Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tănase(ARC): Încercăm să punem pe masa românilor, la preţuri normale, toate produsele cu care s-au obişnuit de Sărbători

Industria de procesare a cărnii se pregăteşte în această perioadă pentru a oferi românilor la 'preţuri normale' toată gama de produse cu care s-au obişnuit de-a lungul anilor de Sărbători, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase.

Tănase(ARC): Încercăm să punem pe masa românilor, la preţuri normale, toate produsele cu care s-au obişnuit de Sărbători
Foto: pixabay

22 Noiembrie 2024, 12:40

'În momentul de faţă, ne pregătim pentru Sărbători, pentru Crăciun, şi încercăm să punem pe masa consumatorului toată gama de produse cu care acesta s-a obişnuit de-a lungul anilor. Fără doar şi poate vor fi la preţuri normale, nu se anticipează creşteri semnificative, aşa cum apare în spaţiul public. În continuare există probleme cu aprovizionarea cu carne de porc de pe piaţa naţională, nu este un secret pentru nimeni, dar trebuie spus că pentru primul semestru al anului, comparativ cu anul 2023, s-a înregistrat o creştere a producţiei de carne de porc cu 15% şi asta ne bucură. E un semn bun, e un semn conform căruia fermele au început să repopuleze şi sperăm că se vor diminua treptat, treptat, efectele pestei porcine africane', a precizat Dana Tănase.
Pe de altă parte, aceasta consideră că 2025 se anunţă un an cu multe provocări pentru industrie, mai ales că se vorbeşte despre creşterea salariului minim pe economie, ridicarea plafonării preţurilor la energie şi probabil introducerea de noi taxe.
'Despre provocările din 2025? În primul rând, ne gândim la creşterea salariului minim pe economie, creştere care antrenează o majorare de salariu în avalanşă, pentru că nu poţi să măreşti doar celui care este pe salariul minim, pentru că vin ceilalţi şi întreabă: 'eu ce fac, mie nu-mi măreşti salariul?' şi atunci companiile trebuie să facă mărirea pe tot lanţul. Pe de altă parte, vor fi preţurile la energie electrică, care reprezintă încă un mare mister din aprilie încolo şi pe urmă mai trebuie să vedem dacă vor fi şi alte taxe. Sunt unele companii mari care şi-au făcut o simulare ce s-ar întâmpla dacă s-ar reduce toate facilităţile fiscale şi la peste 2.000 de angajaţi, impactul financiar este de peste 5 milioane de euro', a avertizat reprezentantul ARC.

Potrivit sursei citate, lipsa forţei de muncă reprezintă în continuare o mare problemă pentru industria alimentară din România, la care se adaugă şi scăderea consumului de produse din carne de la vitrina asistată şi a produselor premium.
'Lipsa forţei de muncă este o problemă în continuare. Oamenii, chiar dacă îi specializezi şi şcolarizezi, în clipa în care găsesc altceva mai bun în afară, pleacă imediat pe salarii mai mari. Pe de o parte, faptul că se aduc lucrători din Asia în industria alimentară este destul de dificil, pentru că trebuie să o iei de la zero cu instruirea şi cu normele de de igienă, iar pe de altă parte, dacă este să ne gândim la consum, consumul începe să scadă. Şi mă refer în special la consumul de la vitrina asistată. Lumea se duce mai puţin să cumpere parizer, salam, să facă sandwichi-uri. Acum cei tineri au această mentalitate să iasă în oraş să ia masa de prânz, nu se mai fac pacheţele. Copiii la şcoală de cele mai multe ori îi vedem pe la tot felul de automate de livrare şi atunci s-a pierdut oarecum din tradiţie, lucru pe care noi îl resimţim. S-a dezvoltat foarte mult zona de ready-meal, iar vânzările la vitrina asistată au scăzut. De asemenea, o scădere a consumului la produsele premium a fost observată încă de anul trecut, tendinţa menţinându-se şi pentru anul acesta. Sunt creşteri însă la produsele private label, multe făcute de procesatorii români. Au ajuns şi ele la standard de calitate, sunt produse bune, însă din punct de vedere al preţului, acesta este mai mic decât marca proprie a companiei', a explicat Dana Tănase.
În ceea ce priveşte consumul mediu de produse din carne, românii sunt aproape de media UE, unde se înregistrează o scădere pe fondul promovării produselor vegane.
'În prezent, în România, consumul mediu de produse din carne, respectiv de mezeluri, este în jur de 14 kg/an/locuitor. Se menţine faţă de anul trecut, poate puţin chiar a crescut, dar sunt anumite perioade. Noi primim datele de la INS pe trimestre şi observăm că este o creştere mai mare la sfârşitul anului, după care în primul trimestru, ianuarie-februarie sunt cam luni moarte. Media consumului de mezeluri în UE este de 15 kg/an. Sigur că sunt unele ţări cu consum în scădere, cum este de exemplu Belgia, unde se face propagandă pentru produsele vegane şi vegetariene şi atunci în şcoli nu se mai furnizează sandwich-uri cu produse din carne. Practic, în toată Uniunea Europeană există o oarecare o scădere din această cauză', a adăugat directorul executiv al ARC, Dana Tănase.
Asociaţia Româna a Cărnii este organizaţia profesională care reprezintă interesele industriei de prelucrare a cărnii, care s-a format în 1999, având ca membri 52 societăţi comerciale care realizează peste 60% din producţia naţională de mezeluri.AGERPRES

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români
Actualitatea agricola 14 Octombrie 2025, 11:01

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români

Toamna este anotimpul care aduce nu doar culori calde și aer răcoros, ci și una dintre cele mai importante etape din viața...

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români
Trei focare de pestă porcină africană, sub monitorizare în județul Buzău
Actualitatea agricola 13 Octombrie 2025, 14:26

Trei focare de pestă porcină africană, sub monitorizare în județul Buzău

Autoritățile sanitare din județul Buzău au inițiat măsuri de urgență după identificarea unui nou focar de pestă porcină...

Trei focare de pestă porcină africană, sub monitorizare în județul Buzău
APIA finalizează autorizarea plăților de rentă viageră. Fonduri de peste 29 milioane de lei
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2025, 11:19

APIA finalizează autorizarea plăților de rentă viageră. Fonduri de peste 29 milioane de lei

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat o nouă etapă de decontare a obligațiilor financiare către...

APIA finalizează autorizarea plăților de rentă viageră. Fonduri de peste 29 milioane de lei
Sacrificările de porcine și păsări, în creștere faţă de anul trecut
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2025, 09:57

Sacrificările de porcine și păsări, în creștere faţă de anul trecut

Peisajul pieței cărnii din România a prezentat o dinamică neuniformă în luna august, potrivit celor mai recente cifre...

Sacrificările de porcine și păsări, în creștere faţă de anul trecut