Ascultă Radio Antena Satelor Live

Reguli privind producerea și valorificarea laptelui de oaie

Condițiile geo-climaterice caracteristice tării noastre, au determinat dealungul timpului ca un număr însemnat de crescători de animale să se ocupe, ca activitatea de bază, cu creșterea ovinelor, beneficiind și de faptul că această specie se întreține și exploatează în marea parte a anului (cca 200 – 230 de zile, în funcție de intemperii) pe pajiștile natural, respective pe păsuni și fânețe, explică un comunicat de presă al Colegiului Medicilor Veterinari din Județul Sibiu.

05 Mai 2016, 07:51

În aceste condiţii ovinele sunt comasate în turme (cârduri) cu un efectiv pe turmă, diferenţiat în funcţie de suprafaţa de teren păşunabil, categoria de animale, numărul de proprietari care participă la formarea turmei, de distanţa faţă de localităţi şi alte criterii care sunt stabilite de crescătorii din localitatea de origine a ovinelor.

La această dată un procent mare de crescători de ovine, exploatează această specie pentru producţia de lapte care constitue materia primă pentru obținerea brînzeturilor, mai ales de tip telemea, caş, brânzeturi frământate, urdă, sau cașcaval, produse la care se realizează un randament foarte bun în exploataţii integrate sau în unităţi specializate,.

Caracteristicele laptelui de oaie sunt reprezentate de conținutul ridicat în substanțe proteice, 5,7%, în cazeină, 4,6%, lactalbumină / lactoglobulină 1,1%, lactoză 4,5%. Continutul de calciu din laptele de oaie este intre 162 si 259 mg/100g, este bogat in grasimi 6,7%, iar aportul de fosfor, sodium, magneziu, zinc, fier şi grupul de vitamine B, este însemnat .

O condiţie esenţială pentru realizarea unui spor de efective şi implicit de produse animaliere scontate, cantitativ şi calitativ, se referă la starea de sănătate a ovinelor, condiţie care constituie o preocupare importantă a serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în perspectiva prevenirii bolilor transmisibile la animale, protejarea populaţiei de bolile transmisibile de la animale la om, protecţia şi bunăstarea ovinelor, asigurarea pieţei de consum cu produse obţinute de la această specie, cu origine cunoscută de calitate şi salubre, activităţi care se desfăşoară în contextul unui larg cadru legislativ specific.

În baza responsabilităţiilor ce le revin şi pentru a asigura un sprijin concret şi eficient crescătorilor de ovine, serviciile sanitare veterinare, oferă o serie de servicii cu referire la :

- Asigurarea bazei umane şi materiale necesare pentru efectuarea acţiunilor sanitare veterinare de prevenire şi combatere a bolilor la animale.

- Evaluarea şi monitorizarea exploataţiilor care deţin ovine, implementerea legislaţiei privind identificarea, înregistrarea şi mişcarea animalelor.

Citeste continuarea pe paginadeagricultura.ro

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică
Actualitatea agricola 22 Aprilie 2025, 10:06

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică

Primăria municipiului Tulcea aşteaptă, până miercuri, sugestiile locuitorilor cu privire la proiectul de hotărâre pentru...

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică
Fermierii pot solicita adeverințele pentru Campania 2025, începând de joi
Actualitatea agricola 16 Aprilie 2025, 14:17

Fermierii pot solicita adeverințele pentru Campania 2025, începând de joi

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că, începând de joi, 17 aprilie, fermierii pot solicita...

Fermierii pot solicita adeverințele pentru Campania 2025, începând de joi
Fermierii cer ajutor după ce gerul a lovit culturile din sere și livezi
Actualitatea agricola 15 Aprilie 2025, 11:46

Fermierii cer ajutor după ce gerul a lovit culturile din sere și livezi

Valul de ger care a cuprins mai multe regiuni ale țării în ultima perioadă a produs pagube semnificative în agricultură....

Fermierii cer ajutor după ce gerul a lovit culturile din sere și livezi
Verificări în magazine de peşte, abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare
Actualitatea agricola 13 Aprilie 2025, 11:56

Verificări în magazine de peşte, abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor face controale specifice în această perioadă de...

Verificări în magazine de peşte, abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare
 Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România
Actualitatea agricola 13 Aprilie 2025, 11:51

 Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România

Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România. Boala se răspândeşte în...

 Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România
Avertisment al reprezentanţilor APIA Sălaj
Actualitatea agricola 12 Aprilie 2025, 10:07

Avertisment al reprezentanţilor APIA Sălaj

Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Sălaj îi avertizează pe fermierii din judeţ că, din cauza...

Avertisment al reprezentanţilor APIA Sălaj
România adoptă noi măsuri stricte împotriva febrei aftoase
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2025, 13:47

România adoptă noi măsuri stricte împotriva febrei aftoase

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că, în urma riscurilor crescute...

România adoptă noi măsuri stricte împotriva febrei aftoase
 Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2025, 10:10

 Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice

Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice - 11 milioane de hectare riscă aridizarea,...

 Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice