Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sustenabilitate și justiție alimentară

Oacteristică problematică a ag carriculturii industriale este utilizarea terenurilor: jumătate din terenul locuibil de pe Pământ este folosit în prezent pentru agricultură. Terenurile care obișnuiau să găzduiască ecosisteme biodiverse au fost defrișate pentru uz agricol, iar multe ferme comerciale folosesc agricultura în monocultură.

Sustenabilitate și justiție alimentară
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 27 Iulie 2023, 22:06

Deși fermele de monocultură produc mai multe culturi de bază, cum ar fi grâul și porumbul, ele sunt mai susceptibile la boli, nu au biodiversitate și epuizează substanțele nutritive din sol.
O altă problemă cu agricultura industrială este utilizarea excesivă a îngrășămintelor, în special a îngrășămintelor care folosesc nutrienți precum azotul și fosforul. În ultimii 35 de ani, utilizarea îngrășămintelor cu azot și fosfor a crescut dramatic. Culturile folosesc doar aproximativ o treime din azotul și mai puțin de jumătate din fosforul aplicat acestora; restul azotului și fosforului devin scurgeri care poluează ecosistemul din jur. Această poluare cu nutrienți creează „zone moarte” în ecosistemele acvatice printr-un proces numit eutrofizare: algele se hrănesc cu azot și fosfor, provocând înflorirea algelor. Când excesul de alge moare, bacteriile care descompun algele moarte consumă oxigenul apei, sufocând peștii și alte organisme acvatice.
Deși irigarea permite fermierilor să cultive culturi pe terenuri care altfel nu ar fi utilizabile pentru agricultură, reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru mediu. Irigarea necesită o utilizare semnificativă a pământului și a apei; aproximativ 70% din extragerea de apă dulce din întreaga lume este atribuită irigațiilor agricole și doar aproximativ jumătate din această apă poate fi reutilizată. Construirea de baraje și rezervoare pentru irigare a distrus multe ecosisteme în și în jurul lacurilor și râurilor. Irigarea poate introduce, de asemenea, exces de sare în sol și în apele subterane, având un impact negativ atât asupra apei potabile, cât și asupra plantelor din zona înconjurătoare.
În prezent, producția de alimente este al doilea cel mai mare contributor la emisiile de gaze cu efect de seră. Pământul, apa și aerul deopotrivă sunt toate amenințate de agricultura industrială, dar se estimează că două miliarde de oameni din întreaga lume suferă încă de malnutriție. Problema nu este că industria agricolă nu produce suficientă hrană, ci mai degrabă că aprovizionarea cu alimente este distribuită inegal. Mulți oameni nu își permit să mănânce suficient, iar cei care își permit o nutriție suficientă irosesc frecvent alimentele; Un trilion de dolari de alimente sunt irosite în întreaga lume în fiecare an. Experții spun că dacă corporațiile și consumatorii din cele mai bogate țări ar înceta să risipească alimente, am putea economisi suficient pentru a hrăni încă două miliarde de oameni - aceeași parte a populației care este în prezent subnutrită.
Lupta împotriva foametei și lupta pentru sisteme alimentare durabile sunt profund legate. Pentru a satisface nevoile nutriționale ale unei populații globale în creștere, sectorul agricol trebuie să își schimbe atenția către producția alimentară durabilă din punct de vedere ecologic. Acest lucru poate necesita trecerea de la agricultura industrială la permacultură, un sistem de design ecologic care imită mediile existente în mod natural, biodiverse, în timp ce optimizează producția de alimente. Între timp, corporațiile și guvernele trebuie să colaboreze pentru a minimiza risipa de alimente și pentru a oferi hrană la prețuri accesibile celor care își cumpără majoritatea alimentelor, oferind în același timp asistență economică micilor fermieri de subzistență din zonele rurale din țările cu venituri mici și medii. Protejând pământul, apa și aerul și prin împărtășirea cunoștințelor și resurselor, oamenii pot găsi încă soluții pentru problemele foametei în lume și ale agriculturii industriale.

2024, un an negru pentru apicultorii francezi
Agricultura in lume 25 August 2024, 13:11

2024, un an negru pentru apicultorii francezi

'Este un an catastrofal', spune Mickael Isambert, apicultor în centrul Franţei, care a pierdut 70% din recolta de miere şi a...

2024, un an negru pentru apicultorii francezi
Febra catarală ovină se extinde rapid în Franţa; 190 de focare confirmate
Agricultura in lume 24 August 2024, 21:50

Febra catarală ovină se extinde rapid în Franţa; 190 de focare confirmate

Numărul focarelor de febră catarală ovină (FCO) s-a cvadruplat în Franţa în ultimele opt zile, cu 190 de focare confirmate la...

Febra catarală ovină se extinde rapid în Franţa; 190 de focare confirmate
Bruxelles va aplica noi taxe pentru mierea din Ucraina, până în iunie 2025
Agricultura in lume 24 August 2024, 21:40

Bruxelles va aplica noi taxe pentru mierea din Ucraina, până în iunie 2025

Comisia Europeană a activat aşa-numita 'frână de urgenţă' pentru mierea provenită din Ucraina, astfel că va aplica din nou...

Bruxelles va aplica noi taxe pentru mierea din Ucraina, până în iunie 2025
Situația securității alimentare și a nutriției în lume 2024
Agricultura in lume 20 August 2024, 10:22

Situația securității alimentare și a nutriției în lume 2024

Finanțarea este necesară pentru a pune capăt foametei, insecurității alimentare și malnutriției în toate formele sale.

Situația securității alimentare și a nutriției în lume 2024
Summitul G7 subliniază importanța sistemelor alimentare durabile
Agricultura in lume 12 August 2024, 16:29

Summitul G7 subliniază importanța sistemelor alimentare durabile

Într-o lume confruntată cu conflicte regionale, schimbări climatice și sisteme alimentare fragile, G7 a subliniat într-un...

Summitul G7 subliniază importanța sistemelor alimentare durabile
Stabilirea unui preț pentru soluri, în beneficiul agricultorilor
Agricultura in lume 11 August 2024, 16:22

Stabilirea unui preț pentru soluri, în beneficiul agricultorilor

Solurile sănătoase fac mult mai mult decât să producă alimente. Ele îndeplinesc o multitudine de funcții vitale, cum ar fi...

Stabilirea unui preț pentru soluri, în beneficiul agricultorilor
Programe de reziliență a sistemelor alimentare sprijinite de Banca Mondială
Agricultura in lume 10 August 2024, 16:17

Programe de reziliență a sistemelor alimentare sprijinite de Banca Mondială

În mai 2022, Grupul Băncii Mondiale și Președinția G7 au convocat împreună Alianța globală pentru securitate alimentară, care...

Programe de reziliență a sistemelor alimentare sprijinite de Banca Mondială
Răspunsul Băncii Mondiale la creșterea insecurității alimentare
Agricultura in lume 09 August 2024, 16:13

Răspunsul Băncii Mondiale la creșterea insecurității alimentare

Inflația prețurilor interne la alimente rămâne ridicată în multe țări cu venituri mici și medii. O inflație mai mare de 5%...

Răspunsul Băncii Mondiale la creșterea insecurității alimentare