Ascultă Radio Antena Satelor Live

UE - Demografie şi schimbări climatice

UE - Demografie şi schimbări climatice

Articol de Valentin Marin, 27 Noiembrie 2023, 10:37

Populația planetei crește punând presiune asupra mediului, prin emisiile tot mai ridicate de dioxid de carbon. La nivelul statelor Uniunii Europene se constată o îmbătrânire a populației, un aspect îngrijorător întrucât generațiile în vârstă sunt cel mai puțin dispuse să își modifice comportamentul de consum.

Reducerea emisiilor poate fi obținută prin înlocuirea surselor convenționale de energie cu altele nepoluante. În ce mod această tranziție se poate face prin costuri sociale suportabile ne spune europarlamentarul Cristian Bușoi, președintele Comisiei Comisia pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.

Presiunea demografică, susținută de migrație, afectează mediul de viață și atrage după sine greutăți în a hrăni populația care crește în ritm susținut, spune SpasTashev, coordonatorul Departamentului de Demografie de la Institutul pentru Studii de Populație și Umane din cadrul Academiei bulgare de științe.

Un model de consum sustenabil îl reprezintă agricultura susținută de comunitate, model pus în practică de Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare din Timișoara. Președintele CRIES, Mihaela Vețan, mai spune că modificarea comportamentelor de consum poate fi imprimat generațiilor rezistente la schimbare și prin intermediul copiilor. Între timp Europa are o țintă, reducerea cu 60% a emisiilor de carbon până în 2030 comparativ cu anul 1990.

Mihaela Ioncelescu, de la Radio România Timişoara, a discutat despre toate aceste aspecte cu invitaţii săi.

Ce doresc românii, ce doresc cetățenii europeni
Green Deal 22 Februarie 2024, 12:23

Ce doresc românii, ce doresc cetățenii europeni

Sub genericul „Can EU do this?”, jurnaliştii de la Radio România şi colegii lor de la posturile de radio...

Ce doresc românii, ce doresc cetățenii europeni
Viața în zone predispuse la dezastre
Green Deal 17 Noiembrie 2023, 13:14

Viața în zone predispuse la dezastre

Schimbările climatice sunt reale, atrag atenția specialiștii, iar cele mai multe dintre dezastrele naturale sunt cauzate,...

Viața în zone predispuse la dezastre