-

Soia modificată genetic, interzisă în UE

Ministerul Agriculturii a transmis in teritoriu o adresa prin care se cere lansarea unei campanii de informare a producatorilor agricoli in legatura cu faptul ca soia modificata genetic este interzisa a se cultiva in spatiul agricol intercomunitar in anul 2015.

Mai multe detalii ne-a oferit Mihai Cojoc, inginer agronom la Directia pentru Agricultura Neamt: “In anii agricoli anteriori, la Ministerul Agriculturii, au ajuns mai multe sesizari privind existenta, in anumite zone, a unor culturi de soia impurificate cu organisme modificate genetic. La noi in judet nu au fost astfel de incalcari ale legii. Pentru a preintampina aparitia unor astfel de situatii, s-a impus aceasta masura de informare a potentialilor cultivatori de soia conventionala.

In anul agricol 2015, se va organiza o verificare a tuturor parcelelor cultivate cu soia, iar in situatia depistarii unor culturi de soia modificate genetic, se vor aplica strict masurile prevazute de legislatia in domeniu. Concret, se va trece la distrugerea culturii respective si la sesizarea Garzii de Mediu pentru a aplica sanctiunile prevazute de lege. Totodata se vor lua masuri de testare a tuturor suprafetelor cultivate cu soia de catre inspectorii teritoriali prin efectuarea de analize in camp a tesuturilor de frunze sau prin prelevarea de probe si trimiterea lor la laboratoarele autorizate pentru depistarea prezentei organismelor modificate genetic.”

Producatorii agricoli cultivatori de soia convetionala in anul 2015, au obligatia de a se asigura ca samanta utilizata la infiintarea culturii nu provine si nici nu este impurificata cu organisme modificate genetic, totodata ei isi asuma intreaga raspundere pentru eventuale nereguri depistate.

*Nu cultivam soia modificat genetic, dar o importam…

Parlamentul European a decis “nationalizarea deciziei” in privinta cultivarii organisemlor modificate genetic. Este vorba de propunerea legislativa care permite statelor membre dreptul de a restrictiona sau de a interzice deplin cultivarea de organisme modificate genetic pe teritoriul lor. Noua legislatie privind cultivarea de organisme modificate genetic va intra in vigoare in primavara anului 2015.

La noi s-a decis: nu cultivam soia modificata genetic! Nu o cultivam, dar importam masiv sroturi realizate din soia modificat genetic. Nu numai noi, ci toate statele membre fac astfel de importuri…

Citeste continuarea pe PAGINA DE AGRICULTURA