Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cultura de aronia, 5 pași spre reușită. Cum poți câștiga 12.000 de euro anual

Aronia este un arbust originar din America de Nord, ale cărui fructe sunt foarte căutate și apreciate datorită proprietăților lor terapeutice minunate.

12 Iulie 2017, 05:43

Bogate în antioxidanți, vitamine, acizi organici și substanțe tanante, planta este considerată o minune a naturii, un izvor de sănătate și tinerețe. Fiind un superfruct, care ajută tămăduirea multor boli și contribuie la menținerea sănătății, aronia stârnit interes pe scară largă.

Astfel, fructele de aronia au devenit un fel de "elixir", pe care oamenii îl caută pentru a-l include în alimentația lor. Acestea sunt mici, de culoare neagră sau roșie, în funcție de specie și au un gust amărui (cele negre au un gust mai puternic decât cele roșii, care sunt puțin mai dulci). Specialiștii spun că în România, datorită climei, boabele de aronia sunt mai dulcegi.

Valoarea terapeutică a fructelor sale i-a determinat și pe fermierii români să cultive aronia, iar cei care o fac se bucură de succes. Reușita unei astfel de culturi se datorează faptului că aronia este un arbust ușor de cultivat și de întreținut, nu are cerințe prea mari față de sol și poate valorifica o gamă largă de tipuri de sol. Mai mult decât atât, aronia un arbust rezistent la boli, pe care nici frigul nu îl doboară (rezistă până la temperaturi de -30 de grade Celsius).

Cultura de aronia – plantare, îngrijire, recoltare

Iată pașii pe care trebuie să îi urmați, dacă sunteți interesați să înființați o cultură de aronia. Investiția poate ajunge până la suma de 7.000 Euro, iar profitul de care vă veți bucura la finalul recoltei anuale va fi de apoximativ 12.000 Euro.

1. Pregătirea terenului

După administrarea a 40 – 60 t/ha gunoi de grajd, se execută desfundarea terenului la 40 – 50 cm adâncime, urmată de mărunțirea solului cu freza.

2. Plantarea

Plantarea se face toamna târziu, sau primăvara devreme, când după înființarea plantației este necesară irigarea imediată pentru a permite prinderea rădăcinilor. Distanțele de plantare recomandate sunt de 1,5 – 2 m între plante pe rând și 3 – 4 m între rânduri. Se plantează de preferință toamna sau primăvara devreme, urmată de irigare.

3. Irigarea

Aronia este o plantă iubitoare de umiditate. Necesarul de apă este cel mai mare în perioada creșterii fructelor, ceea ce corespunde calendaristic lunilor mai-iulie. În perioadele de secetă este necesară irigarea.

4. Fertilizarea

Fertilizarea se face cu îngrășăminte chimice complexe și îngrășăminte azotate administrate fracționat. O dată la 3 ani se recomandă administrarea de gunoi de grajd pe rândul de plante.

5. Tăierile

Acestea sunt necesare pentru a păstra plantele la o dimensiune ușor de gestionat și pentru a ușura recoltarea. În primii ani după plantare, tăierile sunt moderate pentru a nu stimula creșterea exagerată de tulpini noi. La plantare cele 4 – 7 ramuri se scurtează. Apoi, în fiecare an se lasă 4 – 5 tulpini noi, celelalte eliminându-se. În timpul primilor 6 – 7 ani de la plantare, ramurile fructifere majore nu se îndepărtează. Doar cele slabe, rupte sau culcate pe suprafața solului sunt eliminate. Tăierea propriu-zisă începe din anul 6 – 7 de la plantare și are drept scop aerisirea centrului tufei și întinerirea.

Dacă este bine întreținută și se aplică tăierile în mod corespunzător, o plantație de aronia poate fi explotată până la 15-20 de ani.

Fructele se recoltează la sfârșitul luni august. Dacă vremea este una neprielnică recoltării, atunci perioada de recoltare se poate prelungi până la 4-6 saptămâni, deoarece fructele coapte nu cad de pe plante, menținându-se pe tufă până toamna târziu.

Cultura păpădiei - o afacere inedită
Agrotehnica 20 Aprilie 2024, 10:28

Cultura păpădiei - o afacere inedită

Păpădia şi alte plante medicinale se află, mai nou, printre culturile preferate de români. Aceasta nu necesită foarte multă...

Cultura păpădiei - o afacere inedită
Rotația culturilor
Agrotehnica 29 Martie 2024, 22:08

Rotația culturilor

Rotația culturilor, cultivarea succesivă a diferitelor culturi într-o anumită ordine pe aceleași terenuri, spre deosebire de...

Rotația culturilor
Cum să vinzi labricultura: Mai puțin laborator, mai multă cultură
Agrotehnica 27 Februarie 2024, 17:30

Cum să vinzi labricultura: Mai puțin laborator, mai multă cultură

Încadrarea "high-tech" poate determina atitudini negative față de carnea de cultură.

Cum să vinzi labricultura: Mai puțin laborator, mai multă cultură
Celule de pui modificate genetic rezistă în laborator la virusul gripei aviare
Agrotehnica 26 Februarie 2024, 17:43

Celule de pui modificate genetic rezistă în laborator la virusul gripei aviare

Oamenii de știință au folosit tehnici de editare genetică pentru a împiedica virusul gripei aviare să se răspândească în...

Celule de pui modificate genetic rezistă în laborator la virusul gripei aviare
Mutațiile genetice care au făcut posibilă cultivarea orezului
Agrotehnica 25 Februarie 2024, 17:47

Mutațiile genetice care au făcut posibilă cultivarea orezului

Aplicații în prevenirea împrăștierii semințelor și creșterea randamentului orezului.

Mutațiile genetice care au făcut posibilă cultivarea orezului
Cercetătorii creează o nouă metodă de împachetare pentru depozitarea mai sigură a alimentelor
Agrotehnica 24 Februarie 2024, 17:53

Cercetătorii creează o nouă metodă de împachetare pentru depozitarea mai sigură a alimentelor

Pentru a combate bacteriile care ajung pe alimente după ce acestea sunt cultivate, doi cercetători au creat un strat de oțel...

Cercetătorii creează o nouă metodă de împachetare pentru depozitarea mai sigură a alimentelor
Hidroponia și acvacultura
Agrotehnica 23 Iulie 2023, 21:58

Hidroponia și acvacultura

Agricultura include forme de cultivare precum hidroponia și acvacultura. Ambele implică agricultura în apă. Hidroponia este...

Hidroponia și acvacultura
Ce trebuie să știi despre cultivarea șofranului
Agrotehnica 17 Iulie 2023, 21:36

Ce trebuie să știi despre cultivarea șofranului

Șofranul (Crocus stativus) a fost şi rămâne cel mai scump condiment din lume, considerat "aurul roşu" al gastronomiei, a...

Ce trebuie să știi despre cultivarea șofranului