Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tănase(ARC): Încercăm să punem pe masa românilor, la preţuri normale, toate produsele cu care s-au obişnuit de Sărbători

Industria de procesare a cărnii se pregăteşte în această perioadă pentru a oferi românilor la 'preţuri normale' toată gama de produse cu care s-au obişnuit de-a lungul anilor de Sărbători, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase.

Tănase(ARC): Încercăm să punem pe masa românilor, la preţuri normale, toate produsele cu care s-au obişnuit de Sărbători
Foto: pixabay

22 Noiembrie 2024, 12:40

'În momentul de faţă, ne pregătim pentru Sărbători, pentru Crăciun, şi încercăm să punem pe masa consumatorului toată gama de produse cu care acesta s-a obişnuit de-a lungul anilor. Fără doar şi poate vor fi la preţuri normale, nu se anticipează creşteri semnificative, aşa cum apare în spaţiul public. În continuare există probleme cu aprovizionarea cu carne de porc de pe piaţa naţională, nu este un secret pentru nimeni, dar trebuie spus că pentru primul semestru al anului, comparativ cu anul 2023, s-a înregistrat o creştere a producţiei de carne de porc cu 15% şi asta ne bucură. E un semn bun, e un semn conform căruia fermele au început să repopuleze şi sperăm că se vor diminua treptat, treptat, efectele pestei porcine africane', a precizat Dana Tănase.
Pe de altă parte, aceasta consideră că 2025 se anunţă un an cu multe provocări pentru industrie, mai ales că se vorbeşte despre creşterea salariului minim pe economie, ridicarea plafonării preţurilor la energie şi probabil introducerea de noi taxe.
'Despre provocările din 2025? În primul rând, ne gândim la creşterea salariului minim pe economie, creştere care antrenează o majorare de salariu în avalanşă, pentru că nu poţi să măreşti doar celui care este pe salariul minim, pentru că vin ceilalţi şi întreabă: 'eu ce fac, mie nu-mi măreşti salariul?' şi atunci companiile trebuie să facă mărirea pe tot lanţul. Pe de altă parte, vor fi preţurile la energie electrică, care reprezintă încă un mare mister din aprilie încolo şi pe urmă mai trebuie să vedem dacă vor fi şi alte taxe. Sunt unele companii mari care şi-au făcut o simulare ce s-ar întâmpla dacă s-ar reduce toate facilităţile fiscale şi la peste 2.000 de angajaţi, impactul financiar este de peste 5 milioane de euro', a avertizat reprezentantul ARC.

Potrivit sursei citate, lipsa forţei de muncă reprezintă în continuare o mare problemă pentru industria alimentară din România, la care se adaugă şi scăderea consumului de produse din carne de la vitrina asistată şi a produselor premium.
'Lipsa forţei de muncă este o problemă în continuare. Oamenii, chiar dacă îi specializezi şi şcolarizezi, în clipa în care găsesc altceva mai bun în afară, pleacă imediat pe salarii mai mari. Pe de o parte, faptul că se aduc lucrători din Asia în industria alimentară este destul de dificil, pentru că trebuie să o iei de la zero cu instruirea şi cu normele de de igienă, iar pe de altă parte, dacă este să ne gândim la consum, consumul începe să scadă. Şi mă refer în special la consumul de la vitrina asistată. Lumea se duce mai puţin să cumpere parizer, salam, să facă sandwichi-uri. Acum cei tineri au această mentalitate să iasă în oraş să ia masa de prânz, nu se mai fac pacheţele. Copiii la şcoală de cele mai multe ori îi vedem pe la tot felul de automate de livrare şi atunci s-a pierdut oarecum din tradiţie, lucru pe care noi îl resimţim. S-a dezvoltat foarte mult zona de ready-meal, iar vânzările la vitrina asistată au scăzut. De asemenea, o scădere a consumului la produsele premium a fost observată încă de anul trecut, tendinţa menţinându-se şi pentru anul acesta. Sunt creşteri însă la produsele private label, multe făcute de procesatorii români. Au ajuns şi ele la standard de calitate, sunt produse bune, însă din punct de vedere al preţului, acesta este mai mic decât marca proprie a companiei', a explicat Dana Tănase.
În ceea ce priveşte consumul mediu de produse din carne, românii sunt aproape de media UE, unde se înregistrează o scădere pe fondul promovării produselor vegane.
'În prezent, în România, consumul mediu de produse din carne, respectiv de mezeluri, este în jur de 14 kg/an/locuitor. Se menţine faţă de anul trecut, poate puţin chiar a crescut, dar sunt anumite perioade. Noi primim datele de la INS pe trimestre şi observăm că este o creştere mai mare la sfârşitul anului, după care în primul trimestru, ianuarie-februarie sunt cam luni moarte. Media consumului de mezeluri în UE este de 15 kg/an. Sigur că sunt unele ţări cu consum în scădere, cum este de exemplu Belgia, unde se face propagandă pentru produsele vegane şi vegetariene şi atunci în şcoli nu se mai furnizează sandwich-uri cu produse din carne. Practic, în toată Uniunea Europeană există o oarecare o scădere din această cauză', a adăugat directorul executiv al ARC, Dana Tănase.
Asociaţia Româna a Cărnii este organizaţia profesională care reprezintă interesele industriei de prelucrare a cărnii, care s-a format în 1999, având ca membri 52 societăţi comerciale care realizează peste 60% din producţia naţională de mezeluri.AGERPRES

Buzău: Direcţia Silvică va putea produce un milion de puieţi de stejar şi din alte specii de arbori în solarii
Actualitatea agricola 11 Decembrie 2024, 12:37

Buzău: Direcţia Silvică va putea produce un milion de puieţi de stejar şi din alte specii de arbori în solarii

Direcţia Silvică Buzău va putea produce un milion de puieţi de stejar şi din alte tipuri de arbori în solarii, printr-un...

Buzău: Direcţia Silvică va putea produce un milion de puieţi de stejar şi din alte specii de arbori în solarii
Tinerii fermieri din Agrinnovator revoluționează agricultura românească
Actualitatea agricola 10 Decembrie 2024, 13:09

Tinerii fermieri din Agrinnovator revoluționează agricultura românească

Grupul AGRI Novator, format din absolvenți ai programelor Tineri Lideri pentru Agricultură și Antreprenori în Agricultura...

Tinerii fermieri din Agrinnovator revoluționează agricultura românească
Dezvoltarea cooperativelor agricole în România: un model de succes în fața provocărilor
Actualitatea agricola 09 Decembrie 2024, 16:12

Dezvoltarea cooperativelor agricole în România: un model de succes în fața provocărilor

Anul 2024 a fost unul plin de provocări pentru agricultorii din România, însă cooperativele agricole s-au dovedit a fi o...

Dezvoltarea cooperativelor agricole în România: un model de succes în fața provocărilor
Consiliul AgriFish: Un secretar de stat al Ministerului Agriculturii discută, la Bruxelles, despre posibilităţile de pescuit pentru 2025
Actualitatea agricola 09 Decembrie 2024, 15:53

Consiliul AgriFish: Un secretar de stat al Ministerului Agriculturii discută, la Bruxelles, despre posibilităţile de pescuit pentru 2025

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Violeta Muşat, participă luni, 9...

Consiliul AgriFish: Un secretar de stat al Ministerului Agriculturii discută, la Bruxelles, despre posibilităţile de pescuit pentru 2025
Cultivatorii locali aduc în piețe primele legume din solarii
Actualitatea agricola 06 Decembrie 2024, 11:58

Cultivatorii locali aduc în piețe primele legume din solarii

Consumatorii se pot bucura de primele tomate, ardei gras sau castraveţi, produse local în sere și solarii, care au început să...

Cultivatorii locali aduc în piețe primele legume din solarii
Mistreți infectați cu pestă africană, depistați în fonduri de vânătoare din Arad
Actualitatea agricola 05 Decembrie 2024, 16:06

Mistreți infectați cu pestă africană, depistați în fonduri de vânătoare din Arad

Autoritățile sanitar-veterinare au confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) la mistreți din două fonduri de...

Mistreți infectați cu pestă africană, depistați în fonduri de vânătoare din Arad
Guvernul aprobă fonduri de 125 milioane lei pentru irigații în contextul secetei
Actualitatea agricola 04 Decembrie 2024, 14:48

Guvernul aprobă fonduri de 125 milioane lei pentru irigații în contextul secetei

Guvernul României a decis să aloce 125 milioane de lei pentru a sprijini fermierii afectați de secetă, acoperind costurile...

Guvernul aprobă fonduri de 125 milioane lei pentru irigații în contextul secetei
Producție mai mică de struguri de vin, dar calitate înaltă și provocări pe piață
Actualitatea agricola 04 Decembrie 2024, 12:56

Producție mai mică de struguri de vin, dar calitate înaltă și provocări pe piață

Anul 2024 a fost unul dificil pentru viticultorii români, marcat de o scădere a producției cu 25% față de 2023, conform...

Producție mai mică de struguri de vin, dar calitate înaltă și provocări pe piață