Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sustenabilitate și justiție alimentară

Oacteristică problematică a ag carriculturii industriale este utilizarea terenurilor: jumătate din terenul locuibil de pe Pământ este folosit în prezent pentru agricultură. Terenurile care obișnuiau să găzduiască ecosisteme biodiverse au fost defrișate pentru uz agricol, iar multe ferme comerciale folosesc agricultura în monocultură.

Sustenabilitate și justiție alimentară
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 27 Iulie 2023, 22:06

Deși fermele de monocultură produc mai multe culturi de bază, cum ar fi grâul și porumbul, ele sunt mai susceptibile la boli, nu au biodiversitate și epuizează substanțele nutritive din sol.
O altă problemă cu agricultura industrială este utilizarea excesivă a îngrășămintelor, în special a îngrășămintelor care folosesc nutrienți precum azotul și fosforul. În ultimii 35 de ani, utilizarea îngrășămintelor cu azot și fosfor a crescut dramatic. Culturile folosesc doar aproximativ o treime din azotul și mai puțin de jumătate din fosforul aplicat acestora; restul azotului și fosforului devin scurgeri care poluează ecosistemul din jur. Această poluare cu nutrienți creează „zone moarte” în ecosistemele acvatice printr-un proces numit eutrofizare: algele se hrănesc cu azot și fosfor, provocând înflorirea algelor. Când excesul de alge moare, bacteriile care descompun algele moarte consumă oxigenul apei, sufocând peștii și alte organisme acvatice.
Deși irigarea permite fermierilor să cultive culturi pe terenuri care altfel nu ar fi utilizabile pentru agricultură, reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru mediu. Irigarea necesită o utilizare semnificativă a pământului și a apei; aproximativ 70% din extragerea de apă dulce din întreaga lume este atribuită irigațiilor agricole și doar aproximativ jumătate din această apă poate fi reutilizată. Construirea de baraje și rezervoare pentru irigare a distrus multe ecosisteme în și în jurul lacurilor și râurilor. Irigarea poate introduce, de asemenea, exces de sare în sol și în apele subterane, având un impact negativ atât asupra apei potabile, cât și asupra plantelor din zona înconjurătoare.
În prezent, producția de alimente este al doilea cel mai mare contributor la emisiile de gaze cu efect de seră. Pământul, apa și aerul deopotrivă sunt toate amenințate de agricultura industrială, dar se estimează că două miliarde de oameni din întreaga lume suferă încă de malnutriție. Problema nu este că industria agricolă nu produce suficientă hrană, ci mai degrabă că aprovizionarea cu alimente este distribuită inegal. Mulți oameni nu își permit să mănânce suficient, iar cei care își permit o nutriție suficientă irosesc frecvent alimentele; Un trilion de dolari de alimente sunt irosite în întreaga lume în fiecare an. Experții spun că dacă corporațiile și consumatorii din cele mai bogate țări ar înceta să risipească alimente, am putea economisi suficient pentru a hrăni încă două miliarde de oameni - aceeași parte a populației care este în prezent subnutrită.
Lupta împotriva foametei și lupta pentru sisteme alimentare durabile sunt profund legate. Pentru a satisface nevoile nutriționale ale unei populații globale în creștere, sectorul agricol trebuie să își schimbe atenția către producția alimentară durabilă din punct de vedere ecologic. Acest lucru poate necesita trecerea de la agricultura industrială la permacultură, un sistem de design ecologic care imită mediile existente în mod natural, biodiverse, în timp ce optimizează producția de alimente. Între timp, corporațiile și guvernele trebuie să colaboreze pentru a minimiza risipa de alimente și pentru a oferi hrană la prețuri accesibile celor care își cumpără majoritatea alimentelor, oferind în același timp asistență economică micilor fermieri de subzistență din zonele rurale din țările cu venituri mici și medii. Protejând pământul, apa și aerul și prin împărtășirea cunoștințelor și resurselor, oamenii pot găsi încă soluții pentru problemele foametei în lume și ale agriculturii industriale.

FAO: Preţurile mondiale la alimente au revenit pe creştere în luna martie, după mai multe luni de scădere
Agricultura in lume 05 Aprilie 2024, 14:03

FAO: Preţurile mondiale la alimente au revenit pe creştere în luna martie, după mai multe luni de scădere

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a revenit pe creştere în luna martie, după ce în februarie coborâseră la...

FAO: Preţurile mondiale la alimente au revenit pe creştere în luna martie, după mai multe luni de scădere
Ce tip de orez are cel mai mic scor al indicelui glicemic?
Agricultura in lume 16 Martie 2024, 18:25

Ce tip de orez are cel mai mic scor al indicelui glicemic?

În contextul creșterii procentului de persoane care suferă de diabet, în întreaga lume, și al nevoii de a găsi alimente care...

Ce tip de orez are cel mai mic scor al indicelui glicemic?
Un siloz de cereale din regiunea ucraineană Dnipro a fost distrus de un atac rusesc, anunţă proprietarul
Agricultura in lume 11 Martie 2024, 12:03

Un siloz de cereale din regiunea ucraineană Dnipro a fost distrus de un atac rusesc, anunţă proprietarul

Un siloz de cereale de mari dimensiuni a fost complet distrus într-un atac rusesc cu rachete asupra regiunii Dnipro din estul...

Un siloz de cereale din regiunea ucraineană Dnipro a fost distrus de un atac rusesc, anunţă proprietarul
Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk
Agricultura in lume 06 Martie 2024, 20:38

Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk

Mii de agricultori polonezi au ieşit miercuri din nou în stradă în capitala Varşovia la un protest care a degenerat în...

Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk
România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă
Agricultura in lume 06 Martie 2024, 13:12

România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă

Uniunea Europeană (UE) este implicată într-o varietate de activități în domeniul producției animaliere.

România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă
Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate
Agricultura in lume 05 Martie 2024, 18:53

Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate

Milioane de mici fermieri din întreaga lume depind de cacao și cafea pentru a-și asigura existența. Cu toate acestea, ei se...

Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate
Un studiu constată că acțiunile de adaptare la schimbările climatice la nivel mondial sunt prea puțin coordonate
Agricultura in lume 04 Martie 2024, 18:49

Un studiu constată că acțiunile de adaptare la schimbările climatice la nivel mondial sunt prea puțin coordonate

Persoanele și gospodăriile afectate au suportat principala povară a adaptării la consecințele schimbărilor climatice. O nouă...

Un studiu constată că acțiunile de adaptare la schimbările climatice la nivel mondial sunt prea puțin coordonate
Serviciile de informații climatice: de la vremea de mâine la recolta de anul viitor
Agricultura in lume 03 Martie 2024, 18:41

Serviciile de informații climatice: de la vremea de mâine la recolta de anul viitor

Vremea extremă și variabilitatea climei de la an la an înseamnă că previziunile climatice precise și accesibile sunt...

Serviciile de informații climatice: de la vremea de mâine la recolta de anul viitor