Ascultă Radio Antena Satelor Live

Morcovul violet - ce secrete ascunde?

La începutul Evului Mediu, cele trei legume esențiale, baza alimentației oricărui european, erau dovleacul, varza și ceapa. Cruciații aveau să aducă pe continent, la întoarcerea lor din bătălii, o altă legumă care a fost îndrăgită imediat pentru că putea fi păstrată tot timpul anului: morcovul.

Morcovul violet - ce secrete ascunde?
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 15 Iulie 2023, 21:34

Bogat in caroten (provitamina A), morcovul nu a fost de la inceput cel pe care il cunoastem astazi. Pe la 1100-1200, el nici macar nu era portocaliu. Ci mov-vinetiu, la exterior, prezentand cercuri concentrice albe, vinete si rosiatice in interior.
Era insa foarte gustos, hranitor, energizant si se putea manca deopotriva fiert (cu napi, sfecla sau alte radacinoase) sau crud. Cei care au schimbat destinul acestei legume si au imbogatit-o cu provitamina A au fost gradinarii olandezi. Totul s-a intamplat pe la jumatatea secolului al XVI-lea, cand florarii din Amsterdam au voit sa-i faca un cadou neobisnuit suveranului lor, Wilhelm de Orania, zis Wilhelm Taciturnul. Prevalandu-se de cunostintele lor in incrucisarea diferitelor varietati de lalele pentru a le schimba culoarea, ei au vrut sa transforme si morcovii vinetii in morcovi oranj, portocaliul fiind culoarea heraldica a suveranului. Doar ca transformarea nu s-a limitat la culoare, a dat o noua dulceata morcovilor si, aveau sa afle mai tarziu cei care au cercetat virtutile lui, l-au imbogatit cu provitamina A. Morcovul vinetiu mai creste astazi in Cappadocia, in vreme ce cel portocaliu s-a raspandit in lumea intreaga. Si 99% dintre cei care il consuma cred ca portocaliu a fost dintotdeauna.

Desi la origini este una dintre primele noastre legume 'modificate genetic', astazi trece drept 'organism genuin, pur'. Asa ca singura voastra grija, atunci cand il cumparati pentru consum, este sa va asigurati ca a fost cultivat biologic, pentru ca el asimileaza foarte repede nitratii folositi ca ingrasamant pentru sol. Daca nu sunteti siguri de provenienta lor, de conditiile in care au fost cultivati, este recomandat sa nu abuzati, mai ales sucul de morcovi sa-l folositi cu parcimonie. Si, in general, e de preferat sa mancati morcovii intregi (doar razuiti, nu curatati de coaja), cu tot cu micile mustati pe care si le-au intins in sol in cautarea hranei, caci aceste 'degetele' sunt bogate in saruri minerale.

Morcovii, cum spuneam, nu trebuie niciodata curatati de coaja, doar razuiti. Nici acel 'guler' pe care il prezinta intre radacina si frunze nu trebuie eliminat. Iar daca ati tinut cont de toate acestea, va propun si cateva modalitati de preparare.
Prepararea cu ajutorul vaporilor de apa. Morcovul se taie in rondele si se pune in aparatul specializat pentru gatitul la aburi, iar daca nu aveti asa ceva este suficient sa il asezati intr-o sita, asezata deasupra unui vas in care fierbe apa (peste care puneti si un capac, pentru a pastra puterea aburilor). Vor fi gata in 15-20 de minute, mai repede chiar daca folositi morcovi tineri, care nu au ajuns inca la maturitate (baby-carotte), acestia din urma putand fi pusi la aburi intregi.
Sigur, de la aceste retete pornind, morcovul devine ingredient 'principal' sau secund in tot felul de mancaruri, de la ciorbele de legume la friptura de vita cu morcovi caramelizati si de la piureul de morcovi pentru cei mici la tarta cu morcovi frantuzeasca. Insa, daca vreti sa aveti vederea agera, rontaiti un morcov crud!

Contine vitamine (A, B, C, provitamina A), zaharuri (levuloza si dextroza), fier, fosfor, calciu, sodiu, potasiu, magneziu, arsenic, mangan, sulf, cupru, brom. Este tonic, remineralizant, antianemic, intareste imunitatea naturala si e un important factor de crestere. Ajuta in mai toate bolile intestinale, de la diaree la constipatie, e vermifug si cicatrizant (intestinal si gastric), depurativ, fluidizeaza bila, e diuretic, favorizeaza lactatia, intinereste tesuturile si pielea si cicatrizeaza ranile. E folosit cu mult succes, intern si extern. Nu e un panaceu, dar ar fi bine sa nu lipseasca, zilnic, din alimentatia dumneavoastra.

Morcovii trebuie taiati pe lung si apoi in cuburi mai mari, de aceeasi dimensiune (datorita structurii lor, este esential sa aiba aceeasi dimensiune, pentru ca sa fie gata in acelasi timp). Morcovii tineri pot fi pusi intregi. Apa nu se va pune cat sa-i acopere, e suficient sa fie pana la doua treimi din inaltimea legumelor, pe care din cand in cand le veti amesteca bine cu o lingura de lemn. Se vor fierbe timp de 25 de minute. Daca sunt pregatiti fara a fi acoperiti total de apa, morcovii isi pastreaza culoarea, nu se zdrobesc si continua sa arate proaspeti.

Stufatul de morcovi
Gustul legumelor va fi de aceasta data imbogatit de cel al cepei. Trei cepe mijlocii sunt de ajuns pentru 250 g de morcovi. Ceapa se taie lamele si se soteaza usor in putin ulei, morcovii se taie in rondele fine si se adauga in cratita, presarandu-se deasupra cimbru. Se toarna in vas o jumatate de pahar de apa calda si se acopera. Se va lasa, pe foc mic, 30 de minute. Din cand in cand, se ia capacul si eventual se mai adauga apa calda, daca e nevoie.

Este cea mai scumpă vacă din lume și face parte din planul Braziliei de a pune carnea de vită pe masa tuturor
Agricultura in lume 23 Iunie 2024, 15:07

Este cea mai scumpă vacă din lume și face parte din planul Braziliei de a pune carnea de vită pe masa tuturor

Brazilia are sute de milioane de vaci, dar una în special este extraordinară. Corpul ei masiv, alb ca zăpada, este...

Este cea mai scumpă vacă din lume și face parte din planul Braziliei de a pune carnea de vită pe masa tuturor
Legile UE privind defrișările reordonează lumea cafelei
Agricultura in lume 19 Iunie 2024, 15:29

Legile UE privind defrișările reordonează lumea cafelei

Regulamentul european privind defrișările sau EUDR va interzice vânzarea de produse precum cafeaua începând cu 30 decembrie...

Legile UE privind defrișările reordonează lumea cafelei
 Liderii G7 au lansat o iniţiativă pentru securitatea alimentară globală
Agricultura in lume 14 Iunie 2024, 10:03

 Liderii G7 au lansat o iniţiativă pentru securitatea alimentară globală

Liderii statelor membre ale Grupului celor Şapte s-au angajat să-şi intensifice eforturile împotriva malnutriţiei globale,...

 Liderii G7 au lansat o iniţiativă pentru securitatea alimentară globală
Zebu, o rasă de top, din India până în Brazilia
Agricultura in lume 12 Iunie 2024, 15:14

Zebu, o rasă de top, din India până în Brazilia

În Brazilia, 80% dintre vaci sunt Zebus, o subspecie originară din India, cu o cocoașă și un dewlap distinctiv, sau falduri...

Zebu, o rasă de top, din India până în Brazilia
Rusia va identifica alte pieţe pentru cerealele sale, după ce UE a decis majorarea tarifelor la importuri
Agricultura in lume 03 Iunie 2024, 13:32

Rusia va identifica alte pieţe pentru cerealele sale, după ce UE a decis majorarea tarifelor la importuri

Rusia va găsi alte pieţe pentru cerealele sale, după ce Uniunea Europeană a decis majorarea tarifelor la importurile de...

Rusia va identifica alte pieţe pentru cerealele sale, după ce UE a decis majorarea tarifelor la importuri
Agricultorii protestează la graniţa franco-spaniolă înaintea alegerilor europarlamentare
Agricultura in lume 03 Iunie 2024, 13:26

Agricultorii protestează la graniţa franco-spaniolă înaintea alegerilor europarlamentare

Agricultori francezi şi spanioli au blocat luni şoselele de-a lungul graniţei franco-spaniole prin munţii Pirinei, pentru a...

Agricultorii protestează la graniţa franco-spaniolă înaintea alegerilor europarlamentare
Agricultura in lume 31 Mai 2024, 15:02

În premieră, un muncitor agricol infectat cu gripă aviară are simptome respiratorii

În cele două cazuri anterioare de gripă aviară la om, lucrătorii de la fermele de lactate din Texas și Michigan au dezvoltat...

În premieră, un muncitor agricol infectat cu gripă aviară are simptome respiratorii
Ministerul rus de Externe a acuzat Occidentul că încearcă să scoată Rusia de pe piaţa cerealelor
Agricultura in lume 31 Mai 2024, 07:26

Ministerul rus de Externe a acuzat Occidentul că încearcă să scoată Rusia de pe piaţa cerealelor

Occidentul încearcă să scoată Rusia de pe piaţa cerealelor, acesta este comentariul Ministerului rus al Afacerilor Externe,...

Ministerul rus de Externe a acuzat Occidentul că încearcă să scoată Rusia de pe piaţa cerealelor