Ascultă Radio Antena Satelor Live

Hrănirea a 10 miliarde de oameni: provocarea secolului

Cum să hrănești o populație mondială care continuă să crească, în timp ce terenurile agricole sunt limitate și se simt efectele schimbărilor climatice? Răspunsul constă într-o intensificare rațională și responsabilă a agriculturii.

Hrănirea a 10 miliarde de oameni: provocarea secolului
Foto: https://pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 22 Aprilie 2023, 17:19

10 miliarde de oameni în 2050
În abia un secol, populația planetei se va fi de patru ori, de la 2 miliarde de oameni la începutul anilor 1930 la 8 miliarde până în 2025.
Chiar dacă creșterea tinde să decelereze la nivel global, populația mondială va continua să crească. Pragul de 10 miliarde de locuitori ar trebui atins în jurul anului 2050. Această creștere va viza în principal Africa, a cărei populație ar trebui să se dubleze până în 2050. În fiecare oră, planeta are încă 10.000 de guri de hrănit.

Noi preferințe alimentare de satisfăcut

Pentru demografi, cea mai importantă provocare ține mai mult de modificarea stilurilor de viață decât de numărul de locuitori. Lupta împotriva sărăciei extreme și împotriva foametei inițiată încă din anii 1990 sub egida Națiunilor Unite (Obiectivele Mileniului) a făcut posibilă reducerea la 14% a ponderii populației lumii care trăiește cu mai puțin de 1,25 dolari pe zi.
În plus, multe țări emergente au văzut creșterea semnificativă a puterii de cumpărare a populației lor, ducând la apariția unei clase de mijloc concentrate anterior în Europa și America de Nord. Acest lucru ar trebui să ajungă la 5 miliarde de oameni în 2030. Acest progres se reflectă nu numai într-o creștere a cererii globale de alimente, ci și într-o schimbare a consumului de alimente: mai diversificat (în special proteine), mai bogat și de cea mai bună calitate.

Se estimează că cererea globală de alimente va crește cu 50% până în 2050 (cu 100% în Africa).

Potenţial limitat de teren arabil

Astăzi, cele mai bune terenuri sunt deja cultivate, iar cele care nu le permit să spere la recolte semnificative din cauza aridității, fertilității sau accesibilității lor.
Terenurile arabile sunt amenințate de creșterea ocupației terenurilor și urbanizării sau de efectele schimbărilor climatice.
Pentru ca toată lumea să aibă cât să mănânce, fiecare hectar de teren agricol trebuie să hrănească mai mulți oameni!

O nevoie de adaptare la schimbările climatice

Înmulțirea dezastrelor naturale, scăderea recoltelor, răspândirea bolilor și dăunătorilor, deșertificarea, creșterea nivelului apei: provocarea alimentară trebuie evaluată și în lumina schimbărilor climatice, care prezintă numeroase riscuri pentru producția agricolă. Acest fenomen va duce la o schimbare a geografiei producției agricole, „care va avea ca rezultat mai mulți perdanți decât câștigători”, potrivit lui Sébastien Abis, cercetător asociat la Iris.

Care sunt soluțiile la aceste provocări majore?
Cum să satisfacem aceste noi nevoi alimentare într-un mod durabil, adică fără a compromite echilibrul ecosistemelor agricole, este provocarea pe care trebuie să o facem față. Ea implică inovație și tranziția la agroecologie.

1) Inovaţie
80% din creșterea producției globale din ultimii cincizeci de ani a venit din creșterea randamentelor. În ceea ce privește producția de plante, aceasta a fost obținută jucând pe diferite pârghii:
Îmbunătățirea genetică a soiurilor: mai productivă, mai rezistentă la boli și stres climatic, cu o capacitate de a ajunge la recoltare mai rapid.
Aprovizionarea cu îngrășăminte: în principal azot.
O mai bună protecție a culturilor împotriva bioagresorilor: utilizarea fungicidelor, insecticidelor și erbicidelor derivate din chimia sintetică, de origine minerală și din biocontrol.
Inovația în aceste diferite domenii trebuie să continue pentru a menține randamentele ridicate în ciuda efectelor schimbărilor climatice și a limitării inputurilor (planul Ecophyto). Pentru a face acest lucru, se bazează pe noile tehnologii care fac posibilă o mai bună rațiune a fertilizării și a protecției culturilor.

2) Agroecologie
Acest termen desemnează o abordare a agriculturii care se bazează mai mult pe natură și pe serviciile pe care ecosistemele le oferă agriculturii. Se reflectă în special în menținerea biodiversității în ferme, implementarea de noi itinerarii de cultură, extinderea rotațiilor și dezvoltarea de soluții alternative pentru combaterea bolilor și dăunătorilor.

Soluția: să producem mai bine, rămânând în același timp competitivi
Un model durabil al agriculturii trebuie să vizeze o producție rațională, care să respecte mediul și sănătatea consumatorilor și utilizatorilor. Să ne îmbunătățim constant soluțiile de protecție a culturilor și asigurăm o utilizare din ce în ce mai responsabilă a produselor noastre.

Focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1, descoperit la o fermă din Ungaria
Agricultura in lume 09 Noiembrie 2023, 15:43

Focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1, descoperit la o fermă din Ungaria

Ungaria a raportat descoperirea unui focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1 la o fermă de raţe pentru îngrăşat din...

Focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1, descoperit la o fermă din Ungaria
Fenomenul meteorologic El Nino se va manifesta până la jumătatea anului 2024 şi va constitui un pericol pentru agricultură
Agricultura in lume 20 Octombrie 2023, 14:11

Fenomenul meteorologic El Nino se va manifesta până la jumătatea anului 2024 şi va constitui un pericol pentru agricultură

El Nino se va manifesta cel puţin până la jumătatea anului 2024, potrivit celor mai recente prognoze ale Organizaţiei...

Fenomenul meteorologic El Nino se va manifesta până la jumătatea anului 2024 şi va constitui un pericol pentru agricultură
10,5 milioane tone de cereale ucrainene au fost exportate prin portul Constanţa,în perioada ianuarie-septembrie
Agricultura in lume 17 Octombrie 2023, 16:39

10,5 milioane tone de cereale ucrainene au fost exportate prin portul Constanţa,în perioada ianuarie-septembrie

Ucraina a exportat, în primele nouă luni ale acestui an, 10,5 milioane tone metrice de cereale prin portul românesc...

10,5 milioane tone de cereale ucrainene au fost exportate prin portul Constanţa,în perioada ianuarie-septembrie
Polonia anunţă descoperirea unui focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1
Agricultura in lume 17 Octombrie 2023, 16:00

Polonia anunţă descoperirea unui focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1

Polonia, cel mai mare producător de carne de pasăre din UE, a raportat descoperirea unui focar de gripă aviară înalt patogenă...

Polonia anunţă descoperirea unui focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1
Schimbările climatice reduc recolta de hamei
Agricultura in lume 11 Octombrie 2023, 15:42

Schimbările climatice reduc recolta de hamei

Schimbările climatice îi vor afecta din ce în ce mai mult, în următorii ani, pe cultivatorii de hamei din marile regiuni...

Schimbările climatice reduc recolta de hamei
Fermierii ucraineni cer măsuri împotriva ţărilor care au interzis cerealele din Ucraina
Agricultura in lume 20 Septembrie 2023, 12:08

Fermierii ucraineni cer măsuri împotriva ţărilor care au interzis cerealele din Ucraina

Consiliul Agrar din Ucraina (VAR) consideră drept inacceptabilă prelungirea unilaterală a embargoului asupra produselor...

Fermierii ucraineni cer măsuri împotriva ţărilor care au interzis cerealele din Ucraina
Protest al fermierilor bulgari faţă de ridicarea restricţiilor privind importul de cereale din Ucraina
Agricultura in lume 18 Septembrie 2023, 11:15

Protest al fermierilor bulgari faţă de ridicarea restricţiilor privind importul de cereale din Ucraina

Sute de mii de fermieri bulgari intră astăzi în grevă, nemulţumiţi de ridicarea restricţiilor privind importul de cereale din...

Protest al fermierilor bulgari faţă de ridicarea restricţiilor privind importul de cereale din Ucraina
Sectorul fructelor şi legumelor proaspete a atins în Turcia cea mai mare cifră de export din istorie
Agricultura in lume 17 Septembrie 2023, 11:06

Sectorul fructelor şi legumelor proaspete a atins în Turcia cea mai mare cifră de export din istorie

În primele opt luni ale acestui an, sectorul fructelor şi legumelor proaspete a atins în Turcia cea mai mare cifră de export...

Sectorul fructelor şi legumelor proaspete a atins în Turcia cea mai mare cifră de export din istorie