Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum facem trecerea de la agricultura convențională la agricultura ecologică

Agricultura ecologică este o afacere de al cărei profit sunt coştienţi din ce în ce mai mulţi fermieri. Produsele bio sunt la mare căutare şi pe piaţa noastră, motiv pentru care mulţi agricultori îşi transformă ferma convenţională într-una certificată ecologic.

Cum facem trecerea de la agricultura convențională la agricultura ecologică
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 31 Iulie 2023, 21:03

Deşi există programe prin care statul sprijină astfel de iniţiative, trebuie să ştiţi că drumul care are ca finalitate conversia la agricultura ecologică nu este unul facil, trebuind să parcurgă, pe lângă etapa birocratică, pe cea de inspecție și certificare, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Pentru a porni pe acest drum, un fermier trebuie să cunoască avantajele și dezavantajele practicării acestui sistem şi să aibă cunoștințe de agricultură ecologică.

Iată câteva recomandări care vă vor ajuta să puneţi bazele unei agriculturi ecologice de succes:

1. Este nevoie de un plan de lucru pe termen mediu și lung. În acest sens, fermierul trebuie să fie în permanență la curent cu reglementările naționale și europene din domeniu. Se încheie și se semnează un contract prin care fermierul se angajează să respecte regulamentul în vigoare în ceea ce privește metoda de producție ecologică, procesarea, comercializarea, depozitarea și etichetare produselor agroalimentare ecologice.

2. Conversia la agricultura ecologică reprezintă perioada de timp în care se face trecerea de la sistemul de agricultură convențional la sistemul de agricultură ecologică. Pe parcursul acestei perioade se aplică regulile specifice agriculturii ecologice.

Perioada de conversie trebuie să fie suficient de îndelungată pentru a crește semnificativ fertilitatea solului și pentru a restabili echilibrul ecosistemului. În urma procesului de conversie, terenul, culturile agricole, recolta și animalele trebuie să capete calitățile specifice producției ecologice.

Pentru culturi, perioada obligatorie de conversie este următoarea:
• cel puțin doi ani înainte de însămânțare sau, în cazul pășunilor și al furajelor perene, de cel puțin doi ani înainte de utilizarea acestor produse ca furaje obținute din agricultura ecologică;
• în cazul culturilor perene, altele decât furajele (ex. plantaţiile pomicole şi viticole), perioada de conversie este de cel puțin trei ani înainte de prima recoltă a produselor ecologice.

Pentru animale, perioada obligatorie de conversie este următoarea:
• 12 luni în cazul ecvideelor și al bovinelor, pentru producția de carne și, în orice caz, cel puțin trei sferturi din durata lor de viață;
• 6 luni în cazul rumegătoarelor mici, al suinelor și animalelor pentru producția de lapte;
• 10 săptămâni în cazul păsărilor de curte pentru producția de carne, aduse în exploatație înainte de a împlini trei zile;
• 6 săptămâni în cazul păsărilor de curte pentru producția de ouă;
• un an pentru albine, dacă familia a fost cumpărată din stupine convenționale.

La sfârșitul perioadei de conversie, organismul de inspecţie şi certificare, la care este afiliat fermierul, va stabili dacă acesta a respectat toate regulile de producţie specifice agriculturii ecologice și va acorda acestuia certificatul de produs ecologic. Astfel, fermierul îşi va putea eticheta produsele cu menţiunea „produs ecologic”, devenind totodată deţinătorul siglei "ae".

Sigla ,,ae”, proprietate a MADR, garantează că produsul, astfel etichetat, provine din agricultura ecologică şi este certificat de un organism de inspecţie şi certificare aprobat.

Important!!!

În fiecare an, până la data de 16 mai (inclusiv), fermierii care practică agricultura ecologică, atât cei certificaţi cât şi cei aflaţi în procesul de conversie la agricultura ecologică, au obligaţia de a-şi înregistra activitatea la MADR, prin direcţiile pentru agricultură județene (DAJ) şi a municipiului Bucureşti sau prin entitățile mandatate (EM) de MADR.

Înregistrarea fermierilor în agricultura ecologică este obligatorie în fiecare an şi se face prin completarea fişelor de înregistrare în agricultura ecologică, prezentate în anexele 1 – 7, disponibile la DAJ sau EM, dar și pe site-ul MADR.

De ce nu mai rodește pământul ca odinioară? Cum s-a schimbat solul și ce se poate face
Util in Agricultura 23 Noiembrie 2025, 14:07

De ce nu mai rodește pământul ca odinioară? Cum s-a schimbat solul și ce se poate face

Tot mai mulți agricultori se plâng că pământul nu mai rodește ca în urmă cu câteva decenii, iar observațiile lor sunt...

De ce nu mai rodește pământul ca odinioară? Cum s-a schimbat solul și ce se poate face
Rotația culturilor, esențială pentru reducerea dependenței de îngrășăminte chimice
Util in Agricultura 22 Noiembrie 2025, 14:52

Rotația culturilor, esențială pentru reducerea dependenței de îngrășăminte chimice

Pe fondul unei urgențe climatice globale și a presiunii crescânde de a reduce utilizarea substanțelor chimice, o practică...

Rotația culturilor, esențială pentru reducerea dependenței de îngrășăminte chimice
Solurile sănătoase mențin producțiile agricole chiar și în timpul secetei
Util in Agricultura 22 Octombrie 2025, 15:36

Solurile sănătoase mențin producțiile agricole chiar și în timpul secetei

Un nou raport subliniază importanța crucială a solului sănătos în lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice. Fermele...

Solurile sănătoase mențin producțiile agricole chiar și în timpul secetei
Revoluția silențioasă: Fermele verticale și viitorul agriculturii urbane
Util in Agricultura 15 Septembrie 2025, 10:17

Revoluția silențioasă: Fermele verticale și viitorul agriculturii urbane

Pe măsură ce populația globală continuă să crească, iar resursele de teren și apă devin tot mai limitate, modul în care...

Revoluția silențioasă: Fermele verticale și viitorul agriculturii urbane
Vremea extremă, o nouă realitate: Cum se adaptează fermierii români la schimbările climatice
Util in Agricultura 11 Septembrie 2025, 11:19

Vremea extremă, o nouă realitate: Cum se adaptează fermierii români la schimbările climatice

Schimbările climatice nu mai sunt o noțiune abstractă, ci o realitate brutală care pune la grea încercare rezistența...

Vremea extremă, o nouă realitate: Cum se adaptează fermierii români la schimbările climatice
"Aurul violet": Cum devine cultura de lavandă noua speranță a fermierilor români
Util in Agricultura 11 Septembrie 2025, 10:48

"Aurul violet": Cum devine cultura de lavandă noua speranță a fermierilor români

Pe dealurile aride ale Transilvaniei și în câmpiile arse de soare din Oltenia, un nou spectacol vizual și olfactiv prinde...

"Aurul violet": Cum devine cultura de lavandă noua speranță a fermierilor români
Pământul obosit: Schimbările climatice forțează rescrierea agriculturii tradiționale
Util in Agricultura 09 Septembrie 2025, 11:07

Pământul obosit: Schimbările climatice forțează rescrierea agriculturii tradiționale

În satele românești, pământul a fost dintotdeauna sursa principală de viață. De la grâul copt în arșița verii până la...

Pământul obosit: Schimbările climatice forțează rescrierea agriculturii tradiționale
Viitorul agriculturii ecologice: De la nișă la revoluție verde în peisajul rural românesc
Util in Agricultura 09 Septembrie 2025, 10:22

Viitorul agriculturii ecologice: De la nișă la revoluție verde în peisajul rural românesc

Agricultura ecologică, odată un concept exotic pentru fermierii români, se transformă rapid într-un pilon esențial al unui...

Viitorul agriculturii ecologice: De la nișă la revoluție verde în peisajul rural românesc