungirea termenului de depunere a cererilor de...

Fermierii mai au timp până pe 13 iunie să depună cererilor de plată aferente campaniei 2025
MADR lansează platforma AKIS pentru revoluţionarea inovaţiei şi a transferului de cunoştinţe în agricultura românească
Actualitatea agricola 05 Iunie 2025, 20:05

MADR lansează platforma AKIS pentru revoluţionarea inovaţiei şi a transferului de cunoştinţe în agricultura românească

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat în mediul online platforma naţională AKIS (Sistemul de Inovare...

MADR lansează platforma AKIS pentru revoluţionarea inovaţiei şi a transferului de cunoştinţe în agricultura românească
Percheziţii legate de vânzarea de animale vii către abatoare în baza unor documente falsificate
Actualitatea agricola 05 Iunie 2025, 19:53

Percheziţii legate de vânzarea de animale vii către abatoare în baza unor documente falsificate

Anchetatorii prahoveni efectuează, joi, 14 percheziţii în opt judeţe şi în municipiul Bucureşti într-un dosar de evaziune...

Percheziţii legate de vânzarea de animale vii către abatoare în baza unor documente falsificate
Nicuşor Dan, către fermieri: Obiectivul nostru principal - potenţialul agricol al României, care nu este folosit
Actualitatea agricola 05 Iunie 2025, 19:50

Nicuşor Dan, către fermieri: Obiectivul nostru principal - potenţialul agricol al României, care nu este folosit

Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, joi, că România nu foloseşte potenţialul agricol pe care îl are în acest moment şi că...

Nicuşor Dan, către fermieri: Obiectivul nostru principal - potenţialul agricol al României, care nu este folosit