Ascultă Radio Antena Satelor Live

Satisfacerea nevoilor de carne ale viitorului

Cercetătorii au reușit să cultive în laborator carne sub formă de plăci de mușchi bovină contractilă la scară milimetrică.

Satisfacerea nevoilor de carne ale viitorului
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 28 Februarie 2024, 17:27

Acest proces inovator de cultivare a țesuturilor, dispuse în module de hidrogel stivuibile, utilizează impulsuri electrice pentru a alinia miotubulele, imitând astfel textura, granulația și volumul cărnii reale de friptură. Progresele ulterioare ar putea contribui la satisfacerea cererii tot mai mari de carne dietetică la nivel mondial, abordând în același timp problemele economice, de mediu și etice care afectează în prezent sacrificarea animalelor.
Oamenii sunt în mare parte omnivori, iar carnea, sub diverse forme, a figurat întotdeauna în dieta majorității culturilor. Cu toate acestea, având în vedere creșterea populației și presiunea asupra mediului, metodele tradiționale de satisfacere a acestei cerințe alimentare fundamentale riscă să nu mai fie suficiente. Acum, cercetătorii de la Universitatea din Tokyo raportează o biofabricare inovatoare a țesutului muscular bovin în laborator, care ar putea contribui la satisfacerea cererii tot mai mari de carne dietetică în viitor.
Odată cu urbanizarea globală, economia creșterii animalelor devine nesustenabilă.
Din punct de vedere ecologic, costurile legate de terenuri și apă ale creșterii moderne a animalelor pe scară largă sunt nesustenabile, la fel ca și emisiile de gaze cu efect de seră și impactul global asupra planetei.
În plus, sunt exprimate din ce în ce mai des preocupări etice împotriva exploatării inumane a speciilor inferioare pentru hrană.
Pentru a face față cerințelor viitoare, în mai multe centre din întreaga lume se dezvoltă ingineria tisulară a cărnii de cultură.
Cu toate acestea, majoritatea produselor din carne biosintetică sunt amorfe sau granulare, asemănătoare cărnii tocate, lipsite de granulația și textura cărnii animale reale.
Mai Furuhashi, autorul principal, explică procesul lor nou. "Folosind tehnici dezvoltate pentru medicina regenerativă, am reușit să cultivăm bucăți de carne de dimensiuni milimetrice în care alinierea miotuburilor ajută la imitarea texturii și a senzației în gură a fripturii. Pentru aceasta, mioblastele prelevate din carnea de vită din comerț au fost cultivate în module de hidrogel care puteau fi stivuite, permițând fuziunea în bucăți mai mari. Am determinat scheletul optim și stimularea electrică pentru a promova contractilitatea și alinierea anatomică a țesutului muscular pentru a simula cât mai bine carnea de friptură."
Autorul principal, Yuya Morimoto, descrie produsul sintetizat.
"Analizele noastre morfologice, funcționale și ale caracteristicilor alimentare au arătat că țesutul muscular cultivat este promițător ca înlocuitor credibil al fripturii. Măsurătorile forței de rupere au arătat că duritatea s-a apropiat de cea a cărnii de vită naturală în timp. În mod semnificativ, contaminarea microbiană a fost nedetectabilă; acest lucru are implicații în ceea ce privește curățenia, acceptabilitatea consumatorilor și durata de depozitare."
"Metoda noastră deschide calea pentru dezvoltarea în continuare a unor porții mai mari de carne de cultură realistă, care poate completa sau înlocui sursele animale", susține Shoji Takeuchi, autor principal și autor corespondent. "Cu toate acestea, mai este un drum lung de parcurs până când carnea cultivată în laborator va fi imposibil de distins de cea reală și până când vor fi depășite obstacolele privind acceptarea consumatorilor și sensibilitățile culturale. Cu toate acestea, această inovație promite să fie o alternativă ecologică și etică la sacrificarea animalelor pentru a satisface nevoia noastră de carne dietetică."

Brazilia: Ritmul de defrişare a încetinit în toate macrosistemele, o premieră în ultimii şase ani
Agricultura in lume 15 Mai 2025, 22:14

Brazilia: Ritmul de defrişare a încetinit în toate macrosistemele, o premieră în ultimii şase ani

Ritmul de defrişare a încetinit în toate macrosistemele (biomuri) din Brazilia în 2024 pentru prima dată în ultimii şase ani,...

Brazilia: Ritmul de defrişare a încetinit în toate macrosistemele, o premieră în ultimii şase ani
Comisia Europeană simplifică politica agricolă comună pentru a sprijini fermierii şi a spori competitivitatea
Agricultura in lume 14 Mai 2025, 22:23

Comisia Europeană simplifică politica agricolă comună pentru a sprijini fermierii şi a spori competitivitatea

Comisia Europeană (CE) a lansat miercuri un pachet amplu de măsuri care vizează sarcina administrativă, controalele, punerea...

Comisia Europeană simplifică politica agricolă comună pentru a sprijini fermierii şi a spori competitivitatea
Peste 18.000 de porci vor fi sacrificați în Slovacia din cauza pestei porcine
Agricultura in lume 06 Mai 2025, 13:15

Peste 18.000 de porci vor fi sacrificați în Slovacia din cauza pestei porcine

Autoritățile veterinare din Slovacia au confirmat apariția unui focar de pestă porcină africană la o fermă din localitatea...

Peste 18.000 de porci vor fi sacrificați în Slovacia din cauza pestei porcine
Specialiștii trag un semnal de alarmă privind febra aftoasă în Europa
Agricultura in lume 05 Mai 2025, 14:04

Specialiștii trag un semnal de alarmă privind febra aftoasă în Europa

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) avertizează că Europa traversează cea mai gravă epidemie...

Specialiștii trag un semnal de alarmă privind febra aftoasă în Europa
9 tipuri diferite tipuri de agricultură practicate în lume
Agricultura in lume 30 Aprilie 2025, 08:24

9 tipuri diferite tipuri de agricultură practicate în lume

Agricultura este diversă, cu diferite tipuri practicate în funcție de regiune, climă și resursele disponibile. Unele dintre...

9 tipuri diferite tipuri de agricultură practicate în lume
Impactul agriculturii 4.0
Agricultura in lume 30 Aprilie 2025, 04:02

Impactul agriculturii 4.0

CGIAR va participa la Conferința anuală IFA 2025, iar directorul general al IITA, Bernard Vanlauwe, va lua cuvântul în...

Impactul agriculturii 4.0
Criza globală a malnutriției - rolul agriculturii, în lume
Agricultura in lume 29 Aprilie 2025, 04:09

Criza globală a malnutriției - rolul agriculturii, în lume

În întreaga lume, miliarde de oameni se confruntă cu o criză tăcută, dar devastatoare: malnutriția. De la comunități...

Criza globală a malnutriției - rolul agriculturii, în lume
Ce este „diversitate alimentară minimă”
Agricultura in lume 28 Aprilie 2025, 04:15

Ce este „diversitate alimentară minimă”

În ciuda progreselor notabile, toate organizațiile, private și publice, care își unesc forțele în eforturile de a pune capăt...

Ce este „diversitate alimentară minimă”