Ascultă Radio Antena Satelor Live

Practicile agricole și mediul global

Practicile agricole și mediul global. Care sunt consecințele agriculturii intensive asupra pământului?

Practicile agricole și mediul global

15 Februarie 2023, 12:55

Agricultura intensivă a făcut posibilă creșterea considerabilă a productivității fermelor și astfel asigurarea securității alimentare a populațiilor. Totuși, acest mod de agricultură are și repercusiuni semnificative asupra solului. Monocultura intensivă face terenul foarte sensibil. Un singur eveniment poate provoca pierderea întregii producții: invazia insectelor dăunătoare, secetă, inundații. Monoculturile fac, de asemenea, pământul mai puțin fertil. În ciuda rotațiilor și a sistemelor de pârghie, solurile conțin mai puține elemente esențiale pentru creșterea plantelor.

Diferite cauze ale degradării solului
Fermele mari cu producție intensivă trebuie să folosească o mulțime de îngrășăminte chimice, pesticide și alte substanțe chimice pentru a proteja producția. Aceste produse provoacă epuizarea terenurilor și poluarea solului. Câmpurile mari fac solurile mai vulnerabile la eroziunea vântului și a apei. În plus, defrișarea pe care o necesită aceste spații mari contribuie la defrișări. În cele din urmă, răspândirea insectelor, ciupercilor și a altor neplăceri este mai ușoară.

Consecințele agriculturii comerciale asupra mediului
Suprafețele agricole mari au impact și asupra întregului ecosistem al regiunii: reducerea biodiversității, introducerea de specii care provoacă un dezechilibru, poluarea apei (provocată de îngrășăminte, substanțe chimice, deșeuri organice și animale de fermă).
Pe lângă aceste dezechilibre de mediu, mai multe practici agricole sunt evidențiate ca fiind cauzele multor probleme. Este cazul modificărilor genetice ale alimentelor (OMG) care pot face plantele și animalele mai rezistente, dar care pot avea în cele din urmă consecințe naturale sau pot provoca boli. În plus, produsele folosite pentru creșterea plantelor sau animalelor pot fi asimilate de organismul uman în timpul consumului.
Anumite practici pot crește și riscul de transmitere a bolilor animalelor la oameni. Bolile și bacteriile precum boala vacii nebune, gripa aviară și salmonela pot contamina o întreagă secțiune a producției. În unele cazuri, aceasta reprezintă un pericol pentru populațiile umane: contaminare sau epidemii.

Practici agricole alternative
Pentru a depăși toate aceste consecințe asupra mediului au fost propuse noi metode de cultivare și reproducere. Aceste practici alternative vizează dezvoltarea durabilă a agriculturii: o producție mai bună, un respect mai bun pentru mediu, reducerea energiei utilizate, reducerea deșeurilor etc. Aceste producții încearcă, de asemenea, să reducă efectele negative asupra solului, precum eroziunea și epuizarea solului.
Aceste practici agricole alternative includ, de exemplu, agricultura ecologică, care nu utilizează substanțe chimice și utilizează metode de cultivare mai ecologice. De asemenea, includem toate fermele mici care nu folosesc hormoni de creștere și care reduc impacturile ecologice pe care le pot provoca efectivele mai mari. Produsele rezultate din aceste practici agricole alternative sunt totuși mai scumpe de cumpărat: cultivarea necesită mai mult timp, mai multă îngrijire și producția este mai mică decât în ​​cultura intensivă masivă.

Medii agricole în pericol
Toate regiunile agricole pot fi ținta unor evenimente care pun în pericol producția: inundații, secete, insecte, eroziune. Cu toate acestea, unele regiuni sunt mai expuse riscului decât altele. Aceste terenuri sunt situate în general în regiuni în care natura este fragilă. Practicile agricole trebuie așadar să se adapteze la riscurile naturale pentru a asigura securitatea alimentară pentru populațiile din regiune.

Etichete : top
Agricultura in lume 20 Septembrie 2024, 18:48

Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE

Lansat în ianuarie 2024, Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE este un nou forum care își propune să contureze...

Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE
Agricultura in lume 17 Septembrie 2024, 18:35

Observatorul lanțului agroalimentar al UE și transparența în lanțul alimentar

Observatorul lanțului agroalimentar al UE (AFCO) a avut prima sa reuniune miercuri, 17 iulie. Obiectivul său este de a...

Observatorul lanțului agroalimentar al UE și transparența în lanțul alimentar
Agricultura in lume 16 Septembrie 2024, 18:33

Protejarea lanțului de aprovizionare cu alimente al UE împotriva crizelor: publicarea unui nou set de recomandări

Consolidarea încrederii, promovarea unei abordări bazate pe colaborare și monitorizarea continuă a aprovizionării cu...

Protejarea lanțului de aprovizionare cu alimente al UE împotriva crizelor: publicarea unui nou set de recomandări
Agricultura in lume 15 Septembrie 2024, 18:30

Măsuri de garantare a securității alimentare și de sprijinire a agricultorilor din UE

Securitatea alimentară în Ucraina este un motiv de mare îngrijorare, în special din cauza atacării deliberate a depozitelor...

Măsuri de garantare a securității alimentare și de sprijinire a agricultorilor din UE
Agricultura in lume 13 Septembrie 2024, 18:25

Tranziția digitală: Implicații pe termen lung pentru agricultorii și comunitățile rurale din UE

Explorați modul în care tranziția digitală poate consolida reziliența agriculturii și a zonelor rurale în contextul...

Tranziția digitală: Implicații pe termen lung pentru agricultorii și comunitățile rurale din UE
Agricultura in lume 12 Septembrie 2024, 18:23

Digitalizarea agriculturii și a zonelor rurale în UE

Digitalizarea agriculturii și a zonelor rurale din UE sprijină modernizarea, competitivitatea și durabilitatea agriculturii....

Digitalizarea agriculturii și a zonelor rurale în UE
Producția de porumb în UE, la al treilea minim istoric din ultimii 10 ani
Agricultura in lume 12 Septembrie 2024, 16:09

Producția de porumb în UE, la al treilea minim istoric din ultimii 10 ani

Producţia de porumb a Uniunii Europene în sezonul 2024-2025 va fi a treia cea mai mică din ultimul deceniu, din cauza...

Producția de porumb în UE, la al treilea minim istoric din ultimii 10 ani
Studiu al Băncii Mondiale: Întreprinderile agricole de mari dimensiuni creează beneficii pentru micile exploatații învecinate?
Agricultura in lume 11 Septembrie 2024, 11:16

Studiu al Băncii Mondiale: Întreprinderile agricole de mari dimensiuni creează beneficii pentru micile exploatații învecinate?

Cererea globală în creștere de produse agricole, ca urmare a creșterii prețurilor la alimente din 2007/2008, a declanșat o...

Studiu al Băncii Mondiale: Întreprinderile agricole de mari dimensiuni creează beneficii pentru micile exploatații învecinate?