Ascultă Radio Antena Satelor Live

Satisfacerea nevoilor de carne ale viitorului

Cercetătorii au reușit să cultive în laborator carne sub formă de plăci de mușchi bovină contractilă la scară milimetrică.

Satisfacerea nevoilor de carne ale viitorului
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 28 Februarie 2024, 17:27

Acest proces inovator de cultivare a țesuturilor, dispuse în module de hidrogel stivuibile, utilizează impulsuri electrice pentru a alinia miotubulele, imitând astfel textura, granulația și volumul cărnii reale de friptură. Progresele ulterioare ar putea contribui la satisfacerea cererii tot mai mari de carne dietetică la nivel mondial, abordând în același timp problemele economice, de mediu și etice care afectează în prezent sacrificarea animalelor.
Oamenii sunt în mare parte omnivori, iar carnea, sub diverse forme, a figurat întotdeauna în dieta majorității culturilor. Cu toate acestea, având în vedere creșterea populației și presiunea asupra mediului, metodele tradiționale de satisfacere a acestei cerințe alimentare fundamentale riscă să nu mai fie suficiente. Acum, cercetătorii de la Universitatea din Tokyo raportează o biofabricare inovatoare a țesutului muscular bovin în laborator, care ar putea contribui la satisfacerea cererii tot mai mari de carne dietetică în viitor.
Odată cu urbanizarea globală, economia creșterii animalelor devine nesustenabilă.
Din punct de vedere ecologic, costurile legate de terenuri și apă ale creșterii moderne a animalelor pe scară largă sunt nesustenabile, la fel ca și emisiile de gaze cu efect de seră și impactul global asupra planetei.
În plus, sunt exprimate din ce în ce mai des preocupări etice împotriva exploatării inumane a speciilor inferioare pentru hrană.
Pentru a face față cerințelor viitoare, în mai multe centre din întreaga lume se dezvoltă ingineria tisulară a cărnii de cultură.
Cu toate acestea, majoritatea produselor din carne biosintetică sunt amorfe sau granulare, asemănătoare cărnii tocate, lipsite de granulația și textura cărnii animale reale.
Mai Furuhashi, autorul principal, explică procesul lor nou. "Folosind tehnici dezvoltate pentru medicina regenerativă, am reușit să cultivăm bucăți de carne de dimensiuni milimetrice în care alinierea miotuburilor ajută la imitarea texturii și a senzației în gură a fripturii. Pentru aceasta, mioblastele prelevate din carnea de vită din comerț au fost cultivate în module de hidrogel care puteau fi stivuite, permițând fuziunea în bucăți mai mari. Am determinat scheletul optim și stimularea electrică pentru a promova contractilitatea și alinierea anatomică a țesutului muscular pentru a simula cât mai bine carnea de friptură."
Autorul principal, Yuya Morimoto, descrie produsul sintetizat.
"Analizele noastre morfologice, funcționale și ale caracteristicilor alimentare au arătat că țesutul muscular cultivat este promițător ca înlocuitor credibil al fripturii. Măsurătorile forței de rupere au arătat că duritatea s-a apropiat de cea a cărnii de vită naturală în timp. În mod semnificativ, contaminarea microbiană a fost nedetectabilă; acest lucru are implicații în ceea ce privește curățenia, acceptabilitatea consumatorilor și durata de depozitare."
"Metoda noastră deschide calea pentru dezvoltarea în continuare a unor porții mai mari de carne de cultură realistă, care poate completa sau înlocui sursele animale", susține Shoji Takeuchi, autor principal și autor corespondent. "Cu toate acestea, mai este un drum lung de parcurs până când carnea cultivată în laborator va fi imposibil de distins de cea reală și până când vor fi depășite obstacolele privind acceptarea consumatorilor și sensibilitățile culturale. Cu toate acestea, această inovație promite să fie o alternativă ecologică și etică la sacrificarea animalelor pentru a satisface nevoia noastră de carne dietetică."

Extinderea gripei aviare forțează Franța să ia măsuri stricte de protecție
Agricultura in lume 21 Octombrie 2025, 13:29

Extinderea gripei aviare forțează Franța să ia măsuri stricte de protecție

Situația epidemiologică din Franța a impus adoptarea de măsuri excepționale în sectorul avicol, pe fondul extinderii rapide a...

Extinderea gripei aviare forțează Franța să ia măsuri stricte de protecție
Franța, în fața unei crize zootehnice: Un virus periculos afectează bovinele
Agricultura in lume 17 Octombrie 2025, 15:50

Franța, în fața unei crize zootehnice: Un virus periculos afectează bovinele

Cazurile recente de dermatoză nodulară contagioasă semnalate în vestul Europei stârnesc îngrijorare în rândul fermierilor...

Franța, în fața unei crize zootehnice: Un virus periculos afectează bovinele
O nouă taxă pe poluare, aplicată pentru prima dată animalelor din ferme
Agricultura in lume 23 Septembrie 2025, 15:17

O nouă taxă pe poluare, aplicată pentru prima dată animalelor din ferme

Într-un demers fără precedent, Guvernul danez a anunțat un plan pentru a introduce o taxă pe emisiile poluante ale animalelor...

O nouă taxă pe poluare, aplicată pentru prima dată animalelor din ferme
Fermierii turci se confruntă cu pierderi majore după un sezon extrem
Agricultura in lume 03 Septembrie 2025, 11:17

Fermierii turci se confruntă cu pierderi majore după un sezon extrem

Fermierii din regiunea Adana, una dintre cele mai importante zone agricole din Turcia, au înregistrat pierderi masive în urma...

Fermierii turci se confruntă cu pierderi majore după un sezon extrem
Franța anunță cea mai mare recoltă de cartofi din ultimul deceniu
Agricultura in lume 30 August 2025, 12:24

Franța anunță cea mai mare recoltă de cartofi din ultimul deceniu

Franța se pregătește să înregistreze cea mai mare producție de cartofi din ultimul deceniu, cu o estimare de 8,5 milioane de...

Franța anunță cea mai mare recoltă de cartofi din ultimul deceniu
Recolta de legume din 2024, una dintre cele mai mari din ultimii ani în Uniunea Europeană
Agricultura in lume 25 August 2025, 13:29

Recolta de legume din 2024, una dintre cele mai mari din ultimii ani în Uniunea Europeană

Fermierii europeni au înregistrat în 2024 o recoltă de aproximativ 62,2 milioane de tone de legume proaspete, cu 6% mai mult...

Recolta de legume din 2024, una dintre cele mai mari din ultimii ani în Uniunea Europeană
 Companiile poloneze de logistică se plâng de lipsa cerealelor ucrainene
Agricultura in lume 31 Iulie 2025, 12:27

 Companiile poloneze de logistică se plâng de lipsa cerealelor ucrainene

Companiile poloneze de logistică se plâng de lipsa cerealelor ucrainene de pe piaţă. Companiile de transport, porturile şi...

 Companiile poloneze de logistică se plâng de lipsa cerealelor ucrainene
UE a convenit să sporească accesul exporturilor agricole din Republica Moldova
Agricultura in lume 25 Iulie 2025, 21:22

UE a convenit să sporească accesul exporturilor agricole din Republica Moldova

Uniunea Europeană şi Republica Moldova au ajuns, joi, la un acord de revizuire şi actualizare a condiţiilor comerciale ale...

UE a convenit să sporească accesul exporturilor agricole din Republica Moldova