Ascultă Radio Antena Satelor Live

Un nou focar de Pestă Porcină Africană confirmat în Insula Mare a Brăilei

Un nou focar de Pestă Porcină Africană a fost confirmat, azi, la o crescătorie de porci situată într-o zonă relativ izolată în Insula Mare a Brăilei.

04 Iulie 2018, 09:38

După cum informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, crescătoria se află la 20 de kilometri de cea mai apropiată localitate din judeţul Brăila şi 5 kilometri faţă de localitatea Carcaliu din judeţul Tulcea, între acestea fiind barieră naturală Dunărea, Braţul Măcin.
”Până la acest moment, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila a luat primele măsuri, au fost sacrificaţi porcii bolnavi şi cei care au fost în contact cu aceştia şi s-a realizat ecarisarea cadavrelor. Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, au fost impuse restricţii de mişcare, s-a efectuat dezinfecţia exploataţiei afectate, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate. Centrul Local de Combatere a Bolilor Brăila se va reuni astăzi, 4 iulie, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii”, subliniază autoritatea sanitară veterinară.
Focarul a fost notificat către Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală.Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.
Pesta Porcină Africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Virusul acestei boli nu se transmite la om şi nu afectează omul.
Pentru această boală nu există vaccin, nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.
Pentru a proteja porcii din exploataţii de această boală, ANSVSA recomandă fermierilor să nu intre în adăposturile unde sunt crescuţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă. De asemenea, este util ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să existe o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică. Totodată, autorităţile arată că porcii trebuie crescuţi doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici. Animalele nu trebuie hrănite cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie iar dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu trebuie dată porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne. Scroafele sau vierii nu trebuie scoşi din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie şi nu trebuie cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. Pentru hrana animalelor nu trebuie folosită iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.
Vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament specific modificat şi să transmită probe pentru diagnosticul de laborator.
”ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorităţi, sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, menţionează sursa citată.

Sursa: agerpres.ro
Sursa foto: evz.ro

APIA a început efectuarea plăților în avans, pentru fermierii din România. Subvenții pentru anul 2024
Actualitatea agricola 18 Octombrie 2024, 10:40

APIA a început efectuarea plăților în avans, pentru fermierii din România. Subvenții pentru anul 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat plățile în avans către fermierii care au depus cereri...

APIA a început efectuarea plăților în avans, pentru fermierii din România. Subvenții pentru anul 2024
Fermierii din Buzău, așteptați să depună dosare de despăgubiri pentru pierderile cauzate de secetă
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2024, 10:49

Fermierii din Buzău, așteptați să depună dosare de despăgubiri pentru pierderile cauzate de secetă

Aproximativ 8.000 de fermieri sunt aşteptaţi la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău să depună dosare, în...

Fermierii din Buzău, așteptați să depună dosare de despăgubiri pentru pierderile cauzate de secetă
Fermierii vor primi ajutor guvernamental pentru achiziția de utilaje agricole, prin cofinanțare
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2024, 15:30

Fermierii vor primi ajutor guvernamental pentru achiziția de utilaje agricole, prin cofinanțare

Producătorii agricoli autorizaţi vor putea să beneficieze de fonduri de la Ministerul Mediului pentru a-şi achiziţiona...

Fermierii vor primi ajutor guvernamental pentru achiziția de utilaje agricole, prin cofinanțare
Agricultura ecologică din România, creștere accelerată și beneficii reale pentru sănătate și mediu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2024, 18:41

Agricultura ecologică din România, creștere accelerată și beneficii reale pentru sănătate și mediu

Cu ocazia sărbătoririi primei ediții a Zilei Naționale a Agriculturii Ecologice, tema alimentelor ecologice și a impactului...

Agricultura ecologică din România, creștere accelerată și beneficii reale pentru sănătate și mediu
Importanța solului. Sursa neștiută a vieții și a securității alimentare
Actualitatea agricola 11 Octombrie 2024, 16:17

Importanța solului. Sursa neștiută a vieții și a securității alimentare

Sub picioarele noastre se ascunde un univers complex și fascinant, esențial pentru viață și supraviețuirea speciei umane: solul.

Importanța solului. Sursa neștiută a vieții și a securității alimentare
Discrepanțe în estimările culturilor calamitate din Arad. Fermierii declară dublu față de autorități
Actualitatea agricola 11 Octombrie 2024, 14:48

Discrepanțe în estimările culturilor calamitate din Arad. Fermierii declară dublu față de autorități

Fermierii arădeni au declarat 72.000 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei, adică 20% din suprafaţa arabilă a...

Discrepanțe în estimările culturilor calamitate din Arad. Fermierii declară dublu față de autorități
Stupinele din Hunedoara, în pericol: 20% din familiile de albine sunt infestate cu un parazit devastator
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2024, 15:42

Stupinele din Hunedoara, în pericol: 20% din familiile de albine sunt infestate cu un parazit devastator

Peste 20 % dintre familiile de albine din judeţul Hunedoara sunt infestate cu parazitul Varroa Jacobsoni, care produce pagube...

Stupinele din Hunedoara, în pericol: 20% din familiile de albine sunt infestate cu un parazit devastator
De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, susținem producătorii locali și alegem calitatea
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2024, 15:06

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, susținem producătorii locali și alegem calitatea

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, 10 octombrie, produsele locale sunt în centrul atenției.

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, susținem producătorii locali și alegem calitatea