Ascultă Radio Antena Satelor Live

Hrănirea a 10 miliarde de oameni: provocarea secolului

Cum să hrănești o populație mondială care continuă să crească, în timp ce terenurile agricole sunt limitate și se simt efectele schimbărilor climatice? Răspunsul constă într-o intensificare rațională și responsabilă a agriculturii.

Hrănirea a 10 miliarde de oameni: provocarea secolului
Foto: https://pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 22 Aprilie 2023, 17:19

10 miliarde de oameni în 2050
În abia un secol, populația planetei se va fi de patru ori, de la 2 miliarde de oameni la începutul anilor 1930 la 8 miliarde până în 2025.
Chiar dacă creșterea tinde să decelereze la nivel global, populația mondială va continua să crească. Pragul de 10 miliarde de locuitori ar trebui atins în jurul anului 2050. Această creștere va viza în principal Africa, a cărei populație ar trebui să se dubleze până în 2050. În fiecare oră, planeta are încă 10.000 de guri de hrănit.

Noi preferințe alimentare de satisfăcut

Pentru demografi, cea mai importantă provocare ține mai mult de modificarea stilurilor de viață decât de numărul de locuitori. Lupta împotriva sărăciei extreme și împotriva foametei inițiată încă din anii 1990 sub egida Națiunilor Unite (Obiectivele Mileniului) a făcut posibilă reducerea la 14% a ponderii populației lumii care trăiește cu mai puțin de 1,25 dolari pe zi.
În plus, multe țări emergente au văzut creșterea semnificativă a puterii de cumpărare a populației lor, ducând la apariția unei clase de mijloc concentrate anterior în Europa și America de Nord. Acest lucru ar trebui să ajungă la 5 miliarde de oameni în 2030. Acest progres se reflectă nu numai într-o creștere a cererii globale de alimente, ci și într-o schimbare a consumului de alimente: mai diversificat (în special proteine), mai bogat și de cea mai bună calitate.

Se estimează că cererea globală de alimente va crește cu 50% până în 2050 (cu 100% în Africa).

Potenţial limitat de teren arabil

Astăzi, cele mai bune terenuri sunt deja cultivate, iar cele care nu le permit să spere la recolte semnificative din cauza aridității, fertilității sau accesibilității lor.
Terenurile arabile sunt amenințate de creșterea ocupației terenurilor și urbanizării sau de efectele schimbărilor climatice.
Pentru ca toată lumea să aibă cât să mănânce, fiecare hectar de teren agricol trebuie să hrănească mai mulți oameni!

O nevoie de adaptare la schimbările climatice

Înmulțirea dezastrelor naturale, scăderea recoltelor, răspândirea bolilor și dăunătorilor, deșertificarea, creșterea nivelului apei: provocarea alimentară trebuie evaluată și în lumina schimbărilor climatice, care prezintă numeroase riscuri pentru producția agricolă. Acest fenomen va duce la o schimbare a geografiei producției agricole, „care va avea ca rezultat mai mulți perdanți decât câștigători”, potrivit lui Sébastien Abis, cercetător asociat la Iris.

Care sunt soluțiile la aceste provocări majore?
Cum să satisfacem aceste noi nevoi alimentare într-un mod durabil, adică fără a compromite echilibrul ecosistemelor agricole, este provocarea pe care trebuie să o facem față. Ea implică inovație și tranziția la agroecologie.

1) Inovaţie
80% din creșterea producției globale din ultimii cincizeci de ani a venit din creșterea randamentelor. În ceea ce privește producția de plante, aceasta a fost obținută jucând pe diferite pârghii:
Îmbunătățirea genetică a soiurilor: mai productivă, mai rezistentă la boli și stres climatic, cu o capacitate de a ajunge la recoltare mai rapid.
Aprovizionarea cu îngrășăminte: în principal azot.
O mai bună protecție a culturilor împotriva bioagresorilor: utilizarea fungicidelor, insecticidelor și erbicidelor derivate din chimia sintetică, de origine minerală și din biocontrol.
Inovația în aceste diferite domenii trebuie să continue pentru a menține randamentele ridicate în ciuda efectelor schimbărilor climatice și a limitării inputurilor (planul Ecophyto). Pentru a face acest lucru, se bazează pe noile tehnologii care fac posibilă o mai bună rațiune a fertilizării și a protecției culturilor.

2) Agroecologie
Acest termen desemnează o abordare a agriculturii care se bazează mai mult pe natură și pe serviciile pe care ecosistemele le oferă agriculturii. Se reflectă în special în menținerea biodiversității în ferme, implementarea de noi itinerarii de cultură, extinderea rotațiilor și dezvoltarea de soluții alternative pentru combaterea bolilor și dăunătorilor.

Soluția: să producem mai bine, rămânând în același timp competitivi
Un model durabil al agriculturii trebuie să vizeze o producție rațională, care să respecte mediul și sănătatea consumatorilor și utilizatorilor. Să ne îmbunătățim constant soluțiile de protecție a culturilor și asigurăm o utilizare din ce în ce mai responsabilă a produselor noastre.

Agricultura in lume 20 Septembrie 2024, 18:48

Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE

Lansat în ianuarie 2024, Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE este un nou forum care își propune să contureze...

Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE
Agricultura in lume 17 Septembrie 2024, 18:35

Observatorul lanțului agroalimentar al UE și transparența în lanțul alimentar

Observatorul lanțului agroalimentar al UE (AFCO) a avut prima sa reuniune miercuri, 17 iulie. Obiectivul său este de a...

Observatorul lanțului agroalimentar al UE și transparența în lanțul alimentar
Agricultura in lume 16 Septembrie 2024, 18:33

Protejarea lanțului de aprovizionare cu alimente al UE împotriva crizelor: publicarea unui nou set de recomandări

Consolidarea încrederii, promovarea unei abordări bazate pe colaborare și monitorizarea continuă a aprovizionării cu...

Protejarea lanțului de aprovizionare cu alimente al UE împotriva crizelor: publicarea unui nou set de recomandări
Agricultura in lume 15 Septembrie 2024, 18:30

Măsuri de garantare a securității alimentare și de sprijinire a agricultorilor din UE

Securitatea alimentară în Ucraina este un motiv de mare îngrijorare, în special din cauza atacării deliberate a depozitelor...

Măsuri de garantare a securității alimentare și de sprijinire a agricultorilor din UE
Agricultura in lume 13 Septembrie 2024, 18:25

Tranziția digitală: Implicații pe termen lung pentru agricultorii și comunitățile rurale din UE

Explorați modul în care tranziția digitală poate consolida reziliența agriculturii și a zonelor rurale în contextul...

Tranziția digitală: Implicații pe termen lung pentru agricultorii și comunitățile rurale din UE
Agricultura in lume 12 Septembrie 2024, 18:23

Digitalizarea agriculturii și a zonelor rurale în UE

Digitalizarea agriculturii și a zonelor rurale din UE sprijină modernizarea, competitivitatea și durabilitatea agriculturii....

Digitalizarea agriculturii și a zonelor rurale în UE
Producția de porumb în UE, la al treilea minim istoric din ultimii 10 ani
Agricultura in lume 12 Septembrie 2024, 16:09

Producția de porumb în UE, la al treilea minim istoric din ultimii 10 ani

Producţia de porumb a Uniunii Europene în sezonul 2024-2025 va fi a treia cea mai mică din ultimul deceniu, din cauza...

Producția de porumb în UE, la al treilea minim istoric din ultimii 10 ani
Studiu al Băncii Mondiale: Întreprinderile agricole de mari dimensiuni creează beneficii pentru micile exploatații învecinate?
Agricultura in lume 11 Septembrie 2024, 11:16

Studiu al Băncii Mondiale: Întreprinderile agricole de mari dimensiuni creează beneficii pentru micile exploatații învecinate?

Cererea globală în creștere de produse agricole, ca urmare a creșterii prețurilor la alimente din 2007/2008, a declanșat o...

Studiu al Băncii Mondiale: Întreprinderile agricole de mari dimensiuni creează beneficii pentru micile exploatații învecinate?