Ascultă Radio Antena Satelor Live

Hrănirea a 10 miliarde de oameni: provocarea secolului

Cum să hrănești o populație mondială care continuă să crească, în timp ce terenurile agricole sunt limitate și se simt efectele schimbărilor climatice? Răspunsul constă într-o intensificare rațională și responsabilă a agriculturii.

Hrănirea a 10 miliarde de oameni: provocarea secolului
Foto: https://pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 22 Aprilie 2023, 17:19

10 miliarde de oameni în 2050
În abia un secol, populația planetei se va fi de patru ori, de la 2 miliarde de oameni la începutul anilor 1930 la 8 miliarde până în 2025.
Chiar dacă creșterea tinde să decelereze la nivel global, populația mondială va continua să crească. Pragul de 10 miliarde de locuitori ar trebui atins în jurul anului 2050. Această creștere va viza în principal Africa, a cărei populație ar trebui să se dubleze până în 2050. În fiecare oră, planeta are încă 10.000 de guri de hrănit.

Noi preferințe alimentare de satisfăcut

Pentru demografi, cea mai importantă provocare ține mai mult de modificarea stilurilor de viață decât de numărul de locuitori. Lupta împotriva sărăciei extreme și împotriva foametei inițiată încă din anii 1990 sub egida Națiunilor Unite (Obiectivele Mileniului) a făcut posibilă reducerea la 14% a ponderii populației lumii care trăiește cu mai puțin de 1,25 dolari pe zi.
În plus, multe țări emergente au văzut creșterea semnificativă a puterii de cumpărare a populației lor, ducând la apariția unei clase de mijloc concentrate anterior în Europa și America de Nord. Acest lucru ar trebui să ajungă la 5 miliarde de oameni în 2030. Acest progres se reflectă nu numai într-o creștere a cererii globale de alimente, ci și într-o schimbare a consumului de alimente: mai diversificat (în special proteine), mai bogat și de cea mai bună calitate.

Se estimează că cererea globală de alimente va crește cu 50% până în 2050 (cu 100% în Africa).

Potenţial limitat de teren arabil

Astăzi, cele mai bune terenuri sunt deja cultivate, iar cele care nu le permit să spere la recolte semnificative din cauza aridității, fertilității sau accesibilității lor.
Terenurile arabile sunt amenințate de creșterea ocupației terenurilor și urbanizării sau de efectele schimbărilor climatice.
Pentru ca toată lumea să aibă cât să mănânce, fiecare hectar de teren agricol trebuie să hrănească mai mulți oameni!

O nevoie de adaptare la schimbările climatice

Înmulțirea dezastrelor naturale, scăderea recoltelor, răspândirea bolilor și dăunătorilor, deșertificarea, creșterea nivelului apei: provocarea alimentară trebuie evaluată și în lumina schimbărilor climatice, care prezintă numeroase riscuri pentru producția agricolă. Acest fenomen va duce la o schimbare a geografiei producției agricole, „care va avea ca rezultat mai mulți perdanți decât câștigători”, potrivit lui Sébastien Abis, cercetător asociat la Iris.

Care sunt soluțiile la aceste provocări majore?
Cum să satisfacem aceste noi nevoi alimentare într-un mod durabil, adică fără a compromite echilibrul ecosistemelor agricole, este provocarea pe care trebuie să o facem față. Ea implică inovație și tranziția la agroecologie.

1) Inovaţie
80% din creșterea producției globale din ultimii cincizeci de ani a venit din creșterea randamentelor. În ceea ce privește producția de plante, aceasta a fost obținută jucând pe diferite pârghii:
Îmbunătățirea genetică a soiurilor: mai productivă, mai rezistentă la boli și stres climatic, cu o capacitate de a ajunge la recoltare mai rapid.
Aprovizionarea cu îngrășăminte: în principal azot.
O mai bună protecție a culturilor împotriva bioagresorilor: utilizarea fungicidelor, insecticidelor și erbicidelor derivate din chimia sintetică, de origine minerală și din biocontrol.
Inovația în aceste diferite domenii trebuie să continue pentru a menține randamentele ridicate în ciuda efectelor schimbărilor climatice și a limitării inputurilor (planul Ecophyto). Pentru a face acest lucru, se bazează pe noile tehnologii care fac posibilă o mai bună rațiune a fertilizării și a protecției culturilor.

2) Agroecologie
Acest termen desemnează o abordare a agriculturii care se bazează mai mult pe natură și pe serviciile pe care ecosistemele le oferă agriculturii. Se reflectă în special în menținerea biodiversității în ferme, implementarea de noi itinerarii de cultură, extinderea rotațiilor și dezvoltarea de soluții alternative pentru combaterea bolilor și dăunătorilor.

Soluția: să producem mai bine, rămânând în același timp competitivi
Un model durabil al agriculturii trebuie să vizeze o producție rațională, care să respecte mediul și sănătatea consumatorilor și utilizatorilor. Să ne îmbunătățim constant soluțiile de protecție a culturilor și asigurăm o utilizare din ce în ce mai responsabilă a produselor noastre.

Este cea mai scumpă vacă din lume și face parte din planul Braziliei de a pune carnea de vită pe masa tuturor
Agricultura in lume 23 Iunie 2024, 15:07

Este cea mai scumpă vacă din lume și face parte din planul Braziliei de a pune carnea de vită pe masa tuturor

Brazilia are sute de milioane de vaci, dar una în special este extraordinară. Corpul ei masiv, alb ca zăpada, este...

Este cea mai scumpă vacă din lume și face parte din planul Braziliei de a pune carnea de vită pe masa tuturor
Legile UE privind defrișările reordonează lumea cafelei
Agricultura in lume 19 Iunie 2024, 15:29

Legile UE privind defrișările reordonează lumea cafelei

Regulamentul european privind defrișările sau EUDR va interzice vânzarea de produse precum cafeaua începând cu 30 decembrie...

Legile UE privind defrișările reordonează lumea cafelei
 Liderii G7 au lansat o iniţiativă pentru securitatea alimentară globală
Agricultura in lume 14 Iunie 2024, 10:03

 Liderii G7 au lansat o iniţiativă pentru securitatea alimentară globală

Liderii statelor membre ale Grupului celor Şapte s-au angajat să-şi intensifice eforturile împotriva malnutriţiei globale,...

 Liderii G7 au lansat o iniţiativă pentru securitatea alimentară globală
Zebu, o rasă de top, din India până în Brazilia
Agricultura in lume 12 Iunie 2024, 15:14

Zebu, o rasă de top, din India până în Brazilia

În Brazilia, 80% dintre vaci sunt Zebus, o subspecie originară din India, cu o cocoașă și un dewlap distinctiv, sau falduri...

Zebu, o rasă de top, din India până în Brazilia
Rusia va identifica alte pieţe pentru cerealele sale, după ce UE a decis majorarea tarifelor la importuri
Agricultura in lume 03 Iunie 2024, 13:32

Rusia va identifica alte pieţe pentru cerealele sale, după ce UE a decis majorarea tarifelor la importuri

Rusia va găsi alte pieţe pentru cerealele sale, după ce Uniunea Europeană a decis majorarea tarifelor la importurile de...

Rusia va identifica alte pieţe pentru cerealele sale, după ce UE a decis majorarea tarifelor la importuri
Agricultorii protestează la graniţa franco-spaniolă înaintea alegerilor europarlamentare
Agricultura in lume 03 Iunie 2024, 13:26

Agricultorii protestează la graniţa franco-spaniolă înaintea alegerilor europarlamentare

Agricultori francezi şi spanioli au blocat luni şoselele de-a lungul graniţei franco-spaniole prin munţii Pirinei, pentru a...

Agricultorii protestează la graniţa franco-spaniolă înaintea alegerilor europarlamentare
Agricultura in lume 31 Mai 2024, 15:02

În premieră, un muncitor agricol infectat cu gripă aviară are simptome respiratorii

În cele două cazuri anterioare de gripă aviară la om, lucrătorii de la fermele de lactate din Texas și Michigan au dezvoltat...

În premieră, un muncitor agricol infectat cu gripă aviară are simptome respiratorii
Ministerul rus de Externe a acuzat Occidentul că încearcă să scoată Rusia de pe piaţa cerealelor
Agricultura in lume 31 Mai 2024, 07:26

Ministerul rus de Externe a acuzat Occidentul că încearcă să scoată Rusia de pe piaţa cerealelor

Occidentul încearcă să scoată Rusia de pe piaţa cerealelor, acesta este comentariul Ministerului rus al Afacerilor Externe,...

Ministerul rus de Externe a acuzat Occidentul că încearcă să scoată Rusia de pe piaţa cerealelor