Ascultă Radio Antena Satelor Live

Schimbările în producția agricolă și alimentară pot reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu o treime

Acțiunile accesibile și ușor disponibile pot face aprovizionarea cu alimente mai sigură și mai rezistentă, în special pentru persoanele vulnerabile și sărace

Schimbările în producția agricolă și alimentară pot reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu o treime
Foto: Pixabay.com

02 August 2024, 15:44

Potrivit unui aport al Băncii Mondiale, sistemul agroalimentar global prezintă o oportunitate uriașă de a reduce cu aproape o treime emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial prin acțiuni accesibile și ușor disponibile, continuând în același timp să hrănească o populație în creștere.
Rețeta pentru o planetă locuibilă: Obținerea de emisii nete zero în sistemul agroalimentar prezintă acțiunile pe care le poate întreprinde fiecare țară. Acestea vor face aprovizionarea cu alimente mai sigură, vor ajuta sistemul alimentar să reziste mai bine la schimbările climatice și vor proteja persoanele vulnerabile în timpul acestei tranziții.
„În timp ce mâncarea de pe masa dumneavoastră poate fi gustoasă, aceasta reprezintă, de asemenea, o felie consistentă din plăcinta emisiilor generate de schimbările climatice”, a declarat Axel van Trotsenburg, director general senior al Băncii Mondiale. "Vestea bună este că sistemul alimentar global poate vindeca planeta - făcând solurile, ecosistemele și oamenii mai sănătoși, menținând în același timp carbonul în sol. Acest lucru este posibil în timpul vieții noastre, dar țările trebuie să acționeze acum: simpla schimbare a modului în care țările cu venituri medii utilizează terenurile, cum ar fi pădurile și ecosistemele, pentru producția alimentară poate reduce emisiile agroalimentare cu o treime până în 2030."
Raportul remarcă faptul că sistemul agroalimentar reprezintă o sursă uriașă și neexploatată de acțiuni cu costuri reduse în domeniul schimbărilor climatice. Spre deosebire de alte sectoare, acesta poate avea un impact extraordinar asupra schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor și extragerea naturală a carbonului din atmosferă.
Recunoscând că țările își vor atinge obiectivele climatice în moduri diferite, raportul identifică un meniu de soluții din care se poate alege:

Țările cu venituri ridicate pot deschide calea - acordând mai mult sprijin țărilor cu venituri mici și medii, astfel încât acestea să poată adopta metode și tehnologii agricole cu emisii reduse, inclusiv asistență tehnică pentru programele de conservare a pădurilor care generează credite de carbon cu grad ridicat de integritate. Țările cu venituri ridicate pot, de asemenea, să nu mai acorde subvenții pentru sursele de alimente cu emisii ridicate. Acest lucru ar dezvălui prețul integral al acestora și ar contribui la ieftinirea opțiunilor alimentare cu emisii reduse.

Țările cu venituri medii au un rol important de jucat - prin reducerea a până la trei sferturi din emisiile agroalimentare globale prin practici mai ecologice - cum ar fi reducerea emisiilor generate de creșterea animalelor și de orez, investițiile în soluri sănătoase și reducerea pierderilor și a risipei de alimente - și prin utilizarea mai eficientă a terenurilor. O treime din oportunitățile mondiale de reducere a emisiilor agroalimentare se referă la utilizarea durabilă a terenurilor în țările cu venituri medii.

Țările cu venituri mici pot trasa o altă cale de urmat - evitând greșelile făcute de țările mai bogate și profitând de oportunitățile climaterice pentru economii mai ecologice și mai competitive. Păstrarea și refacerea pădurilor ar promova dezvoltarea economică durabilă în țările cu venituri mici, având în vedere că mai mult de jumătate din emisiile lor agroalimentare provin din defrișarea pădurilor pentru a produce alimente.

Ar trebui luate măsuri în toate țările pentru a ajunge la zero net, printr-o abordare cuprinzătoare a reducerii emisiilor în sistemele alimentare, inclusiv în ceea ce privește îngrășămintele și energia, producția vegetală și animală, precum și ambalarea și distribuția de-a lungul lanțului valoric de la fermă la masă.
Raportul constată că beneficiile investițiilor în reducerea emisiilor din sectorul agroalimentar sunt mult mai mari decât costurile. Investițiile anuale vor trebui să crească la 260 de miliarde de dolari pe an pentru a reduce la jumătate emisiile agroalimentare până în 2030 și pentru a ajunge la emisii nete zero până în 2050. Anual se cheltuiesc de două ori mai mulți bani pentru subvențiile agricole, dintre care multe dăunează mediului. Deși reducerea subvențiilor risipitoare poate finanța o parte din această investiție, o finanțare suplimentară este esențială pentru a ajunge la zero emisii nete.
Realizarea acestor investiții ar conduce la beneficii de peste 4 000 de miliarde de dolari, de la îmbunătățirea sănătății umane, a securității alimentare și nutriționale, la locuri de muncă de mai bună calitate și profituri mai mari pentru agricultori, până la mai mult carbon reținut în păduri și soluri.

ANM:Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfăşura mai lent în zonele depresionare în nord şi centru
Actualitatea agricola 18 Mai 2025, 12:12

ANM:Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfăşura mai lent în zonele depresionare în nord şi centru

Ritmurile de vegetaţie la speciile de câmp şi pomi-viticole vor avea o evoluţie în general normală pe majoritatea...

ANM:Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfăşura mai lent în zonele depresionare în nord şi centru
Zilele Horticulturii Clujene: O sărbătoare a inovației verzi la USAMV Cluj-Napoca
Actualitatea agricola 17 Mai 2025, 11:12

Zilele Horticulturii Clujene: O sărbătoare a inovației verzi la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca găzduiește, în perioada 17–19 mai, cea de-a patra...

Zilele Horticulturii Clujene: O sărbătoare a inovației verzi la USAMV Cluj-Napoca
IGPR: Prejudiciu de peste 7,2 milioane de lei în urma delapidării unei firme de îngrăşăminte şi pesticide
Actualitatea agricola 15 Mai 2025, 22:17

IGPR: Prejudiciu de peste 7,2 milioane de lei în urma delapidării unei firme de îngrăşăminte şi pesticide

Poliţiştii şi procurorii DIICOT anchetează 17 persoane care ar fi creat un prejudiciu de peste 7,26 milioane de lei unei...

IGPR: Prejudiciu de peste 7,2 milioane de lei în urma delapidării unei firme de îngrăşăminte şi pesticide
Tânăr fermier din Sibiu, model de antreprenoriat rural
Actualitatea agricola 15 Mai 2025, 09:24

Tânăr fermier din Sibiu, model de antreprenoriat rural

Într-o lume rurală aflată mereu între provocare și tradiție, Cosmin Scheau din comuna Cristian, județul Sibiu, oferă un...

Tânăr fermier din Sibiu, model de antreprenoriat rural
Complex de creştere a păsărilor, amendat cu 200.000 lei de Garda de Mediu
Actualitatea agricola 14 Mai 2025, 17:13

Complex de creştere a păsărilor, amendat cu 200.000 lei de Garda de Mediu

Un complex de creştere a păsărilor din localitatea Tuluceşti a primit două amenzi în valoare de 200.000 lei, una pentru că...

Complex de creştere a păsărilor, amendat cu 200.000 lei de Garda de Mediu
Agricultură performantă - Mediu sănătos
Actualitatea agricola 12 Mai 2025, 22:27

Agricultură performantă - Mediu sănătos

Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole (FSNSA) din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa (UOC) a...

Agricultură performantă - Mediu sănătos
Lansarea programului „Rabla pentru tractoare” a fost amânată de probleme la platformă
Actualitatea agricola 12 Mai 2025, 11:31

Lansarea programului „Rabla pentru tractoare” a fost amânată de probleme la platformă

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat luni anularea lansării programului „Rabla pentru tractoare”, invocând...

Lansarea programului „Rabla pentru tractoare” a fost amânată de probleme la platformă
Primele căpșune românești din 2025, pe piață: producție mică, prețuri mari
Actualitatea agricola 09 Mai 2025, 17:03

Primele căpșune românești din 2025, pe piață: producție mică, prețuri mari

Primele căpșune românești au apărut deja pe tarabe, dar cumpărătorii au avut un șoc la preț: aproape 30 de lei kilogramul....

Primele căpșune românești din 2025, pe piață: producție mică, prețuri mari