Recomandări privind sacrificarea şi consumul cărnii de porc
În perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă, un obicei tradiţional specific poporului român, în special pentru populaţia care locuieşte la ţară sau în zonele mărginaşe ale oraşelor, este reprezentat de sacrificarea porcului pentru asigurarea cărnii şi a preparatelor din carne de porc necesare în gospodăria individuală respectivă, atentioneaza Colegiul Medicilor Veterinari Sibiu.
26 Noiembrie 2015, 06:25
Pentru ca această tradiţie să-şi continue cursul în cadrul legal şi pentru a prevenii apariţia unor situaţii neplăcute, atenţionăm crescătorii de porcine, comercianţii de carne de porc şi pe consumatorii de astfel de produse, că au obligaţia să respecte normele sanitare veterinare prevăzute în legislaţia U. E. implementată în legislaţia naţională, cu referire la această activitate.
Astfel, legislaţia privind protecţia animalelor în timpul sacrificării, (Directiva 93 / 113 C.E. şi Ordinul A.N.S.V.S.A nr. 180 / 2006) stabileşte condiţiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai în abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuării acestei operaţiuni.
Actul normativ prevede că autoritatea veterinară poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) în afara abatoarelor de către proprietarii de animale numai pentru consumul propriu, cu recomandarea ca animalele respective să fie, asomate în prealabil, adică să fie ferite de suferinţă sau durere în timpul contenţionării (prinderii) şi înjungherii.
Asomarea, care la specia porcină se efectuiază cu un pistol cu glonţ captiv, este un procedeu care atunci când este aplicat unui animal cauzează acestuia pierderea cunoştinţei până în momentul înjungherii.
Operaţiunea de asomare a animalelor înainte de sacrificare se practică obligatoriu în abatoarele autorizate şi se practică la cerere şi în gospodăriile individuale cu animale, majoritatea oamenilori fiind conştienţi că animalul nu trebuie să fie stresat şi să sufere în timpul înjungherii,
Menţionăm că operaţiunea de asomare nu afectează sub nici o formă tăierea tradiţională a porcului de Crăciun, deoarece după asomare urmează înjunghierea pentru sângerarea animalului cu cuţitul.
În virtutea respecării acestei cerinţe legislative, de protecţie a animalelor, medicii veterinari de liberă practică din cadrul circumscipţiilor sanitare veterinare din localităţiile judeţului Sibiu, sunt dotaţi cu asomatoare “ pistol cu glonţ captiv “(în număr de 42 de bucăţi şi capsele aferente) urmând să efectueze această operaţiune la solicitarea proprietarilor de animale din localitatea respectivă.
Citeste continuarea pe paginadeagricultura.ro
Cum îți amenajezi o grădină idilică în orice tip de curte ai avea
Plante care aduc dragoste și noroc în casă
Ce trebuie să știi despre altoirea arborilor