Ascultă Radio Antena Satelor Live

Morcovul violet - ce secrete ascunde?

La începutul Evului Mediu, cele trei legume esențiale, baza alimentației oricărui european, erau dovleacul, varza și ceapa. Cruciații aveau să aducă pe continent, la întoarcerea lor din bătălii, o altă legumă care a fost îndrăgită imediat pentru că putea fi păstrată tot timpul anului: morcovul.

Morcovul violet - ce secrete ascunde?
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 15 Iulie 2023, 21:34

Bogat in caroten (provitamina A), morcovul nu a fost de la inceput cel pe care il cunoastem astazi. Pe la 1100-1200, el nici macar nu era portocaliu. Ci mov-vinetiu, la exterior, prezentand cercuri concentrice albe, vinete si rosiatice in interior.
Era insa foarte gustos, hranitor, energizant si se putea manca deopotriva fiert (cu napi, sfecla sau alte radacinoase) sau crud. Cei care au schimbat destinul acestei legume si au imbogatit-o cu provitamina A au fost gradinarii olandezi. Totul s-a intamplat pe la jumatatea secolului al XVI-lea, cand florarii din Amsterdam au voit sa-i faca un cadou neobisnuit suveranului lor, Wilhelm de Orania, zis Wilhelm Taciturnul. Prevalandu-se de cunostintele lor in incrucisarea diferitelor varietati de lalele pentru a le schimba culoarea, ei au vrut sa transforme si morcovii vinetii in morcovi oranj, portocaliul fiind culoarea heraldica a suveranului. Doar ca transformarea nu s-a limitat la culoare, a dat o noua dulceata morcovilor si, aveau sa afle mai tarziu cei care au cercetat virtutile lui, l-au imbogatit cu provitamina A. Morcovul vinetiu mai creste astazi in Cappadocia, in vreme ce cel portocaliu s-a raspandit in lumea intreaga. Si 99% dintre cei care il consuma cred ca portocaliu a fost dintotdeauna.

Desi la origini este una dintre primele noastre legume 'modificate genetic', astazi trece drept 'organism genuin, pur'. Asa ca singura voastra grija, atunci cand il cumparati pentru consum, este sa va asigurati ca a fost cultivat biologic, pentru ca el asimileaza foarte repede nitratii folositi ca ingrasamant pentru sol. Daca nu sunteti siguri de provenienta lor, de conditiile in care au fost cultivati, este recomandat sa nu abuzati, mai ales sucul de morcovi sa-l folositi cu parcimonie. Si, in general, e de preferat sa mancati morcovii intregi (doar razuiti, nu curatati de coaja), cu tot cu micile mustati pe care si le-au intins in sol in cautarea hranei, caci aceste 'degetele' sunt bogate in saruri minerale.

Morcovii, cum spuneam, nu trebuie niciodata curatati de coaja, doar razuiti. Nici acel 'guler' pe care il prezinta intre radacina si frunze nu trebuie eliminat. Iar daca ati tinut cont de toate acestea, va propun si cateva modalitati de preparare.
Prepararea cu ajutorul vaporilor de apa. Morcovul se taie in rondele si se pune in aparatul specializat pentru gatitul la aburi, iar daca nu aveti asa ceva este suficient sa il asezati intr-o sita, asezata deasupra unui vas in care fierbe apa (peste care puneti si un capac, pentru a pastra puterea aburilor). Vor fi gata in 15-20 de minute, mai repede chiar daca folositi morcovi tineri, care nu au ajuns inca la maturitate (baby-carotte), acestia din urma putand fi pusi la aburi intregi.
Sigur, de la aceste retete pornind, morcovul devine ingredient 'principal' sau secund in tot felul de mancaruri, de la ciorbele de legume la friptura de vita cu morcovi caramelizati si de la piureul de morcovi pentru cei mici la tarta cu morcovi frantuzeasca. Insa, daca vreti sa aveti vederea agera, rontaiti un morcov crud!

Contine vitamine (A, B, C, provitamina A), zaharuri (levuloza si dextroza), fier, fosfor, calciu, sodiu, potasiu, magneziu, arsenic, mangan, sulf, cupru, brom. Este tonic, remineralizant, antianemic, intareste imunitatea naturala si e un important factor de crestere. Ajuta in mai toate bolile intestinale, de la diaree la constipatie, e vermifug si cicatrizant (intestinal si gastric), depurativ, fluidizeaza bila, e diuretic, favorizeaza lactatia, intinereste tesuturile si pielea si cicatrizeaza ranile. E folosit cu mult succes, intern si extern. Nu e un panaceu, dar ar fi bine sa nu lipseasca, zilnic, din alimentatia dumneavoastra.

Morcovii trebuie taiati pe lung si apoi in cuburi mai mari, de aceeasi dimensiune (datorita structurii lor, este esential sa aiba aceeasi dimensiune, pentru ca sa fie gata in acelasi timp). Morcovii tineri pot fi pusi intregi. Apa nu se va pune cat sa-i acopere, e suficient sa fie pana la doua treimi din inaltimea legumelor, pe care din cand in cand le veti amesteca bine cu o lingura de lemn. Se vor fierbe timp de 25 de minute. Daca sunt pregatiti fara a fi acoperiti total de apa, morcovii isi pastreaza culoarea, nu se zdrobesc si continua sa arate proaspeti.

Stufatul de morcovi
Gustul legumelor va fi de aceasta data imbogatit de cel al cepei. Trei cepe mijlocii sunt de ajuns pentru 250 g de morcovi. Ceapa se taie lamele si se soteaza usor in putin ulei, morcovii se taie in rondele fine si se adauga in cratita, presarandu-se deasupra cimbru. Se toarna in vas o jumatate de pahar de apa calda si se acopera. Se va lasa, pe foc mic, 30 de minute. Din cand in cand, se ia capacul si eventual se mai adauga apa calda, daca e nevoie.

Sectorul fructelor şi legumelor proaspete a atins în Turcia cea mai mare cifră de export din istorie
Agricultura in lume 17 Septembrie 2023, 11:06

Sectorul fructelor şi legumelor proaspete a atins în Turcia cea mai mare cifră de export din istorie

În primele opt luni ale acestui an, sectorul fructelor şi legumelor proaspete a atins în Turcia cea mai mare cifră de export...

Sectorul fructelor şi legumelor proaspete a atins în Turcia cea mai mare cifră de export din istorie
Ucraina susţine că prelungirea, după 15 septembrie, a restricţiilor privind importul de cereale ar fi ilegală
Agricultura in lume 14 Septembrie 2023, 16:32

Ucraina susţine că prelungirea, după 15 septembrie, a restricţiilor privind importul de cereale ar fi ilegală

Ministerul ucrainean de Externe a anunţat joi că orice decizie a statelor europene privind prelungirea restricţiilor la...

Ucraina susţine că prelungirea, după 15 septembrie, a restricţiilor privind importul de cereale ar fi ilegală
Viitorul alimentelor: modelarea sistemului alimentar pentru a oferi locuri de muncă
Agricultura in lume 31 August 2023, 11:17

Viitorul alimentelor: modelarea sistemului alimentar pentru a oferi locuri de muncă

Sistemul alimentar angajează majoritatea oamenilor din țările în curs de dezvoltare atât în muncă independentă, cât și...

Viitorul alimentelor: modelarea sistemului alimentar pentru a oferi locuri de muncă
Ucraina se opune cu fermitate oricăror restricţii la importurile de cereale după 15 septembrie
Agricultura in lume 28 August 2023, 17:04

Ucraina se opune cu fermitate oricăror restricţii la importurile de cereale după 15 septembrie

Ucraina se opune cu fermitate oricăror restricţii la importurile de cereale impuse de ţările vecine, după ce vor expira...

Ucraina se opune cu fermitate oricăror restricţii la importurile de cereale după 15 septembrie
Cinci ţări, printre care şi România, vor extinderea interzicerii importurilor de cereale ucrainene până la finalul anului
Agricultura in lume 25 August 2023, 14:53

Cinci ţări, printre care şi România, vor extinderea interzicerii importurilor de cereale ucrainene până la finalul anului

Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat vineri că Polonia, Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia...

Cinci ţări, printre care şi România, vor extinderea interzicerii importurilor de cereale ucrainene până la finalul anului
Ucraina a expediat 8,1 milioane de tone de cereale prin portul românesc Constanţa, în perioada ianuarie-iulie 2023
Agricultura in lume 16 August 2023, 14:12

Ucraina a expediat 8,1 milioane de tone de cereale prin portul românesc Constanţa, în perioada ianuarie-iulie 2023

Ucraina a expediat 8,1 milioane de tone de cereale prin portul românesc Constanţa de la Marea Neagră, în perioada...

Ucraina a expediat 8,1 milioane de tone de cereale prin portul românesc Constanţa, în perioada ianuarie-iulie 2023
Sistemele și circuite alimentare sănătoase, durabile și incluzive
Agricultura in lume 07 August 2023, 10:55

Sistemele și circuite alimentare sănătoase, durabile și incluzive

Sistemele alimentare sănătoase, durabile și incluzive sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare ale lumii....

Sistemele și circuite alimentare sănătoase, durabile și incluzive
Agricultura in lume 06 August 2023, 10:11

Modelarea sistemului alimentar global pentru a oferi o nutriție și sănătate îmbunătățite

Lumea poartă tripla povară a malnutriției: foamea; subnutriție din cauza aportului insuficient de vitamine și minerale; și...

Modelarea sistemului alimentar global pentru a oferi o nutriție și sănătate îmbunătățite