Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta pentru o planetă locuibilă: Obținerea de emisii nete zero în sistemul agroalimentar

Rețeta pentru o planetă vie este prima foaie de parcurs globală cuprinzătoare pentru atenuarea contribuțiilor sistemului agroalimentar la schimbările climatice. Acesta arată cum sistemul agricol care produce alimentele lumii poate reduce emisiile de gaze cu efect de seră, continuând în același timp să hrănească lumea.

Rețeta pentru o planetă locuibilă: Obținerea de emisii nete zero în sistemul agroalimentar
Foto: Pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 01 August 2024, 15:37

Sistemul agroalimentar contribuie mai mult la schimbările climatice decât se crede. Acesta generează aproape o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră, în medie aproximativ 16 gigatone anual. Aceasta reprezintă cu aproximativ o șesime mai mult decât toate emisiile de energie termică și electrică din lume.

Sistemul agroalimentar este o sursă uriașă și neexploatată de acțiuni cu costuri reduse în domeniul schimbărilor climatice. Spre deosebire de alte sectoare, acesta poate avea un impact extraordinar asupra schimbărilor climatice prin absorbția carbonului din atmosferă prin ecosisteme și soluri.

Se estimează că beneficiile investițiilor în reducerea emisiilor agroalimentare sunt mult mai mari decât costurile. Investițiile anuale vor trebui să crească de 18 ori, ajungând la 260 de miliarde de dolari pe an, pentru a înjumătăți emisiile agroalimentare actuale până în 2030 și pentru a plasa lumea pe drumul cel bun către emisii nete zero până în 2050. Estimările anterioare arată că beneficiile în materie de sănătate, economie și mediu ar putea ajunge la 4 300 de miliarde de dolari în 2030, ceea ce reprezintă o rentabilitate a costurilor de investiții de 16 la 1.

Fiecare țară poate profita de oportunitățile prioritare pentru a obține emisii agroalimentare nete zero, promovând în același timp dezvoltarea. Diferitele țări au căi diferite pentru a face acest lucru.

Țările cu venituri ridicate pot face mai mult pentru a promova energia regenerabilă în sectorul agroalimentar și pentru a trece la diete mai durabile. Cu resursele lor, țările cu venituri ridicate pot oferi mai mult sprijin țărilor cu venituri mici și mijlocii pentru a adopta practici agroalimentare cu emisii reduse.

Țările cu venituri medii dispun de trei sferturi din oportunitățile existente de reducere a emisiilor într-un mod rentabil. Aceste țări pot reduce emisiile provenite de la creșterea animalelor și de la orez, investind în soluri sănătoase și reducând pierderile și risipa de alimente.

Țările cu venituri mici ar trebui să se concentreze asupra creșterii ecologice. Peste jumătate din emisiile agroalimentare din țările cu venituri reduse provin din conversia pădurilor în terenuri cultivate sau pășuni. Păstrarea și refacerea pădurilor poate fi o modalitate rentabilă de reducere a emisiilor și de promovare a dezvoltării economice durabile.

Acțiunile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în sistemul agroalimentar vor avea, de asemenea, trei beneficii esențiale: vor face aprovizionarea cu alimente mai sigură, vor ajuta sistemul nostru alimentar să reziste mai bine schimbărilor climatice și vor garanta că persoanele vulnerabile nu sunt afectate de această tranziție.

Secetă pedologică în aproape toată ţara; fenomene de ofilire şi uscare a frunzelor şi şiştăvire a boabelor de porumb
Actualitatea agricola 15 August 2025, 17:27

Secetă pedologică în aproape toată ţara; fenomene de ofilire şi uscare a frunzelor şi şiştăvire a boabelor de porumb

Rezerva de umiditate în cultura de porumb neirigat va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute în cea mai mare parte a...

Secetă pedologică în aproape toată ţara; fenomene de ofilire şi uscare a frunzelor şi şiştăvire a boabelor de porumb
Record la culturile de toamnă în Ialomița, dar pomii fructiferi au fost distruși complet
Actualitatea agricola 14 August 2025, 13:56

Record la culturile de toamnă în Ialomița, dar pomii fructiferi au fost distruși complet

Vremea rece din aprilie a adus producții istorice la grâu și rapiță, dar a compromis total recolta de cais, piersic, cireș,...

Record la culturile de toamnă în Ialomița, dar pomii fructiferi au fost distruși complet
Apicultura hunedoreană, la un pas de colaps: 2025, un an dezastruos
Actualitatea agricola 14 August 2025, 13:44

Apicultura hunedoreană, la un pas de colaps: 2025, un an dezastruos

Anul 2025 se anunță dezastruos pentru apicultorii din județul Hunedoara și, în general, pentru întreaga apicultură românească.

Apicultura hunedoreană, la un pas de colaps: 2025, un an dezastruos
Agricultorii din Bistrița-Năsăud vor folosi nămol de epurare ca îngrășământ
Actualitatea agricola 12 August 2025, 13:27

Agricultorii din Bistrița-Năsăud vor folosi nămol de epurare ca îngrășământ

Peste 230 de tone de nămol provenit din stațiile de epurare vor fi utilizate pentru fertilizarea unor terenuri agricole din...

Agricultorii din Bistrița-Năsăud vor folosi nămol de epurare ca îngrășământ
ANPC a aplicat amenzi de peste 2,8 milioane lei unor operatori din sectorul de morărit şi panificaţie
Actualitatea agricola 12 August 2025, 11:36

ANPC a aplicat amenzi de peste 2,8 milioane lei unor operatori din sectorul de morărit şi panificaţie

Echipele de control ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi de peste 2,8 milioane...

ANPC a aplicat amenzi de peste 2,8 milioane lei unor operatori din sectorul de morărit şi panificaţie
Creștere generală a producției de carne în România, în luna iunie
Actualitatea agricola 11 August 2025, 12:16

Creștere generală a producției de carne în România, în luna iunie

Producția de carne a României a înregistrat creșteri în luna iunie 2025 la toate speciile de animale și la păsări, comparativ...

Creștere generală a producției de carne în România, în luna iunie
Agricultorii din Bistrița-Năsăud aanticipează o producție de porumb sub așteptări
Actualitatea agricola 05 August 2025, 11:01

Agricultorii din Bistrița-Năsăud aanticipează o producție de porumb sub așteptări

Producția de porumb, cultura predominantă a județului, este estimată sub nivelul înregistrat anul trecut, potrivit datelor...

Agricultorii din Bistrița-Năsăud aanticipează o producție de porumb sub așteptări
Oficiali din România, Bulgaria şi Grecia au discutat online despre situaţia epizootică actuală din Balcani
Actualitatea agricola 04 August 2025, 17:09

Oficiali din România, Bulgaria şi Grecia au discutat online despre situaţia epizootică actuală din Balcani

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) Violeta Muşat a participat, luni, la o întâlnire...

Oficiali din România, Bulgaria şi Grecia au discutat online despre situaţia epizootică actuală din Balcani