Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pepenele indian Kajari, cu gust dulce de miere sau îngheţată de vanilie, cultivat și în România

Kajari melon, o specie de pepene indian cu gust similar mierii de albine sau îngheţatei de vanilie, care poate fi consumat la o singură masă, cântărind în jur de 300 - 400 de grame, a fost aclimatizat la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău.

Pepenele indian Kajari, cu gust dulce de miere sau îngheţată de vanilie, cultivat și în România
Foto: photosforyou / Pixabay

27 August 2024, 11:57

Cucumis melo var. dudaim sau pepenele Kajari este puţin cunoscut în Europa, fiind originar din Asia, din zona de nord-est a Indiei, statul Punjab.

Potrivit BRGV, spre deosebire de alte varietăţi de pepeni care au fost intens cultivate şi exportate la nivel global, Kajari melon a rămas o curiozitate locală, apreciată în special în pieţele locale şi de către fermierii tradiţionali.

'În România, destul de recent, a crescut interesul pentru varietăţile de fructe exotice, fapt ce i-a determinat pe specialiştii BRGV Buzău să procure surse de material iniţial din specia Cucumis melo var. dudaim, explorând caracteristicile fenotipice, genetice şi biochimice ale acestuia. După parcurgerea etapei de aclimatizare a varietăţii, specialiştii au identificat mai multe genotipuri cu expresivitate fenotipică distinctă ce au fost introduse în programul intensiv de ameliorare. Unul dintre aceste genotipuri a demonstrat superioritate în ceea ce priveşte productivitatea, calitatea şi stabilitatea genetică', informează BRGV.

La maturitate, pepenii Kajari cântăresc în jur de 300-400 de grame, foarte rar jumătate de kilogram, putând fi consumaţi la o singură masă spre deosebire de celelalte soiuri care, din pricina greutăţii, au nevoie de condiţii pentru păstrare.

'Noi avem o preocupare pentru conservarea şi obţinerea de noi soiuri sau aclimatizarea unor specii noi. La pepene galben, în Muntenia erau două varietăţi cu denumiri populare, cel înecăcios şi cel zemos. Am reuşit să le salvăm şi să adăugăm şi alte soiuri aclimatizate. Pepenele galben este puţin cunoscut în România în ceea ce priveşte gustul, aroma, capacitatea lui de exprimare. În lume sunt multe varietăţi cu pulpa albă, verzuie, zemos-crocant. Avem o varietate din India, denumită Kajari melon, cultivată de o comunitate care o păstrează prin seminţe autentice, fiind recunoscuţi pentru cultivarea ei. Specia este însă puţin cunoscută în lume. La noi s-a aclimatizat foarte bine, am obţinut un soi cu caractere distincte, cu fructe foarte mici, de până la 500 de grame, ultraconcentrat, pentru o singură persoană şi pentru o singură masă', a declarat, pentru AGERPRES, directorul BRGV, Costel Vînătoru.

Fructul este o melonidă rotundă de culoare verde deschis. La maturitatea fiziologică şi de consum, fructul devine cărămiziu cu striuri portocalii, degajând o aromă puternică, foarte plăcută, specifică pepenelui galben, care indică momentul optim de recoltare.

'Este deosebit de parfumat, gustul este inegalabil, are o uşoară aromă de miere, când este copt chiar un gust similar cu cel al îngheţatei de vanilie, dar foarte dulce şi cu pulpa puţin crocantă, dar şi suculentă. Are o formă frumoasă, este rotund şi poate fi folosit şi ca un odorizant natural, parfumează foarte frumos încăperea. La început este verde, apoi se transformă într-un roşu cărămiziu. Credem în acest soi, de aceea i-am făcut şi documentaţia în vederea omologării', a precizat cercetătorul.

Deşi nu a fost larg răspândit la nivel global, redescoperirea recentă a soiului subliniază importanţa conservării unor varietăţi.

Pe lângă varietatea de Kajari, banca de resurse vegetale deţine în portofoliu şi alte soiuri de pepeni galbeni, de la cei cu gust picant, la cei cu gust de miere sau chiar de coniac.

'Mai avem o varietate cunoscută popular drept castravetele armenesc, cea mai veche varietate de castraveţi, un părinte al castraveţilor şi al pepenilor. Când sunt mici, fructele pot fi consumate ca şi castravetele, iar când ajung la maturitate se transformă într-un pepene galben. Fructul este lung, cu pulpa albă, ajunge până la 3 kg şi foarte parfumat. Mai avem şi alte varietăţi, până la dovleacul indian, tot o varietate de pepene pe care o avem în studiu, pepenele de miere, iarăşi un soi interesant, alungit, de până la 1,5 kg, pulpa albă şi foarte dulce, de unde şi denumirea de pepenele de miere. Când îl tai, zeama fructului se lipeşte de degete ca şi mierea de albine. Mai sunt pepeni galbeni cu gust de pară, de vanilie, ba chiar şi cu gust uşor de coniac', a subliniat Costel Vînătoru.

BRGV Buzău continuă cercetările pentru ameliorarea şi introducerea în cultură de noi genotipuri din această specie, în paralel cu activitatea de conservare a resurselor genetice vegetale pe termen mediu şi lung.

Termenul-limită pentru depunerea documentelor de rentă viageră este 1 septembrie
Actualitatea agricola 20 August 2025, 10:34

Termenul-limită pentru depunerea documentelor de rentă viageră este 1 septembrie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat că rentierii agricoli, precum și împuterniciții sau curatorii...

Termenul-limită pentru depunerea documentelor de rentă viageră este 1 septembrie
Județul Timiș se confruntă cu pierderi uriașe în agricultură din cauza secetei
Actualitatea agricola 20 August 2025, 10:15

Județul Timiș se confruntă cu pierderi uriașe în agricultură din cauza secetei

Seceta prelungită din ultimele trei luni a compromis între 40% și 70% din culturile înființate în această primăvară în...

Județul Timiș se confruntă cu pierderi uriașe în agricultură din cauza secetei
Peste 1 milion de lei pagube, fondurile de vânătoare au recoltat sub jumătate din cota de urşi
Actualitatea agricola 18 August 2025, 14:14

Peste 1 milion de lei pagube, fondurile de vânătoare au recoltat sub jumătate din cota de urşi

Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Mediu şi Arii Protejate - Direcţia Judeţeană de Mediu Mureş a anunţat, luni, că de la...

Peste 1 milion de lei pagube, fondurile de vânătoare au recoltat sub jumătate din cota de urşi
Agricultura prahoveană, între reușite și provocări
Actualitatea agricola 18 August 2025, 13:41

Agricultura prahoveană, între reușite și provocări

Recoltele din județul Prahova au adus în acest an atât motive de satisfacție, cât și îngrijorări. Dacă producțiile de toamnă...

Agricultura prahoveană, între reușite și provocări
Secetă pedologică în aproape toată ţara; fenomene de ofilire şi uscare a frunzelor şi şiştăvire a boabelor de porumb
Actualitatea agricola 15 August 2025, 17:27

Secetă pedologică în aproape toată ţara; fenomene de ofilire şi uscare a frunzelor şi şiştăvire a boabelor de porumb

Rezerva de umiditate în cultura de porumb neirigat va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute în cea mai mare parte a...

Secetă pedologică în aproape toată ţara; fenomene de ofilire şi uscare a frunzelor şi şiştăvire a boabelor de porumb
Record la culturile de toamnă în Ialomița, dar pomii fructiferi au fost distruși complet
Actualitatea agricola 14 August 2025, 13:56

Record la culturile de toamnă în Ialomița, dar pomii fructiferi au fost distruși complet

Vremea rece din aprilie a adus producții istorice la grâu și rapiță, dar a compromis total recolta de cais, piersic, cireș,...

Record la culturile de toamnă în Ialomița, dar pomii fructiferi au fost distruși complet
Apicultura hunedoreană, la un pas de colaps: 2025, un an dezastruos
Actualitatea agricola 14 August 2025, 13:44

Apicultura hunedoreană, la un pas de colaps: 2025, un an dezastruos

Anul 2025 se anunță dezastruos pentru apicultorii din județul Hunedoara și, în general, pentru întreaga apicultură românească.

Apicultura hunedoreană, la un pas de colaps: 2025, un an dezastruos
Agricultorii din Bistrița-Năsăud vor folosi nămol de epurare ca îngrășământ
Actualitatea agricola 12 August 2025, 13:27

Agricultorii din Bistrița-Năsăud vor folosi nămol de epurare ca îngrășământ

Peste 230 de tone de nămol provenit din stațiile de epurare vor fi utilizate pentru fertilizarea unor terenuri agricole din...

Agricultorii din Bistrița-Năsăud vor folosi nămol de epurare ca îngrășământ